MotoNews.pl
10 Gdzie i jakie sprężyny do Espero? (82928/0)

Gdzie i jakie sprężyny do Espero?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć Wam!
Kilka razy obił mi się o uszy temat pękających sprężyn tylnego zawieszenia w Esperaczach, dzisiaj juz wiem że spręzyny te niesą najmocniejszą stroną tego auta. No niestety tydzień temu pękła mi jedna a teraz druga .
Czy ktoś mi poradzi gdzie i jakie sprężyny powinienem kupić?. Wole aby auto bylo wyższe (nieobniżone), a może pasują od innego auta?.

[ wiadomość edytowana przez: swidi dnia 2005-02-14 08:33:02 ]

Witaj Kolego,
Niestety bolączką naszych aut sa sprężyny.
Jeśli pozowolisz zaproponuję byś poszukał po forum bo takie wątki już były poruszane.
Pozdrawiam
Kiniusia

Cytat:
2005-02-14 08:32:31, swidi pisze:
Cześć Wam! Kilka razy obił mi się o uszy temat pękających sprężyn tylnego zawieszenia w Esperaczach, dzisiaj juz wiem że spręzyny te niesą najmocniejszą stroną tego auta. No niestety tydzień temu pękła mi jedna a teraz druga . Czy ktoś mi poradzi gdzie i jakie sprężyny powinienem kupić?. Wole aby auto bylo wyższe (nieobniżone), a może pasują od innego auta?. [ wiadomość edytowana przez: swidi dnia 2005-02-14 08:33:02 ]

witam kolego, do esperaka pasują sprężyny z astry,kadeta, vectry jest jednak jeden problemik nie chcesz obniżać esperaka więc pozostają Ci seryjne, z tego co wiem każdy z wymienionych zamienników spowoduje że esperak Ci siądze. Jeśli Cie interesują seryjne sprężynki to posiadam takowe z tego to powodu że wymieniłem je na niższe i twardsze a w/g książki gwarancyjnej mojej esperyny poprzedni właściciel wymienił je 30000 temu są w idealnym stanie więc jeśli Cię interesują to przedzwoń do mnie to sie dogadamy, pozdrawiam

Dzieki za oferte ale też wolałbym twrdsze niż miałem. A jeśli chodzi o zamienniki to czy tył pasuje od dowolnego typu Astry, Vectry czy Kadeta (kombi,sedan..itd)?
Czy http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=42318536 te sprezynki beda pasowaly?

Ja mam w moim sprężyny z Opla Ascony niemieckiej f-my K+F. Mają tą samą wysokość co oryginały ale są wzmocnione, co w połączeniu u mnie z amorkami gazowymi AlKo daje całkiem "sztywy" zad
Próba "rozkołysania" tyłu graniczy z bardzo dużym wysiłkiem, a w czasie jazdy brak jest przechyłów i bujania
Sprężyny były dostępne w firmowych sklepach Opla w Chorzowie, więc podejrzewam, że i w innych miastach też są. Dobrane zostały przy pomocy katalogu

Ja kupiłem zamienniki szwedzkie do espero wzmacniane. Tył poszedł do góry i jest sztywniejsze. Cena 200zł za 2 szt.

A można wiedzieć gdzie je kupiłeś?. Cały dzień siedze w pracy dlatego zostaje mi jedynie zamówienie przez neta i dlatego interesuje mnie jakieś zaufane z rozsądnymi cenami oczywiście miejsce w sieci gdzie można takie zamówić. Czy te sprężyny są firmy ROC?

Witam.
Ja też musiałem unieść tył (niestety wiejskie drogi).
Mam zamontowane na tył spężyny obniżające do Astry/Kadetta Kombi, w kształcie przypominją stożek.
Ponieważ orginalne sprężyny do tych aut są znacznie wyższe od naszych, więc te obniżające są prawie idealnie równe z naszymi seryjnymi (organoleptycznie jak stały obok siebie).
Są to Eibachy EW 6511002 HA o ile mnie pamięć nie myli.

Wlaśnie dzwoniłem do D&D Resory . Jak usłyszeli że chce kupić dwie to mnie najpierw zabili śmiechem a później kazali zadzwonić jutro (jedna wzmocniona z VAT kosztuje 63zl!!), a wiec bede dzwonił może uda się dogadać z producentem. Jej parametry katalogowe to:
DAEWOO ESPERO / NEXIA
Sprężyna Espero, Nexia - tył
cięż. 2,38 kg
wym. O8,8/14,6
nr. kat. 96 179 834

Jesli to polskie to nie kupuj. Troche pojezdzisz i tył siądzie.
Moje spręzyny kupiłem tu:
http://www.akwimat.pl/

Mnie chyba także w niedługim czasie czeka wymiana sprężyn(y) z tyłu i w związku z tym pytanko: czy trzeba wymieniać obie naraz czy można tylko jedną (u mnie siadła lewa wieć nie wiem czy jest sens wymieniać obie)
pzdr

Korzystając z wątku mam pytanie. Na jakiej wysokości u Was stoi tył auta? U mnie jak zmierzyłem od ziemi do najwyższego miejsca od wewnątrz błotnika jest 60,5 cm. Czy to znaczy, że tył jest obniżony czy nie? Sprężyny oryginalne.

ja miałem Waeiteca -30 mm przód i tył teraz szukam gwinta

Panowie ponawiam pytanie: czy muszę wymieniać jednocześnie 2 sprężyny, czy wystarczy że wymienie tą która padła

Cytat:
2005-02-22 15:52:45, MANIEK15DOHC pisze:
Panowie ponawiam pytanie: czy muszę wymieniać jednocześnie 2 sprężyny, czy wystarczy że wymienie tą która padła

Najlepiej dwie i to tego samego producenta z tej samej grupy selekcyjnej. Inaczej autko może się przechylić albo inaczej reagować na nierówności (przy różnej charakterystyce)

Bardzo trudno dobrać identyczną sprężyne a wiem z doświadczenia jak się jeździ gdy są one różne na jednej osi. Przy zakrętach masz uczucie jakby tył auta wpadł w poślizg i zachodzi czyli sytuacja conajmniej niebezpieczna.
Moim zdaniem albo wymiana dwóch albo czekamy na kieszonkowe i również wymiana dwóch.

Teraz sam wymieniłem tylne no i jest git. Założyli mi jakieś wzmocnione Polskie zdaje się z Lublinskiej fabryki. Tył auta jest wysoko co na polskie drogi jest wskazane.

[ wiadomość edytowana przez: swidi dnia 2005-02-23 08:26:32 ]

Potwierdzam i zgadzam się w 100% z koza0007. Sprężyny z Akwimatu "szwedzkie" są OK. Założyłem w grudniu i jest super. Nawet po zatankowaniu na full LPG+Benzin oraz zakupy marketowe my+ szwagry tył lekko siada ale nie dobija. (Amorki - gazowe Kayaby). Akwimat prowadzi sprzedaż internetową (maja bardzo duży wybór części do naszych Esperynek), także dla bezczasowców jest idealnym rozwiązaniem.
Pozdrawiam
Artur

Przyznaje poszedłem na łatwizne czyli zjechałem na drógą strone ulicy do autocentrum gdzie byly od reki i razem z wymianą 210zl. Dostałem gwarancje i to wszystko po 18stej wieczorem dla "bezczasowca" to jedyne mozliwe rowiazanie.
Jestem pewien że Polskie nieznaczy gorsze, jak coś będzie się z nimi działo to zaraz napisze na forum.

Ja tam preferuję orginały fabryczne. JAkoś mi nic nie dobija i fura trzyma sie drogi jak trzeba

Po wymianie sprezyn roznica jest wyrazna, zaluje jedynie ze tak pozno sie na to zdecydowalem, przez moje zwlekanie z wymiana teleskopy dostaly w d... Teraz wysokosc tylu auta od ziemi do krawedzi gornej nadkola to 64cm przy oponach 65mm.