MotoNews.pl

Jakie wycieraczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Musze zmienić wycieraczki (mechanizm jest ok), używałem przez ok 2 mies Toyo za 7pln (super zbierała, ale dostała luzów) i tu pytanie do was - czy opłaca się bawic w wymianę samych gumek (mam gdzies boschowskie wycieraczki - zostawiają smugi - wymienił bym same gumki i może byłoby ok). Jak wyglądają te nowe technologie Bosch Twin, Valeo (z grafitem) czy takie dziwne super płaskie x-trem cośtam. Opłaca się na to wydawać kaskę, dobrze wycierają i mają długą żywotność???

czytalem kiedys na forum rozmowy czesto kontrowersyjne o tym jak to najlepiej wycieraczki zapodawac, wybierac, zakladac i najczesciej powtarzalo sie jedno proste stwierdzenie - najlepsze sa wycieraczki z poloneza zamierzam przetestowac bo moje piszcza jak glupie i smugi robia.

Bosch lub Valeo i zapominasz o wycieraczkach przez okolo rok.
W Tesco widzialem pasujace do Espero Bosche za bodajze 45 zl - moim zdaniem b. dobra cena.

Z tanszych tez cos mozna dobrac co dziala jako tako ale przez miesiac-dwa.

A ja kupiłem jakieś copy w supermarkecie za 12 złotych komplet i też zapomniałem o wycieraczkach. Mają ponad rok i wypada już je wymienić ze względu na wiek choć ani nie piscom ani nie zgzytajom a wode zbierajom elegancko,pióra nie sa zniszczone.
Ale jak ktoś lubi poszpanować to można i kupić super, extra hiper płaskie, ciche i drogie Valeo Silencio czy jak one tam się nazywają za grubo ponad 100 zeta

100 pln za wycieraczki - po co, znając moje szczęście zaraz by mi je zwineli - 50pln za komplet to max jak na nasze autka. Fakt czasami te z supermarketów tanie są rewelacyjne - no ale też potrafią się szybko rozsypać. Czytałem wszystkie wątki z mające w tytule wycieraczki - najwięcej było o samych mech. a nie o wycier. - JAK WG. WAS WYGLĄDA SPRAWA SAMYCH GUMEK - OPŁACA SIĘ TOTO ZAKŁADAĆ - czy wymieniać całą wycieraczkę - tylko bez skokjażeń zboki

Sam sobie odpowiedz czy się Tobie chce wymieniać samą gumkę (to chyba kwestia tylko i wyłącznie wygodnictwa i poświęcenia chwili wolnego czasu). Jeżeli konstrukcja wycieraczki nie jest przerdzewiała, krótko mówiąc sfatygowana to czemu nie. Wszystko zależy od tego czy jestes leniuszkiem i wolisz kupic kompletne wycieraczki czy wolisz tylko założyć gumkę (bez domysłów oczywiście)

Kup w syfMarkecie całe wycieraczki za 10-20 zł. i będziesz miał problem z głowy (na rok) i zaoszczędzisz 15 minut na wymianę samych gumek.

Co do firmy TOYO to generalnie nie polecam ich wyrobów, UWAGA nie mylić z japońską firmą oponiarską o tej samej nazwie.

Witam!!
Ja mam założone gumki od Poloneza (tylko bez głupich skojarzeń )))) ) i bardzo sobie chwalę. Zawsze po sezonie zimowym wymieniam na nowe. Wychodzę z założenia, że nawet najlepsze gumki, choćby grafitowe Boscha, Valeo, czy jakiekolwiek inne, nie przetrzymają więcej niż jeden sezon. I nie ma sensu wydawać 50 czy 60 zeta na całe piórka jak same gumki kosztują 5 zł i wymiania się je przez 5 minut.

Pozdrawiam
AndQ

Cytat:
2005-02-24 09:56:41, AndQ pisze:
Wychodzę z założenia, że nawet najlepsze gumki, choćby grafitowe Boscha, Valeo, czy jakiekolwiek inne, nie przetrzymają więcej niż jeden sezon. I nie ma sensu wydawać 50 czy 60 zeta na całe piórka jak same gumki kosztują 5 zł i wymiania się je przez 5 minut. Pozdrawiam AndQ

Dokładnie, ja tylko raz kupiłem Championy (za 60 zł.).
Padły szybciej niż te z syfmarketu....
Teraz kupuje tylko te syfmarketowe

Spoko gumkę mogę zmienić sam - chodzi mi tylko o to, że pióra są niejakie bosch twin - czyli gumki są z dwóch rodzajów gum (twardszej i miękkszej) - a gumki na które można zmienić są zwykłe. Czyli - czy ktoś z was miał te twiny i czy warto ze nie płacić 50 zeta czy cały ten system to marketing.

Dobór piór do wycieraczek lub samych wycieraczek urasta do rangi nielada problemu
Za 50 zeta kupisz owe gumki boscha i dajmy na to wytrzymają rok. Za te same 50 zeta stać Cie więc na kupowanie co 3 miesiące nowego zestawu z SaperMarketu, który to chyba raczej wytrzyma dłużej niż 3 miechy.

Cytat:
2005-02-24 12:19:00, the_undertaker pisze:
Dobór piór do wycieraczek lub samych wycieraczek urasta do rangi nielada problemu Za 50 zeta kupisz owe gumki boscha i dajmy na to wytrzymają rok. Za te same 50 zeta stać Cie więc na kupowanie co 3 miesiące nowego zestawu z SaperMarketu, który to chyba raczej wytrzyma dłużej niż 3 miechy.

Ale może porysować szybę
Ja kupuje tylko BOSCH i ją u nas po 34zeta

Guma wycieraczki nie rysuje szyby. Tania SaperMarketowa wycieraczka też nie rysuje szyby. Pył, drobiny piasku, uszkodzona wycieraczka (stelaż) rysuje szybę. To już od nas zależy czy od czasu do czasu przeczyścimy szmatką pióra wycieraczki, od nas zależy czy doprowadzimy do stanu gdzie pióro sie zniszczy lub wysunie ze stelaża, który porysuje szybę. Od nas zależy czy będziemy machać wycieraczkami po suchej (bo spryskiwacze są już na emeryturze) lub zamarźniętej szybie

Ja mam założone wycieraczki polskiej firmy MOT-GUM. Chodzą już ok. 1 roku i dalej nie ma z nimi problemu. Tej samej firmy kupowałem wcześniej do Tico, którym jeździłem i nie maiłem też problemu.
Podobno tej firmy wycieraczki dostarczali do Daewoo na pierwszy montaż.

Kupilem w syf-markecie jakies chinskie po 9 zl komplet, smigaja juz rok i nadal jak nowe mysle ze wydawanie 40 zeta na bosche nie ma sensu... jedyna zaleta ze sa masywne i fajniej wygladaja....

ja mam wycieraczki bosh-a spoiler czy cos takiego, kupiłem je za ok 40 zł bo jakas promocja była, mam je z 2 lata i narzekac niemoge

najlepsze sa te najtansze z marketow pokrywane grafitem

Ja wycieraczek Mot Gum używam w:
- Esperaku
- Nubirze
- Jeepie Wranglerze
- Jeepie Grand Cheerokie

Jedyne samochody do których zmuszony jestem wykorzystywać produkty takich firm jak Valeo to Pontiac Trans Sport i 300M ze względu na długość piór. W przeciwnym wypadku również chętnie zapodał bym Mot Gum' y.

Naturalnie zdaję sobie sprawę z faktu, że ile osób tyle opinii, jednak u mnie właśnie produkty ww. firmy spisują się rewelacyjnie, a komplet (2 szt.) do Esperaka ze zniżkami kosztuje mnie 13 zł.

Pozdrawiam - SpeedR

DZIĘKI ZA WSZYSKIE OPINIE

Kupiłem jednak gumki - założyłem i jak narazie jest super są bardzo mięciutkie i fajowe takie - w kolorze deep black hehehe!

Odgrzebuję post, bo niedawno widziałem Esperaka z płaskimi wycierakami typu Aero TWIN (jak w VW), ale produkowanymi przez Valeo z adapterem do takich zaczepów w ramionach jakie ma Espero.
Nazywa się to Silencio XTRM i mozna kupić na ALLEGRO.
Może ktoś już jeździ z czymś takim i podzieli się opinią na ten temat.