MotoNews.pl

Które silniki maja hydrauliczne popychacze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy polonez 1.6 gli z 99 r ma hydrauliczne popychacze ??

Na pewno ma.
Wszystkie Plusy mają.

Te u których na wolnych obrotach nie słychać stukoczącej pracy zaworów, jest cisza!!!

Jakieś modele z 95 roku na przełomie sierpnia i listopada no i od plusa do końca!!!

kiedy się powinno regulować hydraulikę jeżeli wogule się powinno przy wolnych obrotach słychać takie leciusienkie cykanie czy to normalne ? (raczej zawsze tak było)

Cytat:
2003-01-31 07:14:42, WALA pisze:
Te u których na wolnych obrotach nie słychać stukoczącej pracy zaworów, jest cisza!!! Jakieś modele z 95 roku na przełomie sierpnia i listopada no i od plusa do końca!!!

Wiem,że WALA pisał to kupę czasu temu,ale jakoś mi to wtedy umknęło. Czy to prawda, że te roczniki 1995 mają te popychacze hydrauliczne?
Mój mechanik mówił ,że w moim Poldku się nie reguluje zaworów , bo są "mechaniczno-hydrauliczne". Ale inny mechanik skasował normalnie za regulację
Polonez Caro 1.6 GLI - I rejestracja - lipiec 1995.
Na fakturze nie ma żadnej informacji,że była dopłata za ten bajer.

Silniki z hydrauliczną regulacją mają oznaczenie zaczynające się literami: CE i wprowadzono je dopiero w roku 1997 lub 1998

silniki oznaczone CB, CF, mają rozrząd zwykły z regulacją luzów zaworowych co 10,000 km

z tego co wiem to ja posiadam CE i mam zwykły rozrząd
jednak słyszałem że już w szerokim caro występowała hydrauliczna kasacja oraz testowano wtrysk boscha

Taaaa w szerokim w szerokim ...
w silnikach o oznaczeniu CE od 1998

żle się wyrazilem, rozrząd jest w zasadzie taki sam. Hydrauliczny popychacz zastąpił dawną "szklankę". Różnicę widać na bloku silnika pod kolektorem ssącym. Tam widać zarys magistrali olejowej oraz takie nieduże śrubki na imbusy, które zaślepiają magistralę od zewnątrz w miejscach podejścia na hydr. popychacze. Chociaż mnie było ciężko dostrzec tę akurat różnicę dopóki nie zobaczyłem obu silników naraz. Inne różnice są dostrzegalne po zdjęciu pokrywy zaworów. Patrząc z góry wzdłuż drążków popychaczy widać zwykłe szklanki, bądź zabezpieczony okrągłą sprężyną tłoczek popychacza. Silniki z hydrauliką mają odmienny wałek rozrządu i bardziej agresywne krzywki, ale to akurat trudno wychwycić. Brak krzywki na pompę paliwa nic nie znaczy bo dla GLI przy elektrycznej pompie tych krzywek też chyba nie ma a wałek jest bardziej łagodny. Różnica jest rónież w sprężynach zaworowych (o 3/4 zwoja) ale rónież słabo widoczna.

Cytat:
2005-05-25 14:05:12, Jojo pisze:
z tego co wiem to ja posiadam CE i mam zwykły rozrząd jednak słyszałem że już w szerokim caro występowała hydrauliczna kasacja oraz testowano wtrysk boscha

To prawda ze MR 93 wyprodukowane pod koniec 1995 mialy hydro. Pisze o tym Trzeciak, ponad to pytalem sie o to w Gdynskim ASO i tez potwierdzili ze fabryka zaczela to testowac pod koniec 95roku