Normy emisji spalin

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam prosbe do osob kompetentnych, a w szczegolnosci do Cromy. Czy moglibyscie podac jakie sa wymogi co do dopuszczlanej zawartosci roznych skladnikow w spalinach samochodu jezdzacego na LPG? Chcodzi mi o samochod gaznikowy bez katalizatora ( dokladnie taki jak mam w profilu ). Prosilbym rowniez o podanie optymalnych ustawien z dopuszczalnymi rozbeznosciami. Przyda sie to mnie i pewnie wielu sosbom odwiedzajacym forum.
Z gory dziekuje,
Matys

Witam.
Może odpowiem generalnie według przepisów.
samochody pierwszy raz rejestrowane przed 1995 rokiem jedyna normą emisji spalin jest zawartość CO w spalinach wynoszaca do 2,5 %.
natomiast po 1995 roku
na wolnych obrotach CO-do 0,5. HC -do 100%
na wysokich obrotach CO-do0,3 %. HC-do 100%
niezleżnie od tego prawidłowe spalnie określa jeszcze zawartość dwutlenku węgla na od 13 do 15 %
a wartość lambda od 0,97 do 1,03
to są 4 główne wartości spalin.

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Mialem dzis zakladany "nowy" reduktor ktory dostalem od kolegi. Samochod pracuje fajnie, duzo lepiej niz na starym reduktorze. Martwi mnie jednak to ze mimo ze reduktor lezal na polce dosyc dlugo po tym jak go wymontowano z samochodu gazownicy po zalozeniu stwierdzili ze jest dobrze wyregulowany. Na wolnych obrotach lambda rzeczywsicie byla ok bo w granicach 0,95-98. Po wkreceniu samochodu na wyzsze obroty i zmienijszeniu obrotow ( mniej wiecej w trkacie schodzenia z wysokich na niskie ) zrobiono wydruk.
CO 3,31 %
COcor 3,46%
CO2 11 %
HC 370 ppm
O2 1,55 %
lambda 0,956

Co sadzicie o tym wyniku? Bede jutro jechal do tego warsztatu bo mam jeszcze pewna sprawe i zastanawiam sie czy nie domagac sie dokladniejszego wyregulowania?
Czy samochod w jakimkolwiek momencie moze miec takie wyniki?
Dodam ze jest swiezo ( bo 1000 km ) po wymienia tlokow i pierscieni.

Pzdr
Matys

Witam.
Pomiary się robi na ustabilizowanych obrotach.
na wolnych i na wysokich
wolne takie jakiwe są w danym modelu
wysokie 3000 obrotów.
parametry podane wcześniej przeze mnie sa parametrami zawartymi w dzienniku ustaw dopuszczajacych samochody do ruchu.