Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-12 10:27:20 witajcie
w mojej ładzie coś jest za przeproszeniem pokrecone z prądem. Mianowicie ładowanie które wynosi 16-17 V.O co chodzi.Miernikiem mieze to tez tyle wynosi ile wskazuje ten voltomimez na desce rozdzielczej wiec on nie jest walniety.Alternator wyjąłem zaniosłem do ekektryka tez w pełni sprawny.Regulator napiecia elektyk sprawdził tez wszystko ok wiec o co k**** chodzi.Aha i jeszcze teraz jak dopale to kontrolka od łaowanie raz swieci raz nie przekazniki mam 2 a to sie raczej nie psuje. Prosze pomózcie Mecze sie z tym i mecze [ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-02-12 18:53:21 ] [ powód edycji: slownictwo ] |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-12 10:44:11 regulator jest sprawny.Bo sam widziałem jak elektryk go to mojego alternatora podłączał i wskazywało 14.5v właczał obciązenie i tak samo tylko przy najwiekszym obciązeniu było 14.4 no to chyba idealnie prawda.
To o co chodzi |
Geocentryk Łada 21043 (bez progów...wolę bez...)Łódź | 2005-02-12 12:11:00 to może nie wyciągaj alternatora ale jedź autam - niech elektryk wszystko sprawdzi?... |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-12 14:06:30 juz wyciągnąłem alternator elektryk go sprawdził jest ok ładnie wskazuje prądzik.Mam jeszcze 1 alternator nowiutki nie urzywany ale go nie wsadzałem ale tez elektryk go sprawdzał i identycznie wszystko tak samo.Wiec nie widzdiałem sensu jak ten i ten jest dobry to wsadziłem ten stary który był tam cały czas.Regulatory napiecia mam 2 jeden który bym cały czas w ładzie - sprawny bo elektyk go sprawdził z tym alternatorem który jest teraz włozony i drugi od poloneza wyjąłem chwilowo z ojca poldzika tez ładnie chodzi z tym włozonym teraz alternatorze.Byłem przed chwilą u tego elektyka i on powiedzdił ze nie wie co tu moze być.Wiec jedyna nadzieja w was.Moze ktoś z was miał taki sam przypadek i wie jak to zrobic.
Prosze o pomoc chłopaki. Dzieki |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-12 19:53:17 i jak chłopaki ? Doradzcie cos !!!!! |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-02-12 20:06:59 Wsadz alternato i regulator do auta i jedź samochodem do mechanika - elektryka i on powinien coś doradzić.
A żeby cię pocieszyć to powiem ci, ze ja z ładowaniem walczyłem rok i zajechałem 2 akumulatory ![]() ![]() |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2005-02-12 20:08:27
Lord Finchley chciał naprawić elektryczny kontakt. Prąd go zabił, słusznie zginął on tak. Bowiem człowiek zamożny, jak chce przeznaczenie, Winien rzemieślnikowi dawać zatrudnienie. "Ja się w prądzie nie grzebie" to z kolei cytat mojego mechanika... Od siebie zapytam: Może przyrząd pomiarowy kłamie? |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-02-12 22:51:31 Elektryka prad nie tyka!
BRAK MASY NA BUDE! z tad za duze ladowanie - jazda z czyms takim moze spowodowac nie tylko zarzniecie akumulatora(np wbuch) ale i przepalenie wiazek rozrusznika - co mnei spotkalo w drodze na wegry - pomimo jak setny raz powtarzam kable masowe mialem, a jednak masy brakowalo. Trzeba ja zapiac o kolektor wydechowy najlepiej - nie gdzie indziej. (u mnei byla chyab o pompe wody albo o ramie altera i dupsko z przeproszeniem) dolozyc kable masowe w ilosci znacznej. - od klemy - do np kolektora wydechowego, do np wieszaka silnika. |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-12 23:38:41 Skoro Krzysztof - Fleszer tak mówi to musi być prawda.Poprubuje ale to w przyszłym tygodniu w weekend.Teraz sie wqzyłem i zostałem ją na troche (Łade).Jak morzesz mistrzu opisz coś wiecej o tych twoich przygodach z tym zasranym ładowaniem.
Dzieki Mati |
![]() krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2005-02-13 00:55:33 Spróbój jeszcze posprawdzac przewody a w szczególnosci przewód wzpudzenia alternatora najpierw za pomoca próbóki sprawdzi na regulatorze czy jest potem na alternatorze |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-13 01:05:08 hmm wiesz co krzychuk dla ciebie to tak łątow wszystko powiedzieć a mozesz tak w kilku zdaniach i bardziej opisać az taki dobry w te klocki nie stem nie wiem gdzdie co jest wytłumacz prosze. |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-02-13 13:22:03 Jesli - alter jest sprawny, jesli diody sa OK, jesli regler jest sprawny, i szczotki sa ok i sie nei wieszaja, to za duze ladowanie jest wynikiem braku kabla masowego, ewentualnie zasniedzial i nie ma styku-albo jest za maly.
Kabel winien miec duzy przekroj. Jesli polaczenia sa OK, kable masowe sa OK(jak sa to odkrecic i przeczyscic styki-czesto lubia byc zalakierowane-te co s a na budzie) dolozyc na silnik jakas wiazke(od "-" albo od budy albo bezposrednio z klemy) Sprawdzic polaczenia wsowek z reglerem, wykluczyc zwarcie na srubie altera do ktorej sie przykreca kable, sprawdzic bezpieczniki i jak dalej jest do dupy - wymienic regler. Zreszta kurde poszukajcie sobie w wyszukiwarce bo juz pisalem o tym przynajmniej z dwa razy,. I zapamietajcie - w ladzie to najczestszy problem z elektryka jest z powodu wlasnie slabej masy/zasniedzialych stykow. Ostatnio tak z Jasiem glowilismy sie czemu jego rozrusznik nie dziala - bo zasniedzial i nei mial styku. |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-13 19:50:41 Dzieki.Mam nadzieje ze to bedzie to. |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-26 15:26:09 NIestety dodatkowwa masa nic nie pomogła.W mojej ładzie mam taki wyłącznik który odcina mase co idzzie od klemy od masy silnika zamieszczam zdjecie (zdj nr 1- zdj 1b od srodka).Problem tkwi jak wczsniej pisałem nad
ZA DUŻYM ŁADOWANIEM.JEst za duże pomieważ woltomimerz który jest na desce rozdzielczej i miernik którym mierze na klemach wskazuje około 16 V to chyba za duzo prawda.I zalezy to od obrotów jak silnik chodzi na nisskich obrotach tak zze prawie gaśnie to jest w miare ale tez za duzo(ZDJ nr 2) A gdy dodam gazu i ichodzi na srednich to wskazówka jest juz na 16 czyli na końcu skali(zdj nr 3) A jak dodam na wyssokie to na końcu skali zaczyna warować.Dołączam takze zdjecia gdzie podłaczyłem mase dodatkową (zdj nr 4) i gdzie jest podłaczona orginalna co idzie do tego wyłacznika (zdj nr 5) PROSZE O POMOC Mati [ wiadomość edytowana przez: matimoto17 dnia 2005-02-26 15:30:40 ] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: matimoto17 dnia 2005-02-26 15:33:39 ] [ wiadomość edytowana przez: matimoto17 dnia 2005-02-26 15:45:48 ] |
![]() krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2005-02-26 17:20:53 Mati, Fleszer Ci już wszystko wytłumaczył. Jedź do jakiegoś elektryka. Posprawdzajcie czy wszystko w porządku, czy nic nie zaśniedziało.. Czy regulator napięcia nie padł..
Ja nic więcej na odległość nie jestem w stanie pomóc! |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-26 18:18:02 no mówie wam ze regulator dobry a na innym jest to samo.Jutro posprawdzdam poczyszcze i kurde jak to nie pomoze to sie załamie.Mozez ktoś jeszcze sie wwypowie ???
HELP |
![]() Wergilius SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2005-02-26 18:27:28 Ja dorzucę do tej dyskusji moje doświadczenie. Robiąc porządek z oświetleniem na tablicy wskaźników sprawdzałem żarówki miedzy innym wyjąłem żarówkę od kontrolki ładowania a potem nie jej nie założyłem ![]() ![]() Powodzenia w śledztwie! Pozdrawiam Wergiliusz |
![]() matimoto17 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 1300S Bydgoszcz | 2005-02-26 18:35:52 o kurde nizły motyw miałeś Wergilius tego to sie nie spodziewałem ze cos takiego moze być.Fleszer mówił ze z masą są jaja w ładach.Przekonałem sie o tym jak nie miałem podłaczonych kabelków od masy w swiatłach tylnich.Tam sa takie dodatkowe co z wiazki wychodzą.Wiec jak mie miałem ich podłaczonych to jak nacisskałem hamulec to dyskoteka normalnie z tyłu zapalało sie wszystko i zeby tego było mało to z przodu boczne migacze sie zazpalały i kontrolka od przeciw mgielnych.No myslałem ze ze smiechu padne.A teraz mówisz ze żaróweczka o kutfa.NO ciekawe.CZy ten cały mój problem moze mieć coś zwiazane ze stacyjką ??? BO jak otowrzyłem tam tez mam zdjecia.TO niektóre kabelki były luzne to posciskałem 1 troche nadpalony ale tzryma sie.Wiec moze to być coś z tę strone.
ALE MAM PROBLEM Kto rozwiąze zagadke dostanie nagrode ![]() HELP |