MotoNews.pl

Jaka temperatura powinna panowac w garażu??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pytanie do ludzi posiadających garaż. Moja mam buduje dom i oczywiście bedzie tam garaż Planowałem wstawić tam grzejniki od CO, ale ostatnio przeczytałem w muratorze, że temperatura w garażu nie powina przekraczać w ziemie 5 stopni. Grzebanie przy tej temperaturze jest raczej średnio przyjemne, to raz...a dwa, że garaż nie jest odizolowany jakoś szczególnie od reszty domu i nie chcę, by niska temperatura garażu oziębiała resztę domu...
Jak to wygląda u was??
A druga sprawa to głębokośc kanału - póki co kanał ma taką głębokość, że jedyną rozsądną pozycją jest siedząca. często ma to swoje dobre strony, ale chcę znać waszą opinię - robić głębszy??

u mnie jest normalny grzejnik Konwektor i nic się nie dzieje (garaż mam pod domem - mieszkam w szeregowcu). Tak chyba najlepiej jest no i przyjrmnie się robi Z kanałem uważaj bo inspekcja budowlana może się dowalić i jakiś podatek niby trzeba czy coś no a kanał to chyba taki żeby można było wygodnie na stojąco pracować

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2005-02-13 00:45:33 ]

a co z tego ze garaz?pomieszczenie jak pomieszczenie ludzie od lat grzeja w garazach i wszystko jest ok-jedni z centralnego inni sobie kozy wstawiaja-maja mega cieplo i wszystko jest ok-ja to mam blaszaka to nie wnikalem w takie szczegoly-i tak pizdzi i tak ale kumpel ma np garaz pod domem i nie ma tam zadnego ogrzewania ale w pomieszczeniu obok za dzrwiami ma piec od centralnego-chcac nie chcac przy otwartych drzwiach ma zawsze okolo 18 stopni w garazu i jest gites
co do kanlu to pewnie ze glebszy!zawsze leipeij cos pod nogi podstawic niz sie skoljozy nabawic od pochylania

[ wiadomość edytowana przez: kabul dnia 2005-02-13 00:52:13 ]

U mnie panuje 10 - 15 stopni w zimie mam grzejnik olejowy.
Przy + 5 stopniach nie odleci nawet snieg z nadkoli itp .Obecnie uszczelniam garaz bo sa przedmuchy - garaż to zwykły blaszak.
Co do kanału to mam płytki tak ze wygodniej jest siedzieć i wszyscy to sobie chwalą !!!!
Wygodnie na siedzaco sobie dłubiesz.
Swoja droga kanał też bede ocieplał bo za zimno w zimie ...

ja tez mam garaz przy nowym domu i mam ten sam problem...
narazie nie robie tam prawie nic ale na przyszłą zimę chyba elektryczny grzejnik sobie sprawie

My z Armatą też wojujemy w garażu betonowym w szeregu ale nie "domowym". Podczas mrozów temp nie spada poniżej -5*C Optymalna i możliwa do utrzymania temperatura do pracy w ciepłych ciuchach to około 10*C. Wystarczy. Patentów ogrzewania jest od cholery i troche......

Cytat:
2005-02-13 01:36:35, simon_pg pisze:
My z Armatą też wojujemy w garażu betonowym w szeregu ale nie "domowym". Podczas mrozów temp nie spada poniżej -5*C Optymalna i możliwa do utrzymania temperatura do pracy w ciepłych ciuchach to około 10*C. Wystarczy. Patentów ogrzewania jest od cholery i troche......

Też czasem praktykujemy prace przy takich warunkach, ale jak ręce zaczynają się przyklejać/przymarzać do budy to z reguły odpuszczamy

no i simon_pg zapomnial dodać ze nasz kanal jest taki gleboki ze mamy w nim fotle maluchowy i robimy wszystko na siedząco....a jego dlugośc wynosi tyle ile ot tylnego zderzaka do lizaka:p....ja sobie chwale taką opcje....wszystko da rade zrobić.Najlepiej sie wkłada skrzynie biegów :nogami a rękoma wtedy załapuje sie śróby :p

ja wczoraj w duzym, wolnostojacym garazu mialem 6,5 stopnia... przy mrozach rzedu -15 na dworze w dzien (w nocy -25 prawie) nie schodzilo ponizej -10 - jestem tam raz w tygodniu, ogrzewanie tylko jak jestem za pomoca farela i cieplo od auta przepalanego raz w tygodniu

Ręce przymarzają do budy i kluczy przy około -20. Jeszcze zeszłej zimy wyciągałem skrzynię w śniegu 30cm i na mrozie -20*C....Udało się ale powiedziałem sobie, że to ostatni raz!! Przy +10*C to całkiem nieźle się robi;]

to moze wypowiem sie teraz ja jako przyszly architekt-wyglada to tak...normy budowlane nie mowia o ocieplaniu garazu jest on traktowany w pewnym sensie jako przybudowka do domu...dlatego sciane termoizolacyjna stawia sie czesto pomiedzy garazem a domem...ocieplanie garazu to sprawa inwestora w tym przypadku przedyskutuj z mama... jesli oczywiscie fundusze pozwola na izolacje garau nawet samym styopianem proponuje 5 cm tylko radze przemyslec to w trakcie budowy zeby pozniej nie bylo patentow na ocieplanie sciany od wewnatrz...bo moze to sprowokowac pewne wykwity na scianie z racji skraplania sie wody pomiedzy styropianem a sciana.
koszt takiego ocieplenia nie bedzie znowu tak duzy a eekt zdecydownie lepszy...
wtedy mozna zastanowic sie nad ocieplaniem konwektorowym....i bedzie to mialo wtedy sens bo cieplo bedzie sie w miare utrzymywac
pozdrawiam i zycze milego budowania

aha i jeszcze zapomnialem dodac ze bezwzgledne ufanie temu co jest napisane w muratorze.... jest niesety domena ludzi budujacych pierwszy raz domy ...prawda jest taka ze to jaest w pewnym sensie taka "Pani Domu" w literaturze budowlanej ...niby cos jest ale trzeba jednak podchodzic do tego z dystansem...spotkalem sie z tym juz kilka razy kiedy klientowi nie mozna przedstawic prawidlowych rozwiazan bo no przeczytal cos w muratorze i ........

[ wiadomość edytowana przez: kwadrat125 dnia 2005-02-13 14:07:06 ]

Widynek, nie wiem o co ci chodzi??? Montujesz normalne grzejniki w garazu. Na codzień trzymasz je skręcone, tak żeby temperatura tam była ok 10 stopni. A jak trzeba cos przy aucie porobić to odkręcasz zawór i już masz ciepło. A kanał to musisz metodą przób i błędów dobrac do swojego wzrostu. Tak żebyś na stojąco mógł robić pod autem, bo nie wyobrazam sobie napraw w kucki!!!!

Cytat:
Co do kanału to mam płytki tak ze wygodniej jest siedzieć i wszyscy to sobie chwalą !!!!
Wygodnie na siedzaco sobie dłubiesz.
Swoja droga kanał też bede ocieplał bo za zimno w zimie ...

Docent no ty jak już coś trzelisz to się słabo robi. Odkręc sobie zapiczoną, dużą śrube na siedząco!!!!!!! Kaloryfer też sobie zamontuj w tym kanale!!!

[ wiadomość edytowana przez: Jesion128 dnia 2005-02-13 14:54:32 ]

Szanowny towarzyszu Z zielonego czegos.
Niejednokrotnie na siedzaco odkrecałem mocno zapieczona srube i nie narzekam.
No cóz jedni wola stac a inni siedziec....

Jak u ojca w pracy czasem korzystam z garazu to tam kanal jest "ni wpizde ni w oko" ani siedziec ani stac dlatego przynosze sobie taborecik na ktorym siedze i wtedy bardzo fanjnie mi sie robi wiec podsumowujac nie narzekam na pozycje siedzaca w garazu. Pozdarwiam

ja tam wszystie sruby co ciezko ida, odkrecam zasada dzwigni w kanale tj. Staje na rekach lewa reka dotykam lokciem do prawego poldupka, a nadgarstek opieram na lewej kostce - czuczu zobacz sobie...kreci sie wprost idealnie

[ wiadomość edytowana przez: stasiu dnia 2005-02-13 20:18:54 ]

Nie chce nikogo wprowadzac w blad aleja slyszalem ze najlepiej jest dla autka gdy temperaturka w garazu nie wiele rozni sie od temperaturki na dworze byle by nie padalo na samochod i byle by byla jak najmniejsza wilgoc i podobno najlepiej do tego celu sluza blaszaki ktore sa w miare przewiewne i jest tam krazenie powietrza . Ile w tym prawdy to nie wiem w klazdym badz razie jesli sie myle to prosze nie dawac glupich i bezsensownych komentarzy

Kwadrat - trochę źle się wyraziłem :/
Dom jest już w stanie surowym zamkniętym, w środku jest wytynkowany. Na suficie może być problem z ociepleniem, ale co dla garażu jest sufitem, to dla pokoju nad nim jest podłogą, więc można to ocieplić od góry chyba... Dom będzie ocieplony z zewnątrz styropianem i jak jeszcze raz nad tym myślę, to w sumie garaż nie powinien jakoś bardoz wychładzać reszty domu, jeśli będzie tam panować powiedzmy 10 stopnii. Ale skoro jesteś budowlańcem, to wiesz lepiej -czekam na jakieś porady.
I jeszcze kwestia tej wilgoci - macie porobione jakieś odpływy??bo jak się wjedzie w zimie do garażu, to może być lekka pyta

jesli dobrze rozumiem garaz jest w jednym pionie z nastpna kondygnacja i tez bedzie ocieplony wiec kwestia wstawiena grzejnikow...mozna oczywiscie sprobowac odprowadzic czesc ciepla idacego z kominka jesli oczywiscie bedziecie kombinowac z takim systemem i mysle ze temp w garazu powinna sie utrzymywac na pozimie 10 -15 stopni...a co do ocieplania sufitu to sie nie martw bo...to jest raczej nie potrzebne ...na pewno juz jest jaks przegroda termiczna a zreszta to od czego sie tam odgradzac ...cieplo bedzie przechodzic z pokoju do garazu wiec git ....a dom...mozesz mi zaufac nie wyziebi sie od garazu ....tylko jeszcze nie rozumiem twojego problemu z wigocia...chodzi ci o podjazd...czy raczej o wylewke wewnatrz????

Cytat:
2005-02-13 21:31:45, Kwadrat125 pisze:
(...) ....tylko jeszcze nie rozumiem twojego problemu z wigocia...chodzi ci o podjazd...czy raczej o wylewke wewnatrz????

Raczej o roztopiony snieg z nadkoli Niestety u mnie nie ma odplywow i w zimie plywam po garazu

no to jesli o to to kwestia jednej kratki na podlodze i spadek 1%