MotoNews.pl

SWAP silnika a polskie prawo?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie: co sie dzieje z papierami w momencie gdy przeszczepimy silnik, co trzeba zrobic żeby wszystko było zgodne z przepisami? Co trzeba miec aby wszystko w urzędzie było ok? Jakie papiery trzeba mieć ze sobą żeby sie nie doczepili zarówno na przeglądzie jak i w urzędzie ruchu drogowego? Czy trzeba wyrabiać nowy dowód?
Z góry dzięki za odp.

sorki ale uzyj wyszukiwarki-było to wałkowane z milion razy

Jesli kupujesz silnik uzywany od kogos to do zarejestrowania go u siebie musisz posiadac:
1. umowe KS,
2. zaswiadczenie z Wydzialu Komunikacji sprzedajacego o legalnym pochodzeniu silnika (dobrze jest sie dogadac, ze to sprzedajacy zalatwia).
3. dowód rejestracyjny z pojazdu , z którego pochodzi zespół napędowy (lub sam silnik) lub ewentualnie kserokopia dowodu rej podbita w urzędzie komunikacji.
4.I bardzo waże zaświadczenie o wcześniejszej rejestracji silnika w jakimś urzedzie jeśli niebył sprowadzany.

jak silnik byl sprowadzany, czyt. jego numery nie widnieja w zadnym polskim urzedzie jest tak poukladane ze bania mala. mam sposob na obejscie pewnych rzeczy

Ostatnio się tym bawiłem

1. Umowa KS

2. Dowód rej. lub (nie ksero) zaświadczenie z lokalnego(dla zakupinoego przedmiotu) wydziału komunikacji dot. zarejestrowania (silnika, budy).

3. Zaświadczenie ze stacji diagnostycznej o wymianie silnika- to koszt ok 20pln

Do twojego urzędu powinieneś mieć w/w dokumenty+własne tablice rej.
To wszystko powinno wystarczyć do bezproblemowego załatwienia całej sprawy. Piszę powinno bo tak naprawdę prawo mamy jedno ale urzędy lubią często komplikować takie sprawy na różne sposoby

Pozdrawiam.

Np. tutaj bylo duzo... wyszukiwarka!