MotoNews.pl

Klapa silnika na teleskopy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio zastanawialem sie nad takim bajerem, aby zrobic maske na teleskopy. Niby zabawka zle mysle ze fajna. A moze ktos z was posiada taki bajer w poldku i chcial by sie podzilelis swoja wiedza co do wykonania

O ile pamiętam to ktoś kiedyś tak eksperymentował... tylko się teleskopy wygły po pewnym czasie...

Chyba maska poloneza jest za lekka do takich rzeczy.

Temat dawno sprawdzony przez ADMIRAŁ-a oraz JANIA.

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

O szczegoly pytac uzytkownika Waldekk111 - nie wiem czy tu pisze, wiec jak cos to na PTK w tym wątku

Patrzac na te zdjecia coraz bardziej mi sie to podoba. Tylko mam pare pytan do Admirala
1.Czy ten silownik to jest taki sam jak z klapy tylniej 390 czy moze jakis inny
2.Mocowanie jest w tej rynience gdzie sie przykreca blotnik czy z boku.
Z gory dzieki

ja mam dosc długo juz zrobione na oryginalnych z klapy-tak slabych ze wogóle jej juz nie trzymały-za to maske sam jeden trzymał, wiec 390 na pewno zdadza egzamin.

dla szoku ludzi ja otwierajacych jak im ucieka z rąk-warto.
nie zapomne zdziwa diagnosty na przeglądzie-odpala-centralny sie zamyka, otwiera maske-wyrywa mu sie z reki....i jeszcze pare rzeczy sie dziwil-spoko uczucie pokazac ludziom ze poldek tez moze miec fajne rzeczy.
albo raz gadam z policjantem podczas kontroli drogowej-zachwal palio wekenda-z silnikiem 1.2.....ze poldkiem to nie szlo kiera krecic, a ten ma wspomaganie centralny, elektryczne szyby, dwie poduchy-a ja mu na to, ze jeszcze tylko z tego poduch nie zalozyłem-nie miesciło mu sie w głowie ze poldek moze miec wspome....

Czesc. Pytanie: czy teleskop z tylnej klapy o sile 500N to nie bedzie moze za duzo jak na maske silnika. Bo slyszalem, ze po jakims czasie moze wygiac sie maska jak bedzie za duza sila podnoszaca. A bede mial wolne 500N wiec chcialbym je do maski przykrecic

Marcin maska bedzie Ci sie wyginac jak dasz silownik tylko z jednej strony. Jaro ma ten problem. Jak zainstalujesz po dwoch to nie bedzie sie krzywic. Problemem chyba bedzie sila bo dwa razy 500N na lekka maske to chyba ciut za duzo. Zeby Ci zebow nie wybila

albo bedzie musiał na niej skakać żeby zamknąć

x

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-13 16:13:23 ]

Automatic jak coś z zamkiem nie tak to i bez siłowników maska od poldka lon(?????????????????????????????????????????)duje na szybie

[ wiadomość edytowana przez: robreg dnia 2006-12-17 00:54:16 ]
[ powód edycji: ORTOGRAFIA - LĄDUJE!!! ]

x

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-13 16:12:52 ]

hmm, to 200N moze by byly lepsze w takim razie. truck takie mial. wtedy moze zebow by mi nie wybila maska, ani nie musial bym skakac zeby ja zamknac . jeszcze tego pieska (chyba tak sie to nazywa) dobrze ustawic i byc moze by nie odleciala podczas jazdy.
kurde, chcialbym ten patencik u siebie zainstalowac

Automatic napisał:
Cytat:
zastanawia mnie jedno - że jak coś zamkiem maski nie tak to klapa na przedniej szybie wyląduje !!! -ja bałbym się takiego patentu - wolę tradycyjną maskę na laskę

nie wydaje mnie sie, klapie na początku trzeba raczej pomóc sie otworzyć bo teleskopy wtedy są całkiem złożone i w dodatku pod kątem prostym złożone i nie powinny od razu pchać do góry.
zresztą bagażnik sam sie nie otwiera przecież.

a jak zamek puści i maske troche podwieje to i tak juz po ptokach, najlepiej dorzucic zapinki i święty spokój

Oto moje rozwiazanie. Na razie tylko na jeden teleskop/silownik/sprezyne gazowa. W przyszlym tygodniu doloze drugi. Silownik jest 500N i jest wystarczajacy. Nie za mocny, a jak by byl tylko jeden to obawiam sie w sumie, ze nawet za slaby. Klapa zamyka sie lekko. Nie trzeba skakac ani nic; zamyka sie jak bez silownika. Fajnie sie otwiera klape ze wspomaganiem
Gorne mocowanie trzeba przymocowac przynajmniej 3 nitami; zastosowalem 4mm nity, ale przydaly by sie grubsze.