Czarny dym z rury i problem z uruchomieniem silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czarny dym z rury i problem z uruchomieniem silnika. Jeżeli zapali to pochodzi chwilke i zaraz gaśnie, silnik 97r, nie bierze oleju. Mam brak zasilania na sondę lambda nie bardzo wiem jak to zlokalizować. Mam schemat, wiadomo że napięcie podgrzania sondy załączane jest przez przekaźnik, nawet nie wiem gdzie jest komputer. Przez tą pogodę nic nie moge zrobić, nie mam garażu. HELP !!!

a jaki silnik??
komputer masz po prawej stronie, tam gdzi pasażer trzyma prawą nogę , za tą zaślepką

komp dokładnie jak kolega wszczesniej napisał przy prawej nodze pasazera.
Silnik masz 1.3 wiec bezyna.
Czarny dym z rury to oznaka ze masz zbyt bogatą mieszanke i wystepuje niepełne spalanie (wytraca sie sadza) a za skład mieszanki odpowiada akurat sonda lambda.
za zapalenie zimnego silnika i po chwili zgasniecie zreguly odpowiada silnik krokowy zwany tez zaworem bocznikowym lub bypassem. mozna go sprobowac przeczyscic sprezonym powietrzem jesli nie pomoze to 250-300 zł za nowy

[ wiadomość edytowana przez: Rick_3 dnia 2005-02-15 14:00:41 ]

[ wiadomość edytowana przez: Rick_3 dnia 2005-02-15 14:02:05 ]

A jak ktoś niema silnika krokowego i sondy lambda a silnik jest na gaźniku to mieszankę mozna ustawić tylko tą śrubką za gaźnikiem ?? i wtedy takie obiawy powinny ustapić ?? czy może to być jeszcze wina pompy paliwa ( mechaniczna ) ???