Pojemność butli gazowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Powiedzcie mi jak to jest że raz do butli wchodzi tyle gazu a raz więcej - i są to dość duże różnice - takie że stacja by nawet nie dała rady zwałkować

zalezy od cisnienia tankowania... Nie wiem dokladnie jaka jest bezpieczna wartosc al wydaje mi sie ze ok 0.8 MPa... ale moge sie mylic. Chodzi o to zeby zawor odbil przy napelnieniu butli w 80%. jak ci wchodzi wiecej to znaczy ze maja zle ustawiony dystrybutor... Mnie kiedys do 40l butli do ktorej wchodzi ok 36 l gazu pan wlal 52 litry ...:/ troche sie balem nie powiem, ale butla wytrzymala

hmm ale jak to jest jak sprawdzacie ile wejdzie dokladnie ??? bo ja mam taka przypadlosc ze jezdze do zeraz az stanie i w tedy jak tankuje to nie ma roznicy za kazdym razem jest prawie idnetyko a ma tych stacji kolo siebie az 3 wiec cvzyzby bylo tak ze zadna nie oszukuje albo ze wszystkietak samo ?? dziwne u mnie do 40 wchodzi wlasnie tez 36 i raz bylo 36z duzym hakiem bo kolo 37 ale to najwiecej co sie udalo a tak to zawsze 36,2 tak do 36,5 wiem bo jestem sknera i nie lubie tankowac co chwile wogole nie lubie tankowac

Miałem taki przypadek, gdy wracałem z południa, że do butli 45l weszło 45 i by chciało jeszcze, gdybym sam nie przystopował. Facet, który wlewał, powiedział, że zawiesiła się butla. Mechanik - kolega to potwierdził, a konkretnie, że zawiesił się pływak. Rozkręcili, naprostowali blaszki i było dobrze aż do momentu, gdy wjechałem ostro na leżącego policjanta. Wtedy znowu się zawiesił, ale przy powtórnym tankowaniu samo wróciło do normy. I tak jest już od kilkunastu tankowań, z tym że teraz zawsze patrzę na licznik, żeby w razie czego przystopować

Cytat:
2005-02-23 10:25:24, Voy pisze:
zalezy od cisnienia tankowania... Nie wiem dokladnie jaka jest bezpieczna wartosc al wydaje mi sie ze ok 0.8 MPa... ale moge sie mylic. Chodzi o to zeby zawor odbil przy napelnieniu butli w 80%. jak ci wchodzi wiecej to znaczy ze maja zle ustawiony dystrybutor... Mnie kiedys do 40l butli do ktorej wchodzi ok 36 l gazu pan wlal 52 litry ...:/ troche sie balem nie powiem, ale butla wytrzymala

to sa walki na stacji... ja mam butle 45l - wchodzi do niej 40l... zatankowali mi kiedys 55l. a przyjechal tyle co na 40l...

do butli powinno wchodzic 80% jej objetosci... czsami cos sie zawiesi czasami maja za duze cisnienie ustawione a czasami kreca walki

co ty jakie 80 %
chyba okolo 20-30%, bo wg testow tylko juz nie pamietam gdzie to bylo to jak masz napelniona butle na maxa to jak ja np przywalisz blokiem z cementu ze butla splaszczy sie na kilka cm to i tak nie eksploduje, bo takie wlasnie ustalili cisnienie ze ten gaz nie jest tak sprezony... i mozna miec wypadek i nie powinna wybuchnac.. ale ponoc to max 30% pojemnosci prawdziwej butli...

ja we wszystkich papierach na butle (3 auta) mialem podane, ze 80% objetosci...to by sie zgadzalo, bo w Mazdzie mam butle 44 litry i wchodzi 35 z malym groszem maksymalnie

ano tam pisali ze to z 1/3 butli i ten zapas jest wlasnie na wypadek zgniecienia butli... ale moze i tak... nie bede sie upieral bo moze i racji nie mam...

tak tylko 80% na wejsc, mam przed soba papiery i czytam:
POjemnosc- 45 L
Cisnienie robocze- max 2,0 MPa
Cisnienie probne- 3,0 MPa
Stopien napelnienia- 80 %

troche wiedzy teoretycznej

a praktycznej? ostatnio widzialem jak gasili poldka pog zakladem montujacym gaz...

nie ma jak fachowcy od siedmiu bolesci

w zasadzie ja nie mam z tym problemu bo zawsze tankuje za 20 lub 15 zl, raz w ciagu 2 lat udalo mi sie miec ful zbiornik

Cytat:
w zasadzie ja nie mam z tym problemu bo zawsze tankuje za 20 lub 15 zl, raz w ciagu 2 lat udalo mi sie miec ful zbiornik

u mnie podobnie, tym bardziej byłem zdziwiony jak lałem raz za 70zł a wybiło na 59 Musiałem dużo mieć w butli

Cytat:
2005-02-24 12:33:56, michasmaniak pisze:
u mnie podobnie, tym bardziej byłem zdziwiony jak lałem raz za 70zł a wybiło na 59 Musiałem dużo mieć w butli

raczej nie, biorac pod uwage nabicie w 80% twojej butli to powinno ci wejsc ok 56 l. Wiec albo zrobili na tobie walek albo zawor ci juz zaczyna zle odbijac

80% a to dlatego ze zostaje poduszka powietrzna na górze [Ten Gas podawany do butli do nie gas tylko CIECZ który zamienia sie w gas lotny w mniejszym ciśnieniu np atmosferycznym] głównie z powodu że Propan-Butan ma tendencje do zmian objętości w stosunku do temperatury.

A wałka to robią jak zawór odbije [no wtedy jak tak pierdzi] to gaz jest podawany z powrotem do dystrybutora! Wiem bo mój wujek ma stację gazową i pokazał mi jak do mojej 55l wchodzi 90litrów! co jest przecież niemożliwe

Mi do butli wchodzi przeważnie 30 litrów i kilka razy sie zdarzyło że weszło prawie 40. powiedziałem kolesiowi ze mają zjebany dystrybutor a on na to że ma wszystkie papiery i badania techniczne. i że ma legalizacje i ze to ja mam coś z samochodem.

ja zawsze leje do pelna, co 2, 3 dni... hehe nie ma to jak duzo jezdzic... ale leje okolo 30l to mam na ponad 200km i znowu dolewam...