MotoNews.pl

HOWTO - Modyfikacja spryskiwaczy w Fiacie 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W artykule
http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=124
autor napisal, ze kupil w sklepie
Cytat:
troche inne takie uniwersalne - okazaly sie bardzo dobre

spryskiwacze.
No i z tym cytetem wiaze sie moje pytanie. Gdzie moge takie dorwac i o jakie pytac. A moze ktos ma gdzie na zbyciu?

Cytat:
2005-02-12 23:16:15, esp pisze:
W artykule http://www.fsoautoklub.pl/?action=technika&id=124 autor napisal, ze kupil w sklepie spryskiwacze. No i z tym cytetem wiaze sie moje pytanie. Gdzie moge takie dorwac i o jakie pytac. A moze ktos ma gdzie na zbyciu?

Ja kupiłem w motoryzacyjnym najzwyklejszym pod słońcem u siebie w dzielnicy...

prosilem kolesia o te od poldka ale ten powiedzial ze te sa tansze i troche zgrabniejsze (bo od poldka akurat chyba nie mial) i na dobre wyszedlem...
w razie problemów z zakupieniem pisz na priva jak beda u mnie w sklepie jeszcze to ci kupie i przesle...

ja kupilem 2 podwojne od poloneza, ale polecam kupic 2 potrojne od seicento...

i pompka standartowa "przy kondonie" wyda?

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Oki zalozmy, ze kupie do poloneza. A zmieszcza sie do tej kratki?

ja kupiłem podwójne od lanosa!! po lekkim spiłowaniu wchodzi idealnie w kratke na masce!! nie cza żadnych otworów wierciś w karoserii a koszt też nie wielkie (4,9zl)

i pompka przy kondonie wyda bez problemu, sika jak najeta, lepiej niz ja po 3 browarach

a co do wielkosci to tak jak napisal przedmowca, podpilowac i bedzie cacy, wlezie i bedzie sie trzymac

Cytat:
2005-02-15 23:36:24, SPAjK pisze:
i pompka przy kondonie wyda bez problemu, sika jak najeta, lepiej niz ja po 3 browarach a co do wielkosci to tak jak napisal przedmowca, podpilowac i bedzie cacy, wlezie i bedzie sie trzymac(...)

po trzech browcach nie widzialem... ale po duzej wodce musze powiedziec ze kolega ma cisnienie

noooo, po duzej wodce to juz przeciekam ze wszytkich otworow

ja chce do 125p zamontowac zbiornik z plusa , jak myslicie wejdzie tam w nadkole ?? tam jest sygnal, i do tego dziursko trzeba by wiercic, do tego u mnie jest bardzo ciasno w tamtych okolicach

Ja mam zbiornik z forda (poprzednio miałem od Barkasa ale optycznie wyglądał gorzej) na grodzi w miejscu numerów budy ale jest lekko odchylony więc są czytelne... pozostało mi już tylko wybrać się do sklepu i kupić 2xspryskiwacz od seja... (od prawie roku się wybrać nie mogę )

zalety:
-łatwo wlać płyn
-bardziej wydajny silniczek
-płyn zawsze podgrzany

wady:
-zajmuje trochę miejsca, w wielu autach instalacja gazowa przeszkadza w zamontowaniu w tym miejscu..

Dobra. Dzis postanowilem zalozyc spryskiwacze. Mam te co pluja na dwa strumienie kazdy.

Jak wg Was powinienem jest ustawic tzn na jakiej wysokosci szyby strumien, w jakiej odleglosci od siebie strumienie itp?

[ wiadomość edytowana przez: esp dnia 2005-02-25 14:23:56 ]

Cytat:
2005-02-25 14:09:44, esp pisze:
Dobra. Dzis postanowilem zalozyc spryskiwacze. Mam te co pluja na dwa strumienie kazdy. Jak wg Was powinienem jest ustawic tzn na jakiej wysokosci szyby strumien, w jakiej odleglosci od siebie strumienie itp? [ wiadomość edytowana przez: esp dnia 2005-02-25 14:23:56 ]

Na wysokości połowy szyby, a horyzontalnie to tak żeby "punkty nasikiwania" dzieliły szybę mniej wiecej na 5 równych części.

U siebie w polonezie z metalowym podszybiem założyłem końcówki spryskiwaczy od Renault Clio, trzeba troszke podciąć i pasują idealnie, dają po dwa strumienie, teraz muszę tylko wymienić zbiornik

Zalozylem no i mam taki problem ze troche schodzi zanim plyn doleci do spryskiwaczy. Zrobilem wszystko raczej tak jak bylo napisane w artykule. Dodatkowo mam dosyc slabe cisnienie. Czy wymiana worka na polonezoski nie ten kwadratowy tylko ten podluzny pomoglaby i czy zmiescilby sie do Fiata w to samo miejsce?

Pompkę masz pewnie walnietą - jak moja padała to też sikało jak dziadek z chorą prostatą... A spryskiwacze mam standartowe i jakoś nigdy nie czułem potrzeby ich wymiany.

Cytat:
2005-02-27 23:16:39, esp pisze:
Zalozylem no i mam taki problem ze troche schodzi zanim plyn doleci do spryskiwaczy. Zrobilem wszystko raczej tak jak bylo napisane w artykule. Dodatkowo mam dosyc slabe cisnienie. Czy wymiana worka na polonezoski nie ten kwadratowy tylko ten podluzny pomoglaby i czy zmiescilby sie do Fiata w to samo miejsce?

sproboj kupić zaworek zwrotny albo sprawdz wydajnosc pompki na moze padła

Zaworek zwrotny, albo skrócić węże i dać o stopień grubsze. Myślę wsadzić jakiś fajny zbiorniczek w pobliże przekaźników/kolektora wydechowego. Może zbiornik z dwoma pompkami - pokombinujmy. Ja nie zauważyłem zbytniego pogorszenia, tylko jak dostanę boczny wiatr to mi strumienie zwiewa ... poszukam mocniejszej pompki i dam grubszy wężyk.