Farby do lamp

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko odnośnie farb do lamp. Słyszałem że są specjalne farby w aerozolu do lamp które wogóle nie zmieniają koloru świecących świateł przy kolorze lamp np. srebrnym. Może ktoś o tym coś wie więcej? Ach i może ktoś oklejał szyby przyciemnianą folią i może mi powiedzieć czy tylną szybę okleja się jedną folią czy trzeba okleicz kawałkami.

To pytasz o lampy czy szyby
Ja oklejałem tylnie lampy folią białą i nawet fajnie wyszło.
A tylnią szybe najlepiej oklejac np. w 3 czesciach tak jak idą paski z ogrzewania.
Pozdro.

oczywiscie liczysz sie z tym ze malujac badz oklejajac lampy pozbawiasz sie odszkodowania nawet jak ktos wjedzie Ci w tyl?

hehehe a jak ktos ma dodatkowe swiatlo stopu w spoilerze?

to go nie zwalnia z obowiazku posiadania homologowanych lamp.

a jesli juz tak bylo ? Np. sprowadzil autko z takmimi lampami przyciemnionymi i przeszlo kontrole na stacji ?

to diagnosta jakis za przeproszeniem "lewy".
A tlumaczenie sie "Panie Policjancie ale ja to auto dopiero kupilem. Tak juz bylo. Nie wiedzialem, ze nie mozna" to mysle ze oni zatrzymujac co drugie auto slysza.
Ktos sie powie ze sie czepiam. A ja powiem tak. Lubie jak ktos przerabia auta. Niech tuninguje. Ale prosze niech robi to z glowa. Mam wiele rzeczy w swoim aucie zmienionych. Jak dojda kolejne czesci to bedzie jeszcze wiecej. A jedyna nieprzepisowa rzecza bedzie folia na szybach...ale po prostu boje sie o audio Lamp nie "tykam"!
dobrze to przemysl czy dla wlasnego interesu (i bezpieczenstwa) nie zmyc ego lakieru (czy polozyc bo juz sie pogubilem)
Ktos Ci wjedzie w tylek, nie wyhamuje, wina wg kodeksu Jego ale jak pojdzie do Grodzkiego to prawie pewne ze wygra.

[ wiadomość edytowana przez: mazzi19 dnia 2005-02-22 12:13:00 ]

ja mam nawet taka farbe w garazu. Moj kolega pomalowal sobie swiatla w rowerze 214 i to na czerwono. Wygladalo naprawde ladnie i niezbyt razaca ale na pierwszej kontroli zabrali mu dowod. Moze jak masz samochod ktory rzadko kontrouja to ci sie uda ale ja nie radze.

Jak ktoś chce niech luknie w m`oj profil, mam lampy MKVII praktycznie czarne, ale tylko jak nie świecą - specjalna farba 3M ma taki pigment ktory sie rozswietla nawet w mocnym słońcu. Koszt w bielsku przyciemnienia 50 zł. myśle że warto i na stacji diagn przechodzi bez problemu.

No to jak tak to pewnie dam sobie spokój z tymi foliami na lampy bo napytać sobie biedy to nie sztuka

Za pare minut umieszcze w profilu zdjecie moich lamp z nałożona folią.. Mozna sobie zobaczyc... ale chyba ją zdejme po rzecztaniu tego postu... A CZY MA ZNACZENIE TO ZE TA MOJA FOLIA MINIMALNIE JEST BIAŁA A NIE CZARNA. MOZE BIAŁĄ WOLNO MIEC ??

Dodalem fotke lamp do profilu..

Cytat:
2005-02-23 00:19:20, scanik pisze:
A CZY MA ZNACZENIE TO ZE TA MOJA FOLIA MINIMALNIE JEST BIAŁA A NIE CZARNA. MOZE BIAŁĄ WOLNO MIEC ??

nie ma zadnego znaczenia. lampy nie moga byc niczym zasloniete. i nie ma tu roznicy zielona, czarna, biala, zolta.
Twoja lampa nie spelnia po prostu warunkow homologacyjnych oraz wymogow co do oswietlenia zapisanych w kodeksie drogowym.

Dzieki za odpowiedz !!
Jeszcze takie pytanko.. a jak wytne w tej foli kołka takie dzieki którym nie bdzie zasłoneta czesc swiecaca tylko te plastki które nie swiecą.. ??

na szybko z tego co pamietam to na pewno nie przejda tzw "brewki" bo zmieniaja (badz nie ale nie to jest istota dyskusji) snopu swiatla. co do tylnych.
Widze ze temat chodzi Ci po glowie. Wiec poszperalem troche w kodeksie. i tak
II. Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach - Warunki używania pojazdów w ruchu drogowym
Art. 60.
Zabrania się:
1) używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim,
2) zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne,
3) ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic,
4) umieszczania na pojeździe znaku określającego inne państwo niż to, w którym pojazd został zarejestrowany.

Teraz pytanie czy "światlo" to zarowka + odblysnik + klosz nadajacy barwe czy element niepodzielny i cala tylna lampa bedzie traktowane jako swiatlo.
Tak czy siak dajesz powod do zabrania dowodu.

czyli bad look jest nielegalny??
jak brewki to i bad look, więc auto po tuningu ma 100 powodów aby nie przejść badań technicznych chociaż jest zazwyczaj w dużo lepszym stanie niż ten złom co zwożom zza granicy.

Ja osobiście sobie kierunki i cofki i tak przyciemnę - mój wybór.

Ale proszę Was o jedno - wq... mnie jak wszyscy na każdym kroku uogólniają do "złomu z za granicy". Sam jeżdżę często samochodem przywiezionym z niemcowni (Opel Omega B Caravan), kilku znajomych kupiło autka z za zachodniej granicy i są w świtnej kondycji. Swoją drogą wszystkie kosztowały od 20 ptysiów, ale chciał bym mieć auto w takim stanie jak ich.

sorki za wykop ale ja ostatnio tez psiknalem sobie (za namowa kolegi) tylne lampy na czerwono. wyglada ladnie, tylko te kierunkowskazy to swieca tak 50/50 pomarancz/czerwien. tzn jak sie z bliska przyjrzec to sa pomaranczowe. pomijam juz,ze wsteczne mam teraz rozowe, ale to pal licho widze,ze pare osob ma tutaj tez takie swiatla na czerwono i jak z przegladami? nie bylo problemow ?? z gory thx

moje lampy są czorne ja djabeł i jeszcze nikt sie nie przyczepił a wiele razy jechała za mną policja....oczywiście są czrne ale wszystko widać nawet w dzień

Cytat:
2006-09-05 21:03:10, maciek701 pisze:
sorki za wykop ale ja ostatnio tez psiknalem sobie (za namowa kolegi) tylne lampy na czerwono. wyglada ladnie, tylko te kierunkowskazy to swieca tak 50/50 pomarancz/czerwien. tzn jak sie z bliska przyjrzec to sa pomaranczowe. pomijam juz,ze wsteczne mam teraz rozowe, ale to pal licho widze,ze pare osob ma tutaj tez takie swiatla na czerwono i jak z przegladami? nie bylo problemow ?? z gory thx

hehe no to jest akurat dziwna sytuacja ... brat ma jette i bawił sie również w to i kupił czerwoną farbe pomalował kierunki i odblaski wstecznego ...teraz lampy hehhe normalnie świecą na czerwono kierunki wstaczni niewiadomo jak i musiał coś tam zmazać .....po prostu powiem tak ODRADZAM KOLORU CZERWONEGO BO ZMIENIA W PEWIEN SPOSÓB BARWĘ !!! natomiast co do ciemnej farby to nie mam zastrzezen jest wszystko ok ......