MotoNews.pl
1 Cdn pytania związanego z olejem (82833/89)

Cdn pytania związanego z olejem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzisiaj sprawdzałem stan olejuitd. odkręciłem korek od wlewu oleju i zobaczyłem na wewn stronie korka taka dziwną pomarańczową maść jak kisiel...co to oznacza??co to jest??

i drugie pytanko...czy samochód który ma 60tyś przebiegu i jezdzi 4 rok, był serwisowany itd...może brać olej??a jeżeli to mało prawdopodobne to co może być inną przyczyną gubienia oleju??i jak to sprawdzić??
Pzodrawiam

to coś pod korkiem robi się w zimie jak auto często jeżdzi na krótkich trasach niedogrzane i jest to woda w postaci emulgatu z olejem (usunąć szmata lub więcej jeżdzic w trasy )
a poważnie w zime jest to stan prawie normalny
a ile tego oleju bierze? -

troszke mnie uspokoilesz ta mazią i w sumie to by sie zgadzało...raczej po miescie robie krotkie osdcinki...do pracy ledwo mi sie nagrzeje a juz dojezdzam.

co do oleju...to gdzies we wrzesniu badz w pazdzierniku...mialem na bagnecie minimum..dolalem litr oleju..wskaznik pokazywal ze jest na polowie,pojezdzilem troche i jakos kilka dni temu znowu sprawdzilem bagnet pokazywal znowu min a nawet mniej, dolalem litr i znowu pokazuje polowe..wiec cos jest chyba nie tak???

faktycznie wygląda że dużo choć nie podałeś przebiegu
ja zaczołbym od sprawdzenia czy nie ma zewnętrznych wycieków (uszczelki,zimeringi itd.),już był taki temat przy okazji typu stosowanych olejów,koledzy pisali tam o uszczelniczach zaworów które podobno są piętą achillesową silników hyundaii ale tu bez fachowca się juz nie obejdzie
acha dla porównania moja przy przebiegu ok.100 tys.spala ok.0.5-0,6 litra na 5000 tys.kilometrów

rozumiem...i tak czeka ma wymiana oleju w przyszlym tyg. wiec poprostu przy wymianie niech go sprawdza i juz..

Zostawiłem biały karton pod silnikiem na noc aby sprawdzić czy są jakieś wycieki…ale ku mojemu zaskoczeniu nie było nawet kropelki..wiec co się dzieje z tym olejem?

podaj przebieg i spalanie oleju.... bo jak ci pali 1L na 1k km to mozna szukac przyczyny a jak 1L na 5k km to nie ma co sie przejmować. Ogólnie warto pamietać co sie dzieje z olejem podczas pracy silnika, olej sie po prostu spala w małych ilosciach a jak wkrecasz silnik pod czerwone pole to sie spala w wiekszych.... wystarczy założyć najprostrzy filtr paliwa od malucha na odpowietrzaniu skrzyni pokrywy zaworów (PCV) i zobaczyc ile oleju się zbierze w ciągu tygodnia...

Nie wiem ile dokładnie pali tego oleju..jechalem na przegląd wlewali olej i potem przyjeżdżałem znowu na wymianę…okres gwarancyjny się skończył wiec wziąłem sprawę w swoje rece..tak jak pisałem w październiku na bagnecie było min. dolałem litr oleju i wskaźnik pokazywał polowe na bagnecie, niedawno sprawdziłem stan oleju i znowu było min. a nawet mniej, dolałem litr i bagnet pokazuje polowe..przebieg samochodu to 60tyś km.więc nie dużo..fakt czasem lubie go troszke wkręcić na wyższe obroty..ale to i tak go chyba nie usprawiedliwia żeby brał tyle oleju..

odświeżę temat, znacie to forum?:
http://www.autocentrum.pl/?FF=74&type=-49&eot=20218489

Witam, nadeszedl u mnie czas wymiany oleju,zastanawiam sie nad zakupem 'castrola motor oil' jest w promocji w tesco 40 zl za 5 l.Klasa SG wiec taka jaka jest wymagana do mojego silnika.Jednak wiem ze castrol nigdy nie slynal z dobrych olei.Moj silnik bierze ok 0,5 l na 1000km.wiec sporo Mam wiec pytanko czy lal juz ktoz ten olej i jak ze spalaniem oleju.

ja przetestowałem ostatnio ten mileage czy jakoś tak; jeżdżąc na mobilu zużycie mam minimalne, po przejściu na castrol (ach te zalety wypisane na naklejkach ) zużycie jest zarąbiste, nawet nie chcę pisać ile bo obciach, całe szczęście że będe wkrótce zmieniał olej, na wymianę już kupiłem olej esso w takiej czerwonej butelce 15w/40 API SL/CF, to taka sama klasa jak w mobilu ale cena sporo mniejsza

Esso jest dobrym olejem ,wiem bo na nim jezdzielem poprzednim autem.Castrol kusi mnie ceną.Esso ma klase SL czyli ma sporo dodatkow uszlachetniajacych a zarazem czyszczacych silnik,szukam do siebie takiego oleju zeby mial dobre wlasciwosci smarne ale zeby nie czyscil zbytnio silnika bo i tak juz za duzo dolewam oleju.Castrol ma klase SG czyli dokladnie tyle ile pisze w manualu.Tyle ze jak bede go dolewal wiecej niz innego oleju to zadna oszczednosc.Wolalbym miec troche szlamu w silniku ale zeby mi tyle oleju nie przepalal.

Witam
Mój Scoupe spala obecnie ok. 0,5 litra oleju na 800-1000 km. Po kupnie auta zalałem go Lotosem. Teraz chcę go wymienić na jakiś lepszy. Jakie oleje możecie mi polecić ? Na jakich olejach jeżdżą Wasze Hyundaie ?

Witajcie

Mój jest zalany Mobil M 15W/40, jestem zadowolony. Pobór oleju w granicach normy przy większym przebiegu.
gadi

kupiłem do poniacza Liqui moly. zmienię w tym tygodniu. podzielę się wrażeniami. na początek dobra wiadomość: na opakowaniu Made in Germany a nie EU.

Sądząc po wypowiedziach na forum grono posiadaczy hyundai jest duże więc jeszcze raz proszę piszcie na jakich olejach jeżdżą Wasze autka. Szukam oleju dobrego i niezbyt drogiego. Na jaki mam zmienić ?? Piszcie.
P.S Zabel, Gadiemus - dzięki za odpowiedź.

Ja smigam na Mobil M 15W/40 i narazie nie dolewam nic ,a już przejechałem od zalania około 1200km A sądząc po silniku-ma już 158tkm to powinien coś brac...
Wcześniej był zalany podobno Mobilem 1 i troszke brał...
Dziwne to wszystko

ja od lat jezdze na Mobil 1
w Accentach 0W-40
w Coupe I 5w-50

napewno jest do doskonaly olej i od wielu mechanikow slyszalem ze zdecydowanie lepszy od Castrola (dla hyundaii napewno lepszy)

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: bombel dnia 2005-04-03 10:02:42 ]

Od kupna jeżdżę na Castrolu GTX3, ale teraz zmienię przy najbliższej wymianie na Mobil M (15W/40) lub Shella Helix (15W/40) - podobno Hyundaie je lepiej tolerują (opinia mechanika - nie sponsorowanego przez żadną z firm)

Cytat:
2005-04-03 10:01:30, bombel pisze:
ja od lat jezdze na Mobil 1 w Accentach 0W-40 w Coupe I 5w-50 napewno jest do doskonaly olej i od wielu mechanikow slyszalem ze zdecydowanie lepszy od Castrola (dla hyundaii napewno lepszy) pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: bombel dnia 2005-04-03 10:02:42 ]

hmmm zapytam z ciekawości dlaczego 5W-50??? skoro sam Castrol zaleca do tego silnika 5W-40, mobil 5-W30 ??? A z tego co pamietam producent chyba też w tych okolicach