Jak wysoko stoi tył

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Temat zawieszenia po raz kolejny, ponieważ nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Mam stromy zjazd do garażu i Espero chaczy mi tłumikiem i końcówką mocowania haka. Tył nie wydaje się być obniżony, lecz być może tak jest, a w tym przypadku różnica nawet 1cm ma znaczenie. Stąd moje pytanie.
Jaka jest odległość od ziemi do najwyższej położonego fragmentu nadkola? U mnie wynosi 60,5cm. Czy tak ma być, czy może samochód trochę siadł (w końcu parę wiosen już ma)?
Zastanawiam się nad kupnem nowych sprężyn (oryginalnych), lecz nie chciałbym, żeby po ich założeniu tył stał na tej samej wysokości.
Z góry dzięki za opinie

U mnie w tej chwili odległość ta wynosi 62,5 cm (pełny zbiornik paliwa i gazu, w bagażniku znajduje się jeszcze pełne koło zapasowe ). W zawieszeniu nic nie zmieniałem od nowości. Posiadam też hak ale używam go rzadko (głównie do ciągnięcia przyczepy campingowej).

Dzięki Horak Dokładnie o takie opinie mi chodzi - na jakiej wysokości powinien stać Espero na oryginalnych sprężynach + ewentualne dodatki typu LPG.
Dla posiadaczy innych sprężyn niż oryginalne, RANKING - Panie i Panowie podawajcie: typ sprężyn na tyle, wysokość, odczuwalna różnica w twardości zawieszenia, ewentualne dodatki obciążające (ale tylko sprężyny.....)

[ wiadomość edytowana przez: kc dnia 2005-02-18 20:00:04 ]

[ wiadomość edytowana przez: kc dnia 2005-02-18 20:01:23 ]

Witam. Tak przy okazji, pytanie do Horaka. Mam esperaka z takim samym silnikiem i kiedys przymierzalem sie do przyczepy campingowej ale zreezygnowalem bo stwierdizlem, ze silnik moze miec klopoty z 5 osobami i jeszcze przyczepa. Napisz jak sie zachowywalo auto, w jakim terenie jezdziles i ile wazyla ta przyczepka. Z góry dzieki.

Jazałożyłem sprężyne wzmocnione. Tył podniosł sie z jakies 4 cm i jest terz sztywniejszy

haaa ja też sam jutro swojego gada zmierzę, to napiszę bo jak dla mnie jest zdecydowanie za niski i też się noszę z wymianą sprężyn na dłuższe...

Cytat:
2005-02-19 00:09:51, Todi3 pisze:
Witam. Tak przy okazji, pytanie do Horaka. Mam esperaka z takim samym silnikiem i kiedys przymierzalem sie do przyczepy campingowej ale zreezygnowalem bo stwierdizlem, ze silnik moze miec klopoty z 5 osobami i jeszcze przyczepa. Napisz jak sie zachowywalo auto, w jakim terenie jezdziles i ile wazyla ta przyczepka. Z góry dzieki.

Praktycznie byłem w większości krajów na naszym kontynencie. Jezdziłem więc w każdym terenie. Moja rodzina składa się z 3 osób i gdy podróżujemy sami wystarcza nam nasza przyczepa (Niewiadów 126) jest lekka (ok.500 kg). Dobrze się nią manewruje w nieznanym terenie, poza tym Espero daje sobie z nią rade nawet na 5 biegu. Natomiast jeżeli podróżuję z przyjaciółmi to mam w większości na haku przyczepy znacznie cięższe, zachodnie (ok. 1 tony) i 5 osób na pokładzie. Wtedy też musimy sobie poradzić. Trzeba być przygotowanym np: na znacznie dłuższą droge hamowania. Reszta to nie problem jak się to lubi. Największa frajda jest jednak jak się jedzie na kilka przyczep. Mam znajomych, którzy ciągną przyczepy campingowe znacznie słabszymi autami np:VW Polo, czy Felicja. Nikt się tym jednak nie przejmuje.
Tyle może w skrócie.
P.S. Takie przyczepy można też wypożyczyć (kilkanaście zł za dobe). Spróbuj może najpierw tak (jakiś weekend z rodziną u nas w kraju) i sam ocenisz najlepiej. Moja ocena zawsze będzie subiektywna. Pozdrowionka.

fajowy musi być taki caravaning, komfort 100x lepszy niż pod namiotem - pewnie taki jak na jachcie. Ja jednak za bardzo lubię wodę więc zostanę przy tym drugim. Pozatym łódke też można woźić na przyczepie i wcale nie trzeba jej rzucac do wody heheheh!

Oryginalne spręzyny Daewoo wymienione w tamtym roku, wysokość 64 cm z pełnym zbiornikiem gazu w kole i z kołem zapasowym pełnowymiarowym, jak wyjmę to koło i zbiornik jest pusty to mój tył wygląda jak w Jeepie

Cytat:
2005-03-03 13:32:06, pjacek26 pisze:
Oryginalne spręzyny Daewoo wymienione w tamtym roku, wysokość 64 cm z pełnym zbiornikiem gazu w kole i z kołem zapasowym pełnowymiarowym, jak wyjmę to koło i zbiornik jest pusty to mój tył wygląda jak w Jeepie

Dzięki za pomiary
Sprężyny są normalne czy wzmocnione, produkcji polskiej?

Gość w sklepie powiedział że oryginał do Daewoo Espero, były lakierowane na czarno, 130zł za sztukę, dostałem je w reklamówce więc nie wiem jakiej produkcji były, koleś co miał Espero 1.5 aż się dziwił czemu on tak wysoko stoi. Mogę spytać sprzedawcę skąd brał te sprężyny i co to za firma jak jesteś zainteresowany.

Cytat:
2005-03-03 21:13:11, pjacek26 pisze:
Mogę spytać sprzedawcę skąd brał te sprężyny i co to za firma jak jesteś zainteresowany.

Byłbym dźwięczny
A jak sprawują się pod względem komfortu jazdy?

u mnie 63 na pustym bganiku i ok 15litrach LPG, ale z kołem zapasowym i jak jeszcze zatankuję to 61-62 cm. A jak włożę jeszcze trochę ciężkich gratów to ok 60 cm a może i mniej...
Też musę wymienić sprężyny - podłączam się do pytania - jakie żeby znów nie siadły?

Ja mam 62,5

Cytat:
2005-04-15 11:32:04, DjHacker pisze:
u mnie 63 na pustym bganiku i ok 15litrach LPG, ale z kołem zapasowym i jak jeszcze zatankuję to 61-62 cm. A jak włożę jeszcze trochę ciężkich gratów to ok 60 cm a może i mniej... Też musę wymienić sprężyny - podłączam się do pytania - jakie żeby znów nie siadły?

właśnie kupiłem wzmocnione sprężyny produkcji polskiej do Espero na Allegro Aukcja mówi o zwykłych, ale kupiłem wzmocnione za 83PLN sztuka. Dzisiaj przysłano mi je pocztą. Mam nadzieję, że w ciągu kilku dni je zamontuję i dokonam pomiarów zmiany wysokości przy zmianie obciążenia - wrzucę parę rzeczy do bagażnika. Po zmierzeniu wszystko opiszę.

Cytat:
właśnie kupiłem wzmocnione sprężyny produkcji polskiej do Espero na Allegro Aukcja mówi o zwykłych, ale kupiłem wzmocnione za 83PLN sztuka. Dzisiaj przysłano mi je pocztą.

Jaka jest wysokość tych sprężyn w stanie nie zamontowanym????

Witam
Moje kiedyś na pusto wyciagały amory do końca, teraz odpoczywają w piwnicy nie dało się fruwać. Nie polecam za wysokich.
PZDR

Cytat:
2005-04-16 23:56:07, ZieMa pisze:
Jaka jest wysokość tych sprężyn w stanie nie zamontowanym????

Sprężyny mają 24,5 cm

no to mam teraz terenowe Espero założyłem wczoraj nowe sprężyny (wzmocnione), amorki KAYABY olejowe i... no włąśnie tutaj jest cały MYK:
dołożyłem po jednej dodatkowej gumie pod sprężyny i u dołu i u góry co podniosło mi go o jakieś dodatkowe 1,5 cm. Oczywście na pewno siądze troszkę jak sięto wszystko ułoży, ale jak dla mnie jest wreszcie OK AUTO DLA DJ'a! wkładam gramofony i vinyle (ok 100kg) i wreszcie nie siada!!!!!!!!!! w poniedziałek zmierzę i sfotografuję. Aha, robiłem to w ASO, jak usłyszeli że chcę założyć dodatkowe gumy to parsknęłi śmiechem, a potem pokiwali głową że niegłupi pomysł

Witam,
je w swoim przy pełnym zbiorniku ma 62,5 cm. przy pustym wygląda mój esperak jak pojazd off roadowy

[ wiadomość edytowana przez: Chojnak79 dnia 2005-04-29 09:58:00 ]