MotoNews.pl

Sonda lambda benzyna/gaz ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
gazownicy przy montazu gazu zalozyli mi nowa sonde lambda, podobno starajuz nie byla ok. tzn. niby dla samej benzyny bylo jeszcze dobrze ale z gazem juz nie dawala sobie rady, cos w tym bylo bo jak mi pzniej pokazywali wydruk z analizatora spalin to byly duze roznice, ale wczesniej z samochodem nie mialem zadnych problemow (ASTRA II X16XEL- 1999), czy jest mozliwe ze podczas montazu gazu padla sonda? ( za nowa musze zaplacic 160zl -uniwersalna ), a jakie wogole powinny byc wartosci poszczegolnych wskazan z analizatora spalin
pytam, bo z jednej strony hm nie chce placic dodatkowych pieniedzy, ale z drugiej strony ja trzeba to trudno
dzieki za odpowiedz

witam
myślę że gazownicy zabezpieczyli po prostu swoje tyłki każąc ci wymienić sondę na nową

Witam

Jedną z typowych oznak awarii sondy lambda jest paliwożerność - nawet ponad 20l/100 km. Jeżeli Pan tego nie miał to przychylam się do wypowiedzi zuzy_2.

a czy jest ,mozliwe zeby podczas instalacji uszkodzic sonde lambda..no nie wiem, zalanie silnika, a pozniej odpalenie go ( ale to chyba bardziej katalizator powinien pojsc, a wlasnie jakie sa objawy uszkodzonego katalizatora? 0

Sonda lambda nie jest wieczna, jest to ogniwo elektrochemiczne, w którym wypalają i utleniają się związki chemiczne odpowiedzialne za powstawanie napięcia.
Literatura podaje żywotność sondy na 100-150 tyś. km przebiegu.
Zużyta sonda za wolno zmienia napięcie, potrzebuje wysokiej temperatury pracy, na niskich obrotach wogole nie wytwarza napięcia.
Mam przebieg 130 tyś, i własnie takie mankamenty sondy, kupiłem już na Allegro za 56zł jednoprzewodową sondę i czekam na dostawę.

ja mam problem bo ja mam 4-o sygnalowa normalnie to 500zl, kurcze ale wczoraj podpialem komputerek do Autronica i na nowej sondzie efekt taki, ze na benzynie widac ze wartosc napiecia skacze 0,1- 0,8...a na gazie caly czas 0,8.. probowalem i na jalowym i przy wyzszych obrotach, silnik cieply, komputerek pokazuje caly czas uboga mieszanke... no i nie wiem, teraz trzeba by na analizatorze sprawdzic jednoczesnie..czy faktycznie jest uboga, czy nie, pamietam ze na warsztacie jak odbieralem samochod to na gazie sygnal z lambdy tez sie zmienial..

Cytat:
ja mam problem bo ja mam 4-o sygnalowa normalnie to 500zl, kurcze ale wczoraj podpialem komputerek do Autronica i na nowej sondzie efekt taki, ze na benzynie widac ze wartosc napiecia skacze 0,1- 0,8...a na gazie caly czas 0,8.. probowalem i na jalowym i przy wyzszych obrotach, silnik cieply, komputerek pokazuje caly czas uboga mieszanke... no i nie wiem, teraz trzeba by na analizatorze sprawdzic jednoczesnie..czy faktycznie jest uboga, czy nie, pamietam ze na warsztacie jak odbieralem samochod to na gazie sygnal z lambdy tez sie zmienial..

po pierwsze masz sonde czteroprzewodową po drugie samochód na gazie powinien oscylować w gracicach 0.5v o ile tak zaprogramowany został komputer od gazu a jak masz cały czas 0.8 to masz straszne przepały tzn za bogatą mieszankę

WITAJ jestem tu nowy mam Astre f Carawan 16 na mono wtrysku na zimnym silniku az do 90 st jest ok pozniej zapala mi sie kontrolka od komp. i caly czas swieci no nieraz jak ujme lub dodam gazu gasnie ale to i tak na chwilke czy myslisz ze to sonda lambda