Czy da sie zalozyc turbosprezarke e36 1.8 (85kW)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanko jak w temacie. Jestew ciekaw czy ktos juz montowal do takiego silnika turbo i jaki bylby mniej wiecej koszt. No i oczywiscie czy sie oplaca katowac taki silnik turbina.

Pozdr.

napewno sie da ale napewno tez nie warto bo lepiej ta kase dolozyc np do 325 albo 328.

No niby tak. Ale z turbo da sie uzyskac wieksza moc. A masz moze jakis namiar na ludzi (warsztaty) ktore cos takiego robia??.

Pozdr.

Pytam sie bo mam juz 1.8 i jakos nie chce sie jej pozbywac). A czy moze ktos probowal wymiany silnika na wlasnie np 2.5?? Duzo z tym zachodu. Z elektryka itp. I czy np nie trzeba wtedy myslec o wymianie np walu, albo tylnego mostu??

Pozdr.

Cytat:
Pytam sie bo mam juz 1.8 i jakos nie chce sie jej pozbywac). A czy moze ktos probowal wymiany silnika na wlasnie np 2.5?? Duzo z tym zachodu. Z elektryka itp. I czy np nie trzeba wtedy myslec o wymianie np walu, albo tylnego mostu??

Pozdr.

daj sobie spokój z takimi przeróbkami no chyba że kochasz ten samochód i masz na wyżucenie 10tyś to wtedy nie ma problemu

http://www.vtg.pl/projekty.php warto zobaczyc pomaranczowe e30 (M5+turbo)

ale pewnei wszedzie ci powiedza ze nie warto. i pewnie ciekzo bedzie nawet z turbina ze 115 (1, zrobic 193 km jak w 2,8

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-02-15 20:18:45 ]

193 KM to już są w 2.5l

2,5 ma 192 a 2,8 ma 193

zakładając sprężarke zależy jaką(gazową ,mechaniczną)trzeba zawsze obniżyć st.sprężania -czyli zmiana tłoków, wałka,przydałaby się chłodnica powietrza,zestroić trzeba sterownik---to w przypadku mocy ok.+50kM bo przy większym przyroście to korbowody nie wytrzymają,większe zawory i jeszcze pare mniejszych przeróbek
----
a zmieniając silnik na większy(zawsze stary możesz sprzedać)6garów waży więcej więc sprężyny,stabilizator,skrzynia(przełożenia)
i kupe fajnej roboty
-----------------------------------------------------------------------
ja nie lubię oryginalnych motorów dlatego u siebie założyłem najlepsze co opel miał czyli 16V

Poważnie??? 0,3 pojemości i tylko 1 KM powiem szczerze że myślałem że 2.8l ma więcej mocy

ta moc wynika tylko i wyłącznie ze względów marketingowych
2.8 weszło w 95r zastępując 2.5
rok później weszło 2.5 o obniżonej mocy-moment zachowano
320 2.0-110kW(150)
323 2.5-120kW(170)
328 2.8-142kW(193)

tak tylko że e36 z silnikiem 2.8 ma lepsze przyspieszenie od 2.5 o 0.5s bo 2.8 ma większy moment obrotowy i wogóle nie ma porównania do 2.5