| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kornat BMW Member BMW e-39 530d Wrocław | 2005-02-21 22:25:51 Zmień termostat to silnik będzie się szybciej nagrzewał i będziesz miał ciepło ![]() |
kriters BMW Member BMW 525 tds Piotrków Trybunalski | 2005-02-23 15:04:08 Nie wiem czy nie powinienieś zacząć od wymiany filtra przeciwpyłkowego. W moim E34 pomogło natychmiast. |
BeeMWe (S) BMW Master (Moderator) BMW 525 24v Olsztyn | 2007-02-11 10:18:57 Powtarzam pytanie:
Po jakim czasie, przy takiej pogodzie jak teraz czyli poniżej zera w waszych e34 525 wskaźnik temperatury płynu schodzi z niebieskiego pola?? Strasznie lipnie mi działa ogrzewanie, co prawda jeszcze nie wymieniałem filterka przeciwpyłowego, ale nie miałem pojecia że to ma takie znaczenie na ogrzewanie. Wg wyszukiwarki, w wielu przypadkach pomogło. Pozdrawiam i słońca życze |
Winton BMW Friend BMW 525i Touring Biała Podlaska | 2007-02-12 07:53:16 Przepraszam że sie wtrącam ale mam takie pytanko odnośnie ogrzewania a dokładnie jago braku! Wszyscy nam radza zeby odpowietrzyc układ chłodzenia, ale jak juz ktos sie spyta jak to od razu posz zostaje zablokowany i kicha. moze poprostu niech ktos dokładnie krok po kroku opisze co i jak nalezy zrobić a napewno nie bedzie sie powtarzało to pytanie!!! Ja naprawde przeczytałem wszystkie poady na forum odnosnie odpowiatrzania układu chłodzenia, ale wyczerpujacej odpowiedzi nie uzyskałem! Zlitujcie sie nad tymi którzy naprawde marzną! |
flajszm BMW e36 318is COUPE wrocław | 2007-02-12 10:38:11 oo tak tak..popieram i dołączam sie do uwag kolegi Wintona!!
...mam dokładnie to samo... czy ktos ma pojęcie co zrobic z tym wiatrakiem.. jak dmucha na maxa to łeb odrywa!!
Juz to nawet rozbierałem ..styki czysciłem i nic.... Zato raz kiedyś wiatrak zadziałał mi na 2 dosłownie na 5sekund. Z góry dzieki |
Winton BMW Friend BMW 525i Touring Biała Podlaska | 2007-02-12 14:13:07 Odnosnie tego wiatraka to mój kumpel miał tak w passacie i wymienił cały przełącznik(te pokretełko) o ile dobrze wiem to sie nazywa potencjometr! miał takie same objawy jak ty dmychało mu tylko na ostatnim biegu! Ja mysle ze to jest to i nie ma co dalej szukac!! powodzenia i ciepełka zycze
|
Winton BMW Friend BMW 525i Touring Biała Podlaska | 2007-02-14 20:32:21 Widze że nikt nie chce nam pomuc odnośnie tego odpowietrzenia! |
maniek6210 BMW E34 520i bialystok | 2007-02-15 00:08:44 A ja zacznę z drugiej strony.Mianowicie latem zaczęło grzać jak cholera ale tylko na nogi z lewej strony !!!!!Dziwne nie . okazało się po sprawdzeniu praktycznie wszystkiego ze po wyjęciu półki pod kierownicą rozłączony został czujnik (nie wiem jaki. był w półce)
zakładałem CA i płka lezala w bagazniku.po założeniu wróciło do normy?????? |
Milas (S) BMW Master (Moderator) E30,M40;;E34,M50 Będzin | 2007-02-15 11:11:19 Odpowietrzenie(wykonuje się przy pracującym silniku):
1. Uzupełnić płyn w zbiorniku wyrównawczym. 2. Rozgrzać silnik. 4. Otworzyć obieg nagrzewnicy(włączyć ogrzewanie). 5. Poluzować odpowietrznik w bloku silnika i czekać aż przestanie wydobywać się z niego para i pęcherzyki powietrza(powinien wyciekać tylko płyn), z reguły blok nie wymaga odpowietrzania. 6. W taki sam sposób jak w pkt. 3 odpowietrzyć pozostałą część ukł. odkręcając korek przy zbiorniku wyrównawczym(w m40 do tego celu znakomicie nadaje się moneta). 7. Po schłodzeniu silnika uzupełnić płyn. Czasem cały cykl trzeba kilkakrotnie powtórzyć, niektórzy zalecają odpowietrzanie przy ok. 2000 obr. silnika, czyli przegazówka przy odkręconym korku. Jedną z oznak poprawnego odpowietrzenia jest: - przy kolejnym rozgrzaniu silnika przewody powinny być twarde. |
Winton BMW Friend BMW 525i Touring Biała Podlaska | 2007-02-16 08:16:23 Dzieki wielkie! Tylko jest mały problem bo nie wiem gdzie jest ta śruba w bloku do odpowietrzania< może ja sam znajde !
Jak nie to bede drązył temat dalej! Ide sie przejechac, i pózniej odpowietrzac! |
flajszm BMW e36 318is COUPE wrocław | 2007-02-16 11:00:39 Uwaga na odpowietrznik...
W naszych często leciwych ale ubustwianych autkach może tak być że coś już się nasłużyło i się zużyło, i się ukręciło..
Tak jak u mnie.. przy odpowietrzniu.. plastikowa śruba odpowietrznika...chyba troche zamocno ją potraktowałem... Także delikatnie koleżanki koledzy... a jakby ktoś był tak niedelikatny jak ja to -> http://moto.allegro.pl/item164090130_bmw_e36_e34_odpowietrznik_chlodnicy.html pozdro [ wiadomość edytowana przez: flajszm dnia 2007-02-16 11:06:37 ] |
Milas (S) BMW Master (Moderator) E30,M40;;E34,M50 Będzin | 2007-02-16 13:48:44 Dlatego też polecam do odpowietrzania monetę a nie np. wkrętak(przynajmniej w M40) |
BeeMWe (S) BMW Master (Moderator) BMW 525 24v Olsztyn | 2007-07-27 23:09:55 Przewaliłem sterte tematów o ogrzewaniu i nie znalazłem.
Co prawda jest lato i nie używa się ogrzewania, ale coś ostatnio za bardzo mi się grzeje radio i panel środkowy. Panel radia po 20 min jazdy jest gorący, jakby gorące powietrze dostawało się do konsoli środkowej, to samo z konsolą ogrzewanie/klima, przez to chyba też wydaje mi się jakby cały czas lekko działało ogrzewanko. W lato nie fajnie. Jak dostać się do kanałów którymi leci gorące powietrze i czy wogóle powinno lecieć skoro ogrzewanie mam wyłączone?? Inną kwestią jest w zimie brak ciepłego powietrza ze środkowej kratki nawiewu, mam klime więc powinno lecieć ciepłe. Chyba coś się tam poprzestawiało. Przy włączaniu nawiewu np na szybę, słychać jak załączają się silniczki i jak klapki od tunelu się przemieszczają. PS. Coś jest z tym ogrzewaniem w BMW bo z wątków o tym książke w twardej oprawie można napisać. |
BeeMWe (S) BMW Master (Moderator) BMW 525 24v Olsztyn | 2007-07-30 15:43:57
Zmieniałem dziś filtr kabinowy i .... utknąłem na punkcie 5 instrukcji. Problem był taki że nie wiedziałem że potrzebny jest wkrętak gwiazdkowy i przez to nie mogłem wykręcić dwóch śrub oraz wyjąć tzw. układu elektronicznego. Szlag mnie trafił i skończyłem w warsztacie. Koszt 10zł i w przyszłości jade do mechanika, przewalona robota. Rada dla innych: wyposażcie się w taki właśnie wkrętak, chyba że tylko u mnie ktoś tak zrobił. PS. Po wymianie filtra z nawiewów wieje aż miło. |
Markiej gangówa Dębica | 2007-07-31 21:45:28 a czy w e28 z 86 bez klimy jest jakis filtr?? |
BeeMWe (S) BMW Master (Moderator) BMW 525 24v Olsztyn | 2007-07-31 23:15:48 Najlepiej sprawdz na realoem.com, spytaj w sklepie czy występuje ten element do Twojego modelu, albo otwórz schowek po stronie pasażera i jeśli jest filtr to powinna być tabliczka/naklejka z informacją w kilku językach, w tłumaczeniu "Ten samochód wyposażony jest w filtr kabinowy", jakoś tak to jest napisane.
Pozdrawiam PS. Rodzaj wkrętaka o którym pisałem to jest tors [ wiadomość edytowana przez: BeeMWe dnia 2007-07-31 23:16:47 ] |