Niedogrzanie silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam dzisiaj przejechalem okolo 35km i zauwazylem ze silnik sie niedogrzewa (nieprzekracza pierwszej kostki mkVII) czym to moze byc spowodowane ?? stozek moze byc winowajca >???

Było tyle razy.
Wymień termostat.
Ewentualnie możesz go wcześniej sprawdzić - rurka duża (odchodząca od obudowy termostatu) nie może się rozgrzewać w tym samym tempie co rurka mała.

a moze miec na to wplyw stozek ? i gdzie znajduje sie termostat w 1,8??

witam, tez chcialbym o to zapytac... u mnie temperatura jest mniej wiecej na tym poziomie :

silnik 1.8 ZETEC - czy to normalne ??

uuuuuuuuuuu to gorzej niz niedobrze - chyba ze wskazowka jest zle zalozona?? bawiles sie ze zdejmowaniem wskazowek??

nic nie robilem... ale auto mam dopiero od tygodnia, co to moze byc ??

dodam ze ciepelko zasuwa normalnie z nawiewow jak kawalek przejade.

[ wiadomość edytowana przez: sunnychris dnia 2005-02-20 12:50:00 ]

siemanko! ja mam MK4 i w zimie tak samo mi pokazuje jak Tobie.(ten typ tak ma) Jak zrobi się cieplej tzn. na wiosne lato, to wtedy zobaczysz że temeratura się podnosi ale tylko do połowy skali, pózniej włancza się wiatraczek PozdrO!

chyba masz rozwalony termostat, doraźnie można zasłonic chłodnice powinno pomóc

No mi się udało maxymalnie zagrzać do połowy wskaźnika, a tak przy normalnej spokojnej jezdzie podniesie sie 1/4 nieraz troszke wyzej...czekam na lato

qrcze umnie po przejechaniu 35km wskazowka jest 2mm w lewo od tego co ma sunnychris na zdjeciu

Tremostat do wymiany. To że w środku się szybko nagrzewa, to o niczym nie świadczy, bo nagrzewnica jest w małym obiegu. Zakrywanie wto bardzo doraźny sposób. U mnie się nagrzewa na 1/4 skali, ale ja nie mam założonych halo, więc dwie dodatkowe dziury do chłodzenia. Co do włączania się wentylatora w połowie skali - stanowczo za wcześnie. No chyba że masz źle wysklowany wskaźnik, albo zwalony czujnik podający sygnał do wskaźnika (ja tak miałem).
Wyamiana termostatu opisana jest w dziale porad

Kielek ma całkowitą rację. Zeus zrób tak jak radzi Ci Kielek a wszystko bedzie OK.

moze to fakrycznie zle wyskalowany wskaznik

u mnie czy lato czy zima zawsze jest w polowie - idealnie wrecz - wentylator sie zalacza na czerwonym polu...

dobra dzieki za pomoc a ile mnie to bedzie kosztowalo?

termostat około 40PLN, oryginał 46PLN w ABSCAR. Wyamiana może wymagać dolania niewielkiej isoći płynu (zależy ile Ci ucieknie). Koncentrat fordowski 14PLN (czyli 2 litry rozcieńczonego)

a w silniku 1,8 wtym samym miejscu jest termostat co w 1,6(poradnik)??
P.S. termostat ma wplyw na osiagi samochodu?

powienen być w tym samym miejscu; ma wpływ na osiągi bo na podstawie temp silnika ustalany jest skład mieszanki, wiec....

Sorki że dopisuje sie do wątku ale też mam pytanko odnośnie tem. w MK VII czy to normalne aby wskazówka nie dochodziła nawet do połowy bo u mnie wskazówka zatrzymuję sie w 1/4 skali i jest jak przyklejona

ja mam juz problem z glowy... termostat byl wporzadku, walniety byl czujnik temp. - koszt naprawy 20 zl + 27 zl czujnik i wskazoweczka zasuwa prawie do polowy...

RATUJE CIĘ TYLKO NA STAŁE POCHODNIA POD MOTORKIEM