Nazwy zwyczajowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakie znacie nazwy zwyczajowe modeli Polonezow, lub innych aut FSO???

-Warszawa M20 byla zwana Garbuską
-Syrena 101-103 łapaczem kur (wszystkie Syreny mialy tez inne przydomki: skarpeta, syrenka)
-Polonez MR'81 był zwany akwarium z powodu okienek w tylnych słupkach bocznych
-Polonez MR'89 czy '90 był zwany przejściówką (ten co miał tył jak Caro, a przód stary).

Czy znacie jeszcze jakieś inne nazwy poszczególnych modeli Aut FSO???

Cytat:
Na początku nie było niczego. Potem stał się FSO Polonez. Hmm...Ok, przedtem były jeszcze inne auta FSO. I dziurawe drogi...ale nic więcej. I Polonez woził rodzinę twoją i bagaże twoje. I dobre to było. I świat w pokoju istniał i takie tam.

Hehe!Niezłe,niezłe.
Fiat 125p-Deef,Kredens,Bandzior,Bandyta, Fiacior,Fiatol, Kanciak,Kant,Tapczan
Polonez-Peen,Poldek,Polaj,Poldolot,Peloponez,Borewicz(pierwszy model),
Ale najbardziej mi sie podoba"ksywka"Fiata 126p(choć to nie nasza tematyka)-PIERDOPĘD.
Warszawa-Wawka,Stolica
Syrena-Sryta,Skarpeta,
To by na tyle było.Pozdrawiam

Mój znajomy mial wloskiego 125, wszyscy nazywali go "Włochem", a Polonezy, niektórzy nazywają z przekąsem "Primera" słyszałem tez o "Polderze"

ja osobiscie swojego nazywam poldi i tak sie przyjeło hehe.

Carus

Pozonel

Raffi: okno w tylnym slupku pojawilo sie w Polonezie od 1986 roku.

Pozdrowka
Adamus

Na moją Syrene 105 lux wołam czasem
Sryta, skiepa, kepa-do tego można dopiąć masę zdrobnień

P.S. Raffi stoczwórki też zaliczają się do kurołapów-wiatrołapów, przecież drzwiczki również były montowane niekonwencjonalnie

Zgadza się co do 1986 roku... przepraszam za wprowadzenie w błąd... wszystko z tego lenistwa... nie chciało mi się zajżeć do odpowiednij knigi. Obiecuję, że to się nie powtrórzy aż do jutra

U mnie na osiedlu jeszcze na Nysę (chyba podchodzi to pod FSO, bo Nysa była w pewnym czasie filią FSO) wołano Nyssan. A po konkursie wiedzy o FSO, w którym jedna kobieta tak korzystała z podpowiedzi prowadzącego, że Żuka nazwała Volkswagenem Żukiem (On jej podpowiadał, że VW miało auto o takiej samej nazwie jak to, o które Mu chodziło) także Żuk ma nową ksywkę. A konkurs tamten nie chwaląc się wygrałem i dostałem w nagrodę odkurzacz samochodowy z logo Daewoo... tylko, że pewien czas potem Polonez poszedł na złom i teraz mogę conajwyżej sobie rower odkużać

Cytat:
2003-01-30 10:32:53, Raffi pisze:
U mnie na osiedlu jeszcze na Nysę (...) wołano Nyssan.

Dobre

U mnie na parkingu też stoi taki Nyssan. Postawił go gośc który nie mieszka w moim bloku, tylko kilka bloków dalej. I tak stoi całą zimę. I blokuje miejsce

Mój kolega nazywał swojego Poloneza KUJAWIAKIEM, co do Syren to spotkałem się z nazwą Sayrens, Strucla. Co do 125p to funkcjonowała u mnie nazwa Przystojniak.
Kiedyś u mnie na parkingu stał Żuk z którego ktoś próbował ukraśc znaczek ŻUK, ale kradzież mu nie wyszła bo znaczek się połamał i z napisu Żuk zrobił się Żul. I stał póżniej na parkingu Żul ku uciesze gawiedzi.

[ wiadomość edytowana przez: arturw dnia 2003-01-30 11:28:32 ]

Troszke nie na temat ale najbardziej podoba mi się xywa F126p, a mianowicie KASZLAK

Cytat:
2003-01-30 01:56:35, Raffi pisze:

BOOO Poczytaj "historię" - w 81 roku jeszcze klepali "borewicze"

OLOnez evo IV

[ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2003-01-30 12:47:55 ]

A ja na swojego mówie poldi, a jak mnie wkurzy to szrot, albo padaka.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2003-01-30 12:15:21, OLO pisze:
Cytat:
2003-01-30 01:56:35, Raffi pisze:

BOOO Poczytaj "historię" - w 81 roku jeszcze klepali "borewicze"

OLOnez evo IV

[ wiadomość edytowana przez: OLO dnia 2003-01-30 12:47:55 ]

Przecież już to sobie wyjaśniliśmy...

zauważyłem już. skasować post?

-----------------

Już mówiłem, że też się mylę... tak czy inaczej w planach Poldi miał być robiony max do 86 roku... Powstal Wars i On mial zastapic Poloneza... w Grudniu 85 roku była prezentacja publiczna tego auta, które powstawało od 83 roku. Te dwie daty mi się pomyliły... a co do Historii FSO, to najlepiej moim zdaniem opisuje ją książka wydana z okazji 50-ciolecia FSO "...Jest u nas fabryka w Warszawie..." wydana w 1999 roku przez drukarnie FSO i niestety niedostępna dla ludzi z poza fabryki... ja dzięki Ojcu wszedłem w posiadanie jednej sztuki...

Mam te ksiazke, tez dzieki ojcu - bialy kruk, ale w sumie wiecej pisza tam o samej fabryce niz o samochodach z FSO.

pozdrowka
Adamus

Poszukam w starych ciuchach - dziadek przyniósł z Falenicy kilka białych kombinezonów roboczych (z logiem FSO). Może jakis sie jeszcze uchował.

-----------------

Polonez - "zakażenie", "brytwanna"

Adamus... a w której wersji??? Mój kumpel też ma jedną i różni się zdjęciami i kilkoma dodatkami na końcu od mojej (treść na sama)... wezmę niedługo obie i porównam by powiedzieć dokłądnie czym się różnią i wtedy będę Ci w stanie powiedzieć dokładnie z której serii pochodzi Twoja Kniga.