MotoNews.pl

Tłumik końcowy i końcówka wydechu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako że żywot mojego końcowego tłumika dobiega końca i musze go wymienić zastanawiam się nad założeniem jakiejś ładnej końcówki, macie może jakieś zdjecia swoich końcowek? chciałem zobaczyć jak to wygląda.
tak namarginesie jaki jest koszt ostatniego tłumika? oczywiscie poza ASO bo w aso powiedzieli mi 350zł.

tlumik koncowy izawit kupilem za około 110 zł.
Ale przygotuj się że bedziesz musiał też wymienić tłumik środkowy, bo fabrycznie tłumiki te są zgrzane razem, i nie da się ich rozłączyć. Przynajmniej ja nie mogłem i musiałem kupić środkowy za około 120 zł.

Cytat:
2005-02-22 15:54:59, Robert_S pisze:
tlumik koncowy izawit kupilem za około 110 zł. Ale przygotuj się że bedziesz musiał też wymienić tłumik środkowy, bo fabrycznie tłumiki te są zgrzane razem, i nie da się ich rozłączyć. Przynajmniej ja nie mogłem i musiałem kupić środkowy za około 120 zł.

To troche mnie podłamałeś że trzeba dwa wymienić naraz.
A nie dało by się odciąc ostatniego i dac nowy?

Cytat:
Ale przygotuj się że bedziesz musiał też wymienić tłumik środkowy, bo fabrycznie tłumiki te są zgrzane razem, i nie da się ich rozłączyć

dziwne
u mnie w w roczniku 97 1,5 nic takie gonie bylo
wszystko jest rozkrecane
a mam go od nowosci

Nie dało się rozsunąć rury końcowego i środkowego - po wymontowaniu i próbami z ciężkim sprzętem okazało się, że tłumiki były zespawane punktowo w czterech miejscach na obwodzie rury. Tak to przynajmiej wyglądało.

U mnie też tłumiki są osobno. Rurę od środkowego wkłada się do końcowego i zaciska "opaską" stalową. Końcowy kosztuje ze 120 zeta a środkowy też coś koło tego. 350 to chyba chromowany lub niklowany z pozłacaną końcówką i zamontowaniem Widać ktoś tam majstrował już wcześniej albo wedle naprawy albo wedle obawy że coś się może rozlecieć i to pospawał.

Cytat:
2005-02-22 16:06:33, cezariusz pisze:
dziwne u mnie w w roczniku 97 1,5 nic takie gonie bylo wszystko jest rozkrecane a mam go od nowosci

Potwierdzam u mnie również jest wszystko osobno. Auto posiadam od nowości.

ja sobie montuje taki tłumiczek ja ktos chce to moge taki załatwic za 350zł z gwarancja na 5 lat

od 1996r- już jeden końcowy wymieniałem w końcu 2002.Nie był pospawany ale nieżle musiałem się nakombinować aby oba rozłączyć. Teraz w drugim już spawałem z przodu i kilka dni temu z tyłu końcówkę.
Wyroby rzemieślnicze!!!Niedopracowane technologicznie.
Dowidywałem się "aluminiowany"kosztuje 85zł.Zwykły 75zł.
Taki teraz mam i mija 2 lata jego żywota.
Za 350zł można kupić 4 szt "aluminiowanych"i wodę rozmowną-wymiana lepiej pójdzie w towarzystwie.
.

Jestem po montażu tłumika za wszystko zapłaciłem 150zł, tzn tłumik montaż, obejma, i wszystkie gumy najakich wisi wydech bo były już nie bardzo. Nie były ze soba zespawane, ale trzeba było użyć palnika bo nie chciało puścić
mam pytanko czy ktoś zakładał może takie końcówki ozdobne Ultera takie przykrecane o symbolach X.
link do końcówki
Jak z ich trwałością?
Tak na marginesie to jaką średnicę ma juz końcowa rura w espero ? bo nie chce mi się iśc do garażu i mierzyć czy mi końcówka wejdzie

[ wiadomość edytowana przez: SebaE dnia 2005-02-23 21:51:40 ]

Hej SebaE - zamontowałeś może już tą końcówkę - jak to wygląda?

bardzo ladne te koncoweczki..obejrzalem wszystkie aukcje kolesia..i ceny tez smiesznie niskie..hmm..tylko pytanie czy po dwoch miesiacach to bedzie nadal tak ladnie wygladalo?? no i chcialbym zobaczyc zdjecia takiej koncowki na esperaku..bo nasz tlumik szpetnie wystaje i widac go z boku samochodu..qrde nie mogli go schowac pod zderzakiem jak w cywilizowannych samochodach

A tak z ciekawości to czemu jedne końcówki kosztują 28 zł, a drugie 54? Nie są 2x lepsze czy też większe, to czemu są 2x droższe?
A końcówkę jakąśtam to ja też miałem. Jak złoma kupiłem to ją wyj...ałem i leży w piwnicy. Aż się wybiorę i przeczytam co tam na niej pisze. Biedrąka? Tesko?

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2005-05-15 08:06:26 ]

Cytat:
2005-05-15 08:04:32, piotr_ek pisze:
A tak z ciekawości to czemu jedne końcówki kosztują 28 zł, a drugie 54? Nie są 2x lepsze czy też większe, to czemu są 2x droższe?

to jest zajebiscie dobre pytanie tez sie nad tym glowilem..ale chyba wolalbym kupic dwie tansze i po roku wymienic

Cytat:
2005-05-15 01:27:26, elChopin pisze:
Hej SebaE - zamontowałeś może już tą końcówkę - jak to wygląda?

nie jeszcze nie zamontowałem, szukam troche dłuższej końcówki bo nie chce mieć lufy od czołgu.

niom, fatalnie ten tłumik jest rozwiązany, tu pomoże chyba wymiana całego np. na jakis fajowy sportowy - tylko taki co to by nie buczał wieśniacko - btw te końcówki też modulują odgłos pierdzenia?

Cytat:
2005-05-15 19:10:49, elChopin pisze:
btw te końcówki też modulują odgłos pierdzenia?

i jeszcze za ciebie odkurza mieszkanie no nie zartuj prosze

Cytat:
2005-05-15 19:10:49, elChopin pisze:
niom, fatalnie ten tłumik jest rozwiązany, tu pomoże chyba wymiana całego np. na jakis fajowy sportowy - tylko taki co to by nie buczał wieśniacko - btw te końcówki też modulują odgłos pierdzenia?

Te tanie końcówki o których mowa to nie powodujażadnego efektu pierdzenia.

ja przymierzam się w niedalekiej przyszłości na jakąś dłuższa końcówkę wspawaną, ale to trzeba liczyć minimum 100zł

Ja mam wydech na wykończeniu i już wiem co zrobię jak poleci.
Pojadę do zakładu koło Zabierzowa i tam mi zrobią 2 tłumiki + plecionke za jakieś niecałe 400. Tylny subtelnie buczący, ale nabrałem rozumu i zdecydowałem, że będzie miał zwykłe zakończenie z ciętej pod skosem rury z nierdzewki max fi70. Zadne tam zawijane końcówki, rynny i lufy.

Cytat:
2005-05-15 19:50:34, SebaE pisze:
Te tanie końcówki o których mowa to nie powodujażadnego efektu pierdzenia. ja przymierzam się w niedalekiej przyszłości na jakąś dłuższa końcówkę wspawaną, ale to trzeba liczyć minimum 100zł

o super o to chodziło!