MotoNews.pl

Czy WAZ robił fabryczne kołpaki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Na powyzszym zdjęciu zwróćcie uwagę na kołpaki jakie ma ta 2111. Jak przeglądam w sieci zdjęcia ład, to dużo "dziesiątek" (2110, 2111 i 2112) ma takie kołpaki jak na fotce. Pytanie: czy są to oryginalne kołpaki łady czy jakieś uniwersalne. Pytanie do właścicieli 2110: czy ktoś w swojej ma takie właśnie? Chciałbym zapytać też czy kiedykolwiek fabryka robiła oryginalne ładowskie kołpaki? Bo wiem, że poprzednie modele to miały albo chromowane nasady ozdobne (2101,2102,2103 i 2106), albo grzybki z logiem łady (2104, 2105,2107), albo kompletnie gołe felgi (samara). Z kolei dziesiątka to w ogóle z nią jest różnie. Niektóre robią z alufelgami, niektóre z kołpakami, a niektóre też kompletnie gołymi felgami, pochodzącymi z samary. Jeżeli wiecie coś na ten temat to z góry dzięki za konkretne opinie. Pzdr.

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-01-29 17:43:40 ]

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-01-29 17:45:25 ]

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-01-29 17:48:44 ]

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-01-29 17:54:31 ]

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-01-29 17:57:20 ]

Tak - kołpaki na zdjęciu to są kołpaki fabryczne łady - jestem pewny na 90%
To czy 110 ma gołe felgi czy kołpaki czy alu-fegi zależy zapewne od wersji wyposażenia i wersji silnikowej

W krakowskim salonie łady na zakopiańskiej widzialem ładę 110 z takimi kołpakami i sa one fabrycznie montowane do łady z kołami 13". Ale druga Łada z tego salonu , czyli 111 1,5 16V byla na kołach 14"(jakas lepsza wersja wyposażenia) i nie miała już żadnych kołpaków ale wyglądala przezto (przynajmniej dla mnie) - dużo lepiej
Paweł

Cytat:
W krakowskim salonie łady na zakopiańskiej widzialem ładę 110 z takimi kołpakami i sa one fabrycznie montowane do łady z kołami 13". Ale druga Łada z tego salonu , czyli 111 1,5 16V byla na kołach 14"(jakas lepsza wersja wyposażenia) i nie miała już żadnych kołpaków ale wyglądala przezto (przynajmniej dla mnie) - dużo lepiej

Paweł masz rację co do 13", natomiast 14" kołpaków o takim wzorze nie widziałem. A ta lepsza wersja to poprostu silnik 1,5 16V (mój ojciec ma taką 110). Do tej wersji silnikowej felgi 13" nie pasują bo jest większa tarcza i zacisk hamulca (wiem bo osobiście sprawdzałem).
pozdr.

Tak jest! Własnie pisałem,ze tan kołach 14" nie miał kołpaków.Z tym,ze ta 111 oprócz silnika 16v miła jeszcze parę dodatkównp. elektrycznie sterowane otwieranie tylnej klapy, tapicerkr welurową(ładna)i cos tam jeszcze.
A te fabryczne kołpaki do 110/13" nie bardzo mi sie podobaja. ja bym je wywalil, albo amienił na inne

A jak jest z wymiarem kół? Czy to jest tak że 21102 (1,5 8v) ma zawsze 13", a 21103 (1,5 16v) ma zawsze 14"? Czy w obydwu typach są dostęptne obydwa warianty wielkości kół?
Z kolei jak jest w starszych typach ład: robili kołpaki fabryczne czy nie?

Cytat:
A te fabryczne kołpaki do 110/13" nie bardzo mi sie podobaja. ja bym je wywalil, albo amienił na inne

Dla mnie mogą być. A jakbyś chciał zmieniać, to mógłbyś na fabryczne alufelgi do 2110. Ps. Odpowiedzcie na pytanie w poprzednim moim poście.

Kto to miły wie - ruscy często klepie różne dziwne i unikalne wersje samochodów - sam się pewnie przekonałeś jak robiłeś stronkę z modelami (apropos - kiedy będzie gotowa do wrzucenia na serwer ?? ).

Mnie szczerze mówiąc ta róźnorodność bardzo zaskoczyła - szczególnie jak zobaczyłem tą tabelę z silnikami co jest teraz na klubowej w OPISACH

Cytat:
2003-01-29 23:25:26, Konriii pisze:
Kto to miły wie - ruscy często klepie różne dziwne i unikalne wersje samochodów - sam się pewnie przekonałeś jak robiłeś stronkę z modelami (apropos - kiedy będzie gotowa do wrzucenia na serwer ?? ).

A najgorszy jest fakt, że tego jest cholernie dużo i chyba nawet sami ruscy nie mogą się połapać we wszystkim .
A odnośnie stronki: mam już przeinstalowaną Macromedię, ale jeszcze (nie wiem czemu nie chce działać - nie uruchamia się). O stronce pamiętam, niestety jednak nie mogę jej robić. Dziś może brat pomoże mi dojść do ładu z tym wszystkim, a już w ferie to na pewno będę robił stronkę.

Sąsiad z garażu zarzekał się, że kołpaki którymi obdarował kiedyś mnie i moją Czarnulę to fabryczne kołpaki VAZ-owskie...

[ wiadomość edytowana przez: emde dnia 2013-04-28 16:54:00 ]

Pierwsze słyszę.

W mojej były takie same, od dawna, ale nie wiem czy od nowości.

Kumpel miał taki wzór na 12-stkach w maluchu. To chyba są po prostu kołpaki z tamtego okresu i można było je dokupić.

Siódemka i piątka mają oryg. kołpaczki chromowane. Fabrycznie powiększony środkowy otwór w feldze pod te kołpaczki.

No właśnie, maja mały kołpaczek na otworze centrującym, wiec bez sensu żeby mieli robić normalne kołpaki

Czyli pewnie teza duszka jest słuszna. Tu kolejny przykład "z epoki":

Kołpaki...

Pozdrawiam.

A za nic w życiu, nic podobnego. Poszukaj dobrze w necie, to takie kolpaki znajdziesz i na innych autach. Też je vaz wyprodukował?

Wadim, przeczytaj dokładnie jeszcze raz mojego ostatniego posta.