MotoNews.pl
9 Rozrzad Omega MV6 (8425/0)

Rozrzad Omega MV6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czy w Mv6-tce jest jakis czujnik zuzycia paska rozrzadu? Po czym poznac ze juz go trzeba wymienic(da sie to w ogole zrobic???????) bo nie wierze poprzedniemu wlascicielowi ze wymienil(tak na wszelki wypadek)

Dzieki

Perlacco

Rozbierałem sam cały rozrząd, wymieniałem pasek, rolki napinające, pompę wody, uszczelniacze trzonków zaworowych i niektóre "szklanki". Są tam wyraźne oznaczenia (na bloku, głowicach i nowym pasku) ułatwiające montaż i odpowiednie ustawienie 4 wałków rozrządu względem siebie i wału korbowego, ale nie ma żadnych czujników zużycia. Jedyna metoda to zdjęcie paska klinowego i kół pasowych oraz plastikowej pokrywy paska rozrządu i sprawdzenie organoleptyczne ALE UWAGA: sprawdzenie takie będzie skuteczne kiedy pasek jest tak stary, że strzępi się pod palcami (miałem to w Daihatsu) lub ma wyraźne spękania poprzeczne. Niestety najczęściej pasek nawet po sporym przebiegu wygląda nieźle i budzi zaufanie. Później możesz się zdziwić np. po następnych 5000 km. Jeśli masz wątpliwości co do rzetelności poprzedniego właściciela najlepiej po zakupie samochodu wymienić pasek w ciemno. Koszt niewielki w porównaniu z ryzykiem remontu silnika. Zasadą jest, że wraz z paskiem rozrządu wymienia się rolki prowadzące i napinające oraz pompę wodną.

Znalazlem w sklepie zestaw do rozrzadu w x30xe
w jego sklad wchodzi jedynie rolka+pasek
w innych silnikach opelka, ktore znam wymienia sie rowniez napinacz i pompe wodna, czy tu tez ??
jaki jest koszt czesci ??

W ASO wymiana + czesci 2k PLN.
Tyle dalem rok temu.

Wymiana byla bez pompy.

sporo materiału masz na forum.
wymiana pompy itp to nie jest przymus - tylko zwyczajowe działanie prewencyjne stosowane przez troskliwe serwisy
koszt części różny, sam pasek i rolki zazwyczaj ok 750-1000pln z wymianą - przynajmniej w moim rejonie.

no tak, oczywiście ww. cena nie dotyczy ASO tylko tzw nieutoryzowanego a bdb serwisu

nie zawsze tak jest ja do swojej najtaniej cześci znalazłem własnie w aso 480 zł tylko trzeba się troche potargować a pozatym dają gwarancje a co do pompy to nie jest ona napędzana przez pasek rozrzadu

W x30xe tak jak misiaty3 pisze pompa wody nie jest napędzana paskiem rozrządu , więc wymiana jej nie jest konieczna .
Napewno trzeba wymienić pasek , rolkę napinającą i dwie rolki prowadzące . Jest to w miare prosty zabieg ,ale jest też jeden chaczyk odnośnie napinania rolkami prowadzącymi tzn. zawsze napina się tak aby pasek naciskając na rolki dokręcał je ,a nie odkręcał( bo się po jakimś czasie same odkręcą ) , dokładny rysunek został umieszczony przeze mnie w dziale porady .