| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-02-12 16:59:25 mam pytanko...czy ta kontrolka oleju zapali sie informujac mnie ze mam za malo oleju??po co ona sie zapala jak przekrecan kluczyk?potem oczywiscie gasnie.., kiedy najlepiej sprawdzic stan oleju??
Pozdrawiam Konrad |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-02-12 17:53:23 czujnik oleju jest ustawiony na jedno stałe (ŚREDNIE CZYLI BEZPIECZNE ! ) ciśnienie, Po włączeniu zapłonu obwód czujnika też jest pod prądem więc kontrolka zapala się (silnik nie pracuje jeszcze więc pompa nie podaje jeszcze oleju czyli nie ma ciśnienia)
kontrolka ciśnienia oleju NIE INFORMUJE O JEGO POZIOMIE tzn. jak masz tak niski stan że zanika ciśnienie i zapala się kontrolka to zwykle jest juz za póżno...... olej najlepiej sprawdzić przed każdym dalszym wyjazdem ( auto równo poziomo i olej odstany czyli nie zaraz po jeżdzie ) pozdrawiam darek |
gufson HF MEMBER Hyundai Pony Lipsko | 2005-02-12 17:56:45 W Ponym zapala się kontrolka jak jest mało oleju i nie jest zapóźno ale nie polecam takiego rozwiązania lepiej sprawdzić |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-02-12 17:58:50 a tego nie wiedziałem, wynika z tego że jest podłączona pod dwa obwody ? |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-02-12 22:32:47 A ja bym nie liczyl na ta kontrolke. Kiedys jak bylem mlody i durny zapomnialem sprawdzac poziomu oleju przez dluzszy czas i samochod byl na jakims przegladzie w warsztacie i okazalo sie ze brakowalo 2 litry oleju. A kontrolka podczas jazdy nigdy sie nie zaswiecila, tylko tak jak zwykle przy wlaczaniu silnika.
Ale dla pocieszenia powiem ze za to dziala kontrolka cisnienia plynu hamulcowego, bo kiedys tez mialem za malo i zaczela sie zapalac najpierw na zakretach a potem czesciej. |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-02-13 11:06:32 nie ma dwóch obwodów, tylko za niski stan jest też przyczyną niskiego (momentami) ciśnienia oleju. zwłaszcza na zakrętach gdy resztki oleju przelewają się poza obręb "smoka". zasysa on wtedy mniej oleju niż mu potrzeba i zapala się kontrol. więc tak naprawdę to tylko pośrednio nas informuje o niskim stanie. |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-02-13 22:20:37
Ja sie tak na tym znam ze dla mnie to mzoe byc cisnienie a moze go tez nie byc. Jestem w tym lajkonikiem.
Dla mnie wazne zeby dzialalo. |