MotoNews.pl

Gwizd podczas jazdy przy prędkości >90 km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich BMW maniaków!

Posiadam E36 93r. 1.6i i od ponad pół roku.
Od pewnego czasu dochodzą do moich uszu dziwne dzwięki podczas jazdy. Od prędkości 90 km/h słychać w kabinie cichy gwizd. Początkowo myślałem, że to szyba niedomknięta, póżniej że szyberdach ale nic z tych rzeczy. Teraz myślę, że dźwięki takie musi generować jakiś element karoserii np. lusterka. Pomóżcie, czy to możliwe ażeby były to lusterka, a może coś innego. Odwołuje się do waszgo doświadczenia.

zobacz czy po domknięciu szyby jej zewnętrzna uszczelka dolega dokładnie czy nie jest podwinięta

Lusterko nie bo to by była wada konstrukcyjna i by wszystki gwizdało
stawiam na erozje uszczelki kabiny-drzwi.ma juz swoje lata. Ja mam ten sam problem,zamawiam za 50zł uzywke i mysle ze bedzie dobrze

A może masz antene na dachu??? Kiedyś mi tak gwizdało i żaden serwis nie mógł dojść, dopiero mój kumpel po 5 minutach kazał mi się zatrzymać, wykrzywił antene na dachu z pionu w dół i jak ręką odjoł

Miciak może mieć rację. Przypominam sobie, że podnosiłem drzwi na zatrzeskach bo mi stukały na nierównościach i po takich manewrach być może zaaplikowałem sobie inne doznania dźwiękowe. Być może, że jak drzwi poszły nieco do góry to uszczelki przepuszczają powietrze i stąd gwizd. Hmm ale jeżeli to prawda to co zrobić, żeby owca była cała i wilk syty

Regulowałem drzwi kilkakrotnie i nic nie dało.U mnie gwiżdze nawet przy 80km.Mam wrażenie ze dochodzi to spod maski.Na oko nic nie wystaje.Jak dojdziesz co to jest ,napisz.pozdro.

spróbuj podczas jazdy przyciągnąć mocno drzwi do siebie jak przestanie to to będzie przyczyna miałem podobny problem

A miałeś może wymienianą szybę czołową lub uszczelkę ? Jeżeli była źle wklejona (w którymś miejscu brak kleju) to będzie gwizdać, a i mogą szyby mocniej parować. Hałas może też powodować żle założona uszczelka. Ja miałem kiedyś vectrę b i szyba tylna była tak wstawiona i gwizdało, że hej.

Wiesz co? ja tak myślę że to most tylny Tobie gwiżdże,właśnie prędkość 90-najlepiej słychać,zobacz czy na luzie też występuje.

witam,
u mnie tez to wystepowalo ..... sprawa okazala sie banalna. mialem marne piora wycieraczek.
po wymianie gwizd ustapil.
pozdrawiam