Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2005-02-13 00:41:49 Witam, mam pytanie do ludzi posiadających garaż. Moja mam buduje dom i oczywiście bedzie tam garaż ![]() Jak to wygląda u was?? A druga sprawa to głębokośc kanału - póki co kanał ma taką głębokość, że jedyną rozsądną pozycją jest siedząca. często ma to swoje dobre strony, ale chcę znać waszą opinię - robić głębszy?? |
kabul F&F Sympatyk Corolla E11 Club Tropicana | 2005-02-13 00:51:19 a co z tego ze garaz?pomieszczenie jak pomieszczenie ![]() co do kanlu to pewnie ze glebszy!zawsze leipeij cos pod nogi podstawic niz sie skoljozy nabawic od pochylania [ wiadomość edytowana przez: kabul dnia 2005-02-13 00:52:13 ] |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-02-13 00:57:18 U mnie panuje 10 - 15 stopni w zimie mam grzejnik olejowy.
Przy + 5 stopniach nie odleci nawet snieg z nadkoli itp .Obecnie uszczelniam garaz bo sa przedmuchy - garaż to zwykły blaszak. Co do kanału to mam płytki tak ze wygodniej jest siedzieć i wszyscy to sobie chwalą !!!! Wygodnie na siedzaco sobie dłubiesz. Swoja droga kanał też bede ocieplał bo za zimno w zimie ... |
![]() KrauzeR (S) Furious Moderator 126p Kraków | 2005-02-13 01:16:00 ja tez mam garaz przy nowym domu i mam ten sam problem...
narazie nie robie tam prawie nic ale na przyszłą zimę chyba elektryczny grzejnik sobie sprawie |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2005-02-13 01:36:35 My z Armatą też wojujemy w garażu betonowym w szeregu ale nie "domowym" ![]() ![]() |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2005-02-13 02:46:58
![]() |
![]() simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2005-02-13 13:43:26 Ręce przymarzają do budy i kluczy przy około -20. Jeszcze zeszłej zimy wyciągałem skrzynię w śniegu 30cm i na mrozie -20*C....Udało się ale powiedziałem sobie, że to ostatni raz!! Przy +10*C to całkiem nieźle się robi;] |
![]() Kwadrat125 F&F Sympatyk Fiat 125p Mielec/Kraków | 2005-02-13 14:01:32 to moze wypowiem sie teraz ja jako przyszly architekt-wyglada to tak...normy budowlane nie mowia o ocieplaniu garazu jest on traktowany w pewnym sensie jako przybudowka do domu...dlatego sciane termoizolacyjna stawia sie czesto pomiedzy garazem a domem...ocieplanie garazu to sprawa inwestora w tym przypadku przedyskutuj z mama... jesli oczywiscie fundusze pozwola na izolacje garau nawet samym styopianem proponuje 5 cm tylko radze przemyslec to w trakcie budowy zeby pozniej nie bylo patentow na ocieplanie sciany od wewnatrz...bo moze to sprowokowac pewne wykwity na scianie z racji skraplania sie wody pomiedzy styropianem a sciana.
koszt takiego ocieplenia nie bedzie znowu tak duzy a eekt zdecydownie lepszy... wtedy mozna zastanowic sie nad ocieplaniem konwektorowym....i bedzie to mialo wtedy sens bo cieplo bedzie sie w miare utrzymywac pozdrawiam i zycze milego budowania ![]() aha i jeszcze zapomnialem dodac ze bezwzgledne ufanie temu co jest napisane w muratorze.... ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: kwadrat125 dnia 2005-02-13 14:07:06 ] |
![]() Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2005-02-13 14:44:52 Widynek, nie wiem o co ci chodzi??? Montujesz normalne grzejniki w garazu. Na codzień trzymasz je skręcone, tak żeby temperatura tam była ok 10 stopni. A jak trzeba cos przy aucie porobić to odkręcasz zawór i już masz ciepło. A kanał to musisz metodą przób i błędów dobrac do swojego wzrostu. Tak żebyś na stojąco mógł robić pod autem, bo nie wyobrazam sobie napraw w kucki!!!!
Docent no ty jak już coś trzelisz to się słabo robi. Odkręc sobie zapiczoną, dużą śrube na siedząco!!!!!!! Kaloryfer też sobie zamontuj w tym kanale!!! [ wiadomość edytowana przez: Jesion128 dnia 2005-02-13 14:54:32 ] |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-02-13 17:10:15 Szanowny towarzyszu Z zielonego czegos.
Niejednokrotnie na siedzaco odkrecałem mocno zapieczona srube i nie narzekam. No cóz jedni wola stac a inni siedziec.... |
![]() bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2005-02-13 18:19:53 Jak u ojca w pracy czasem korzystam z garazu to tam kanal jest "ni wpizde ni w oko" ani siedziec ani stac ![]() ![]() |
![]() stasiu F&F MEMBER 125p 73' Łódź | 2005-02-13 20:17:06 ja tam wszystie sruby co ciezko ida, odkrecam zasada dzwigni w kanale tj. Staje na rekach lewa reka dotykam lokciem do prawego poldupka, a nadgarstek opieram na lewej kostce - czuczu zobacz sobie...kreci sie wprost idealnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: stasiu dnia 2005-02-13 20:18:54 ] |
![]() karlo BMW E-28 520i Wrocław | 2005-02-13 20:43:17 Nie chce nikogo wprowadzac w blad aleja slyszalem ze najlepiej jest dla autka gdy temperaturka w garazu nie wiele rozni sie od temperaturki na dworze byle by nie padalo na samochod i byle by byla jak najmniejsza wilgoc i podobno najlepiej do tego celu sluza blaszaki ktore sa w miare przewiewne i jest tam krazenie powietrza . Ile w tym prawdy to nie wiem w klazdym badz razie jesli sie myle to prosze nie dawac glupich i bezsensownych komentarzy |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2005-02-13 20:59:28 Kwadrat - trochę źle się wyraziłem :/
Dom jest już w stanie surowym zamkniętym, w środku jest wytynkowany. Na suficie może być problem z ociepleniem, ale co dla garażu jest sufitem, to dla pokoju nad nim jest podłogą, więc można to ocieplić od góry chyba... Dom będzie ocieplony z zewnątrz styropianem i jak jeszcze raz nad tym myślę, to w sumie garaż nie powinien jakoś bardoz wychładzać reszty domu, jeśli będzie tam panować powiedzmy 10 stopnii. Ale skoro jesteś budowlańcem, to wiesz lepiej -czekam na jakieś porady. I jeszcze kwestia tej wilgoci - macie porobione jakieś odpływy??bo jak się wjedzie w zimie do garażu, to może być lekka pyta ![]() |
![]() Kwadrat125 F&F Sympatyk Fiat 125p Mielec/Kraków | 2005-02-13 21:31:45 jesli dobrze rozumiem garaz jest w jednym pionie z nastpna kondygnacja i tez bedzie ocieplony wiec kwestia wstawiena grzejnikow...mozna oczywiscie sprobowac odprowadzic czesc ciepla idacego z kominka jesli oczywiscie bedziecie kombinowac z takim systemem i mysle ze temp w garazu powinna sie utrzymywac na pozimie 10 -15 stopni...a co do ocieplania sufitu ![]() ![]() |
![]() eLMo126 SC Radom | 2005-02-13 22:06:24
Raczej o roztopiony snieg z nadkoli ![]() ![]() |
![]() Kwadrat125 F&F Sympatyk Fiat 125p Mielec/Kraków | 2005-02-13 22:10:57 no to jesli o to to kwestia jednej kratki na podlodze ![]() |