MotoNews.pl

Wymiana żarówki w przednim relfekorze w Carinie E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szanownych klubowiczów. Jestem tu nowy a już mam problem. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć w jaki sposób wymienia się żarówkę w Carinie E. Wydaje mi się, że powinno to być niesamowicie łatwe ale jak dotąd nie potrafię do takiej błachostki dojść sam.

pozdrawiam
Adamek

Witam.
Najpierw ściągasz plastikowy pierścień.Trzeba go wykręcić.Potem zdejmujesz gumowe zabezpieczenie przed wilgocią,odłączasz kostkę z zasilaniem.(Robię to w tej kolrjności, bo na przewodzie pozostaje pierścień i gumka.Czasami jak podłączyłem kostkę to gumka i pierścień zostawały w dłoni )
Teraz musisz dobrać się to metalowej zapinki trzymającej żarówkę.
To działa jak agrafka.Trzeba wymacać metalowy uchwycik i leciutko nagiąć go do dołu i odchaczyć.Zapinka otwiera się i można wyciągnąć żarówkę. Nową wkładasz tak żeby metalowe wypustki w niej wlazły do wycieć w reflektorze. A reszta w odwrotnym kierunku jak zaczynałeś.
Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za informacje i szybką pomoco ale u mnie (nie wiem czy u innych też) chyba będzie potrzeba wyjęcia akumulatora a z prawej strony zbiorniczka wyrównawczego. Czy da się wymienić żarówkę bęz tych operacji czy to jest standard ?

pozdrawiam
Adamek

Jasne że się da choć jest niewygodne.Myśle o akumulatorze.
Zbiorniczek wyrównawczy ciągniesz po prostu do góry i się wysuwa -to żaden problem.
Pozdrawiam.

W takim razie dzięki i po pracy ide się męczyć
pozdrawiam
Adamek

można wyjmować ale uwazam że to jest zbędne
przynajmniej u mnie jest wystarczająco duzo miejsca

Cytat:
2005-02-22 13:46:44, adamek pisze:
Bardzo dziękuję za informacje i szybką pomoco ale u mnie (nie wiem czy u innych też) chyba będzie potrzeba wyjęcia akumulatora a z prawej strony zbiorniczka wyrównawczego. Czy da się wymienić żarówkę bęz tych operacji czy to jest standard ? pozdrawiam Adamek

Tak jak koledzy napisali, z prawej zbiorniczek to pikuś. Z lewej raz przy kombinacjach na założonym aku, żarówka wpadła mi do reflektora Szybciej i latwiej mi było wyjąć cały reflektor niż babrać się z aku
Powodzenia.

A co z ustawieniem później świateł po wyjęciu reflektora ?

Bo szczerze to jeszcze nie miałem weny zabrać się za to

[ wiadomość edytowana przez: adamek dnia 2005-02-23 11:53:46 ]

Kawałek płaskiego, ściana i ustawiam do drugiego reflektora
Zakładam oczywiście, że przed operacją wszystko jest poustawiane w porządku
Z resztą po wymianie żarówki też trzeba to sprawdzić
Pozdro.

Udało się ale bez wyjmowania akumulatora się nie obeszło. I światła nawet ustawione Ale zaraz mnie szlag trafi bo jak od wielu la nigdy w żadnym samochodzie nie siadła żarówka tak teraz druga strona nie ma postojowego
No ale wprawę już mam

Jakie masz napięcie na akumulatorze podczas pracy silnika na biegu jałowym i powiedzmy przy 3000obr/min?
Jeśli poleci jeszcze jedna żarówka to pamiętaj aby to sprawdzić.

Pozdrawiam

a u mnie od 2 lat postojowych nie ma i nie przejmuje się tym

Cytat:
2005-02-25 19:25:12, rsuhy pisze:
a u mnie od 2 lat postojowych nie ma i nie przejmuje się tym

Za daleko masz do mnie ... to dlatego

Pozdrawiam