Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-02-13 16:03:11 dzisiaj sprawdzałem stan olejuitd. odkręciłem korek od wlewu oleju i zobaczyłem na wewn stronie korka taka dziwną pomarańczową maść jak kisiel...co to oznacza??co to jest??
i drugie pytanko...czy samochód który ma 60tyś przebiegu i jezdzi 4 rok, był serwisowany itd...może brać olej??a jeżeli to mało prawdopodobne to co może być inną przyczyną gubienia oleju??i jak to sprawdzić?? Pzodrawiam |
![]() daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-02-13 16:51:44 to coś pod korkiem robi się w zimie jak auto często jeżdzi na krótkich trasach niedogrzane i jest to woda w postaci emulgatu z olejem (usunąć szmata lub więcej jeżdzic w trasy ![]() a poważnie w zime jest to stan prawie normalny a ile tego oleju bierze? - |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-02-13 17:10:03 troszke mnie uspokoiles ![]() co do oleju...to gdzies we wrzesniu badz w pazdzierniku...mialem na bagnecie minimum..dolalem litr oleju..wskaznik pokazywal ze jest na polowie,pojezdzilem troche i jakos kilka dni temu znowu sprawdzilem bagnet pokazywal znowu min a nawet mniej, dolalem litr i znowu pokazuje polowe..wiec cos jest chyba nie tak??? |
![]() daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2005-02-13 17:44:54 faktycznie wygląda że dużo choć nie podałeś przebiegu
ja zaczołbym od sprawdzenia czy nie ma zewnętrznych wycieków (uszczelki,zimeringi itd.),już był taki temat przy okazji typu stosowanych olejów,koledzy pisali tam o uszczelniczach zaworów które podobno są piętą achillesową silników hyundaii ale tu bez fachowca się juz nie obejdzie ![]() acha dla porównania moja przy przebiegu ok.100 tys.spala ok.0.5-0,6 litra na 5000 tys.kilometrów |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-02-13 18:05:42 rozumiem...i tak czeka ma wymiana oleju w przyszlym tyg. wiec poprostu przy wymianie niech go sprawdza i juz.. |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-02-16 08:52:24 Zostawiłem biały karton pod silnikiem na noc aby sprawdzić czy są jakieś wycieki…ale ku mojemu zaskoczeniu nie było nawet kropelki..wiec co się dzieje z tym olejem? |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-02-16 09:11:01 podaj przebieg i spalanie oleju.... bo jak ci pali 1L na 1k km to mozna szukac przyczyny a jak 1L na 5k km to nie ma co sie przejmować. Ogólnie warto pamietać co sie dzieje z olejem podczas pracy silnika, olej sie po prostu spala w małych ilosciach a jak wkrecasz silnik pod czerwone pole to sie spala w wiekszych.... wystarczy założyć najprostrzy filtr paliwa od malucha na odpowietrzaniu skrzyni pokrywy zaworów (PCV) i zobaczyc ile oleju się zbierze w ciągu tygodnia... |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2005-02-16 11:18:14 Nie wiem ile dokładnie pali tego oleju..jechalem na przegląd wlewali olej i potem przyjeżdżałem znowu na wymianę…okres gwarancyjny się skończył wiec wziąłem sprawę w swoje rece..tak jak pisałem w październiku na bagnecie było min. dolałem litr oleju i wskaźnik pokazywał polowe na bagnecie, niedawno sprawdziłem stan oleju i znowu było min. a nawet mniej, dolałem litr i bagnet pokazuje polowe..przebieg samochodu to 60tyś km.więc nie dużo..fakt czasem lubie go troszke wkręcić na wyższe obroty..ale to i tak go chyba nie usprawiedliwia żeby brał tyle oleju.. |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-03-03 09:18:50 odświeżę temat, znacie to forum?:
http://www.autocentrum.pl/?FF=74&type=-49&eot=20218489 |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-03-07 11:14:20 Witam, nadeszedl u mnie czas wymiany oleju,zastanawiam sie nad zakupem 'castrola motor oil' jest w promocji w tesco 40 zl za 5 l.Klasa SG wiec taka jaka jest wymagana do mojego silnika.Jednak wiem ze castrol nigdy nie slynal z dobrych olei.Moj silnik bierze ok 0,5 l na 1000km.wiec sporo Mam wiec pytanko czy lal juz ktoz ten olej i jak ze spalaniem oleju. |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2005-03-07 12:50:11 Esso jest dobrym olejem ,wiem bo na nim jezdzielem poprzednim autem.Castrol kusi mnie ceną.Esso ma klase SL czyli ma sporo dodatkow uszlachetniajacych a zarazem czyszczacych silnik,szukam do siebie takiego oleju zeby mial dobre wlasciwosci smarne ale zeby nie czyscil zbytnio silnika bo i tak juz za duzo dolewam oleju.Castrol ma klase SG czyli dokladnie tyle ile pisze w manualu.Tyle ze jak bede go dolewal wiecej niz innego oleju to zadna oszczednosc.Wolalbym miec troche szlamu w silniku ale zeby mi tyle oleju nie przepalal. |
![]() gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-03-20 11:44:59 Witajcie
Mój jest zalany Mobil M 15W/40, jestem zadowolony. Pobór oleju w granicach normy przy większym przebiegu. gadi |
![]() zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-03-21 17:45:34 kupiłem do poniacza Liqui moly. zmienię w tym tygodniu. podzielę się wrażeniami. na początek dobra wiadomość: na opakowaniu Made in Germany a nie EU. |
![]() Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-04-03 09:55:59 Ja smigam na Mobil M 15W/40 i narazie nie dolewam nic ,a już przejechałem od zalania około 1200km ![]() ![]() ![]() Wcześniej był zalany podobno Mobilem 1 i troszke brał... Dziwne to wszystko ![]() |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-04-05 16:10:50
hmmm zapytam z ciekawości dlaczego 5W-50??? skoro sam Castrol zaleca do tego silnika 5W-40, mobil 5-W30 ??? A z tego co pamietam producent chyba też w tych okolicach |