[e36] czujnik temperatury

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam problem z zapalaniem w niskich temperaturach w 318tds, w zwiazku z tym chcialbym sie zapytac czy czujnik temperatury silnika ma cos do tego, czy wskazania czujnika powoduja jakis konkretne zmiany np w ustawieniu pompy wtryskowej a moze jakies inne
pozdrawiam marcin

Cytat:
2005-02-21 20:42:02, dobi pisze:
witam mam problem z zapalaniem w niskich temperaturach w 318tds, w zwiazku z tym chcialbym sie zapytac czy czujnik temperatury silnika ma cos do tego, czy wskazania czujnika powoduja jakis konkretne zmiany np w ustawieniu pompy wtryskowej a moze jakies inne pozdrawiam marcin

... ja przynajmniej bym sprawdził w takiej kolejności: bateria, paliwo, świece żarowe natomiast jeśli czujnik temp. silnika to może wypnij z niego przewody i próbuj a potem podepnij jakiś inny ...

Cytat:
czy czujnik temperatury silnika ma cos do tego

oczywiscie. przeciez dzięki niemu sterownik układu wtryskowego wie jaka jest temperatura silnika i jaka dawka paliwa i powietrza jest potrzebna do poprawnej pracy silnika.
pozdrawiam

a mam jeszcze takie pytanie, czy wiekszy wplyw na nastawe w pompie wtryskowej (poprzez komputer) ma temperatura podana przez czujnik umieszczony na silniku czy tez temperatura wskazana przez czujnik umieszczony w kolektorze dolotowym (temperatura powietrza) ???, chodzi oczywiscie o sprawe zapalania w niskich temperaturach ????

i jedno i drugie ma wpływ, choc czujnik temp silnika ma wiekszy.

czujnik ma wpływ ale jak sie zjebie to komputer widzi -50 stopni w drugą strone nigdy sie nie psuje więc jeżeli nie pali to sprawdź ciśnienie sprężania

a jesli chodzi o ciśnienie spreżania to czy jesli jest zbyt niskie to wystarczy samo przepierscieniowanie czy trzeba juz wymieniac pierscienie i honowac tuleje lub tez wymieniac pierscienie wraz z tujejami

WSZYSTKO ZALEŻY OD STOPNIA ZUŻYCIA TULEI