Rysy na szkle

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam porysowane szyby nie sa to glebokie rysy.
da sie cos z tym zrobic aby szyby byly gładkie i krystalicznie przejrzyste?

Cytat:
2005-02-14 11:12:59, Atek pisze:
Witam mam porysowane szyby nie sa to glebokie rysy. da sie cos z tym zrobic aby szyby byly gładkie i krystalicznie przejrzyste?

da się , w tym celu trzeba:
-nie skrobać szyb w zimie skrobaczką
-dbac o dobry stan mechanizmu wyciaraczek
-często myć piura wycieraczek i szybą
-nie zapominać o okresowej wymianie wycieraczek

lepiej zapobiegac niż leczyć

a co po fakcie jak już są rysy to nie wiem

Cytat:
2005-02-14 11:24:14, Momik pisze:
a co po fakcie jak już są rysy to nie wiem

"Zmiany, zmiany, zmiany..."

przepraszam , bo nie mogę edytować ale mycie piur (jak pisałem) nic nie da - należy myć pióra oczywiście

Podobno drobne rysy da się polerowac, mówili kiedyś w Garazu na TVN Turbo, z tym że nie na wysokości oczu kierowcy.

O polerowaniu szkieł zegarkowych specjalnymi pastami słyszałem ale nie wiem jak sie sprawa ma co do szkła samochodowego. Pewnie samochodowe też sie da tylko czy ktoś to praktykuje?

Pytanie co jest tańsze - polerować szybę czy wymienić na inną, w lepszym stanie (oczywiście myślę tu o rysach takich że się nie da normalnie jeździć, bo jak są mniejsze, to szkoda zachodu).

Cytat:
2005-02-14 18:17:45, MichalSW pisze:
Pytanie co jest tańsze - polerować szybę czy wymienić na inną, w lepszym stanie (oczywiście myślę tu o rysach takich że się nie da normalnie jeździć, bo jak są mniejsze, to szkoda zachodu).

jak jest tak porysowana, że nie da się normalnie jeździć, to już jej nie wypolerujesz....

Najtaniej będzie zmienić pewnie...

jest to kilka drobnych rysek pochodzenia wycieraczkowego po prawej stronie na dole.
co do wymiany to gdzie ja teraz znajde brazowe szyby

Było juz o tym na forum,sprawa mnie ciekawi bo mam zmasakrowaną tylną szybę-wygląda jakby ktoś skrobał ją gwoździem Temat przestanie mnie ciekawić gdy znajdę inną szybę tylną do 125p kombi

Odrazu piszę że chodzi oszybę czołową niestety od Transita mam takiego a tam szybka kosztuje parę złotych.
W czym rzecz szlifowałem, spawałem, lakierowałem budę, a oszybę nie dbałem i teraz na niej takie odpryski chyba po spawaniu które nie chcą zniej zejść, pomóżcie może ktoś ma sposób na ich usunięcie bez wymiany szyby.
A i co można zrobić albo gdzie (jakiś niedrogi warsztat) z tym co po tych odpryskach zostanie niewiem może jakaś polerka

Pytałem kiedyś w zakładzie likwidującym pęknięcia szyb, czy w mojej Warszawie dałoby się wypolerować szyby. Odpowiedziano mi, że rysy ostatecznie dało by się wypolerować, lecz jeżeli jest to szyba hartowana, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że podczas polerki pęknie.

Byłem i pytałe w warsztacie powiedzieli że rysy za głebokie, ate kulki po spawaniu to próbować odskrobać, ale wtopienia zostaną i może przy skrobaniu pęknąć szyba.
Ale znalazłem proste rozwiąznie problemu przyjdzie przywyknąć

Wyciagam trupa z szafy. Ma ktos namiar na tani ( ) zaklad gdzie mi by wypolerowali szybe czolowa (nie jest klejona chyba) i boczne przenie i jaka moze byc cena za to? Dodam, ze chodzi o brazowe szyby Rysy nie sa glebokie.

[ wiadomość edytowana przez: -Marcin- dnia 2006-04-26 16:43:23 ]

ogólnie szyby czołowej jak i innych nie powinno się polerować, i nie polecam tego... poszukaj sobie w panoramie firm www.pf.pl hasła "autoszyby" albo coś w tym stylu

Pytałem kiedyś w różnych firmach - niestety - przednich nie polerują bo się robi efekt soczewki.

Mozna usunac rysy poprzez wypelnienie ich materialem szklopodobnym - cos na ksztalt usuwania pajaczkow z szyby. Taki zabieg sa w stanie wykonac tylko firmy z odpowiednia maszyneria. Nie trzeba nic polerowac - rysy wogole nie beda widoczne. Jednak koszt bedzie malo oplacalny.

Pozdrawiam
adamdn

P.S. Jakby co to mam szybe przednia na sprzedaz Taka mala kryptoreklama

Kurcze pieczone, to moze chociaz boczne przednie???? Moze je dalo by sie uratowac (zakladajac ze bylo by to oplacalne, lub ewentualnie chociaz LEKKO nieoplacalne, powiedzmy 100zl za jedna boczna szybe)?? Rysy sa od uszczelki flokowanej+piasek (wiadomo, pionowe rysy).
(caly czas pisze o brazowych szybach)
Cytat:
2006-04-27 00:48:25, adamdn pisze:
Mozna usunac rysy poprzez wypelnienie ich materialem szklopodobnym - cos na ksztalt usuwania pajaczkow z szyby. Taki zabieg sa w stanie wykonac tylko firmy z odpowiednia maszyneria. Nie trzeba nic polerowac - rysy wogole nie beda widoczne. Jednak koszt bedzie malo oplacalny.

Ile gdzies wynosi ten nieoplacalny koszt?

[ wiadomość edytowana przez: -Marcin- dnia 2006-04-27 10:14:57 ]

Gdzie u Ciebie to nie wiem... U nas zajmuje sie tym firma Jaan AutoGlass (czy jakos tak). Ceny niestety nie pamietam i nie wiem takze czy sa oni w stanie naprawiac takze szyby przyciemniane