MotoNews.pl

Kolo pasowe pompy wspomagania ZF

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam kompletne wspomaganie ZF, jednak bez kola pasoego pompy. Jakie wymiary ma to kolo, ile zabkow, jaka wysokosc zabkow, jakie mocowanie itd, bo chcialem sobie takowe dorobic, ew. jakby ktos mial na zbyciu to jestem chetny. I jak dorabiac to jaki material najlepiej?

Kół sie nie dorabia, to za duze koszta.

nie wiem jak do zf ale do jkc koła są dostępne koszt 70 zł

a dla wersji z klimą to koszt ok 95 zeta

Cytat:
2005-02-22 22:23:01, frezzer pisze:
a dla wersji z klimą to koszt ok 95 zeta

a klima jest napędzana od koła pasowego z pompy?

Gwoli wyjasnienia, to mi potrzeba kola przy pompie, a nie pasowego, bo takowe posiadam 3 biezniowe (2x klin+1 zebacz). Klime nie wiem, jezeli sie ja napedza klinowym i jezeli dorwe (malo bylo Argentek z klima) za rozsadne pieniadze to sie pomysli tez... DF z klima... to brzmi dumnie

To w końcu gdzie jest mocowana sprężarka od klimy i jak napędzana

Nie wiem, jak nadejdzie sezon to chyba najlatwiej z jakiejs Cromy wyszarpac, czy innego takiego dziadostwa FWD. Tylko czy mocowanie bedzie takie samo, jak w tych silnikach RWD... A naped mi sie wydaje jednak, ze klinowy, bo skoro wspoma jest zebata, Volumex tyz, to pozostaje klyma pasowa, skoro mam 2 bieznie pasowe i 1 zebata.

znalazłem fotkę na której widać że sprężarka napędzana jest zębatym paskiem

to nie jest pasek zębaty, tylko klinowyy, nacinany przy podastawie!
Ja mam alternator po lewej stronie(2.0 i ), a po prawej jest mnóstwo miejsca na sprężarkę od klimy.

Cytat:
2005-02-23 04:24:43, GUCZII pisze:
znalazłem fotkę na której widać że sprężarka napędzana jest zębatym paskiem

To jest raczej klima DU (z espero, nubiry czy Bog wie czego), bo do poldka nie montowali raczej klimy Fiata. Jednak ten pasek to pasek klinowy, zebaty jest szerszy i ma duzo nizsze zabki. Poza tym 4 biezniowe kolo do Fiata jest tylko w wariancie 2xklin i 2xzebacz, a Volumex i wspoma na 100% sa zebate.

no to ja już się gubię... zawsze mi mówiono że ZF z włocha to ten sam co w poldkach...

a jesli tak to gdzie tam koło zębate ???? skoro pompa napędzana jest klinowym....

Link

Tam jest pokazana wspoma DU na pasek klinowy. ZF nie ma natamtych zdjeciach, pompa jest wyraznie mniejsza (jak jest napisane zreszta). Poza tym ja to montuje w tym samym silniku, w ktorym ta wspoma byla, tylko ktos chyba wybebeszyl to ktos wczesniej, skoro koles go nie mial. Mam zreszta pasek do tej wspomy nowiutki, i jest zebaty.

hmmm tylko co z faktem że mam u siebie zestaw ZF i jest na klinowy, zresztą nie tylko u mnie... wszystkie zestawy ZF które widziałem były na klinowy...

Trzeba ustalić czy to kpl ZF do DOHC czy do OHV...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Mozliwe, ze do OHV sa inne zestawy ZF niz do DOHC, albo po prostu kolo pasowe mozna dac takie, jakie sie chce i FSO daje pasowe, a Fiat zebate.

Coś w tym jest... niestety z jedynej fotki wspomagania u mnie jaką mam niewiele wynika...

Fotka

może któregoś dnia pokombinuję żeby zrobić taką coby pompa była widoczna...

Taki zbiorniczek chyba mam... ale tylko zbiorniczek tu widac. Bede go musial umiescic gdzies indziej, bo tu bedzie pompa paliwa Jak bede w weekend u babci to moze walne fotki mojej wspomy lezacej w komorce to sie wyznacie, bo mam do niej duzo lepszy dostep poki co
I od czego masz ta linke idaca za zbiorniczkami (na samym dole zdjecia)??

Oprócz zbiorniczka widać jesio kawałek paska klinowego od napędu pompy wspomagania... (taki czarny z napisam chyba "31")

a ta linka to cięgno od zasłony chłodnicy... przełożona z jednej z pierwszych wersji 125p taka zaluzja z pionowymi żeberkami... montowana przed chłodnicą i sterowana z kabiny... (linka podobna do tej od ssania, tylko inne oznaczenie na gałce...)

EDIT: Na tej fotce nawet widać że przechodzi ona nad przerobionymi "garnkami" lamp i wchodzi w słupek przy chłodnicy... jak chcesz to mogę przy jakiejś okazji porobić fotki tej żaluzji...

[ wiadomość edytowana przez: Nomad dnia 2005-02-23 20:18:40 ]

To mi daje do zastanowienia, bo moze jednak zamiast kombinowania z kolem zebatym po prostu przykrece sobie klinowe i bedzie na razie. Jak sie zapatruja na ten pomysl nasi specjalisci???