Dziwne stuki po remoncie silnika [126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. mam pytanko, bo dzis udalo mi sie odpalic silnik po remoncie kapitalnym i troche dziwnie chodzi. chodzi mi o to ze na jalowym chodzi normalnie a po lekkim dodaniu gazu cos stuka. w silniku dokonalem jeszcze pare modyfikacji miedzy innymi splanowana glowqica(do znikniecia rowkow) przetoczone kolo (do wienca) zmienilem dyszke paliwa 117, przestawiony walek rozrzadu o 8 stopni, no i wymienione pierscienie, panewki, szlif cylindrow, walu i nowy rozrzad. no i teraz nie wiem co to moze byc. znajomy mechanik mowi ze teraz powinienem sie spodziewac roznych odglosow z silnika, ale chce tez zasiegnac rady u Was
W przyszlym tygodniu zapodam nowe fotki, wiec bedziecie mogli osadzic jak to cos wyglada
Pozdrawiam i z gory dziekuje za wypowiedz

Cytat:
2005-02-25 20:12:12, erzet_ef pisze:
Witam. mam pytanko, bo dzis udalo mi sie odpalic silnik po remoncie kapitalnym i troche dziwnie chodzi. chodzi mi o to ze na jalowym chodzi normalnie a po lekkim dodaniu gazu cos stuka. w silniku dokonalem jeszcze pare modyfikacji miedzy innymi splanowana glowqica(do znikniecia rowkow) przetoczone kolo (do wienca) zmienilem dyszke paliwa 117, przestawiony walek rozrzadu o 8 stopni, no i wymienione pierscienie, panewki, szlif cylindrow, walu i nowy rozrzad. no i teraz nie wiem co to moze byc. znajomy mechanik mowi ze teraz powinienem sie spodziewac roznych odglosow z silnika, ale chce tez zasiegnac rady u Was W przyszlym tygodniu zapodam nowe fotki, wiec bedziecie mogli osadzic jak to cos wyglada Pozdrawiam i z gory dziekuje za wypowiedz

sprawdź czy zawory nie stukają o tłoki (za bardzo splanowana głowa?) no, ustaw zapłon, luzy zaworowe i zalej pb 98 bo może to stukowe....

[ wiadomość edytowana przez: owz dnia 2005-02-25 20:22:28 ]

Silnik po kapie z reguły wydaje rózne dziwne podejzane dziwieki, przynajmniej tak u mnie było według mnie to kwestia regulacji i dostrojenia, ale sprawa walenia zaworów o tłoki jest mozliwa

a to przsepraszam na wolnych jest mniejszy skok tloka ?

Cytat:
2005-02-25 20:42:43, stasiu pisze:
a to przsepraszam na wolnych jest mniejszy skok tloka ?

to jest maluch i wszystko jest tu możliwe

hmm tloik o zawory raczej nie bo ja mam tak samo( czyli na SZAYA) i nic mi niestuka !!!!!!!!!!!!! wiec to nie to !!!!!!! mi osttatnio co walilo to obudowy za slabno skrecone od alternatora - mysalem ze to panweki ,zawory, itp , a to tylko zle dokrecone obudowy!!!!!
oczywscie sie mogoe mylic alejak tu kolega zauwazyl
Cytat:
a to przsepraszam na wolnych jest mniejszy skok tloka

pobaw sie apratem ja strawiam na stukowe.

ja jak pierwszy raz złozyłem silnik to ola boga. mam splanowana 3mm i nic nie stuka itp, tyle ze nie mam rozrzadu przestawianego, jak dla mnie to cos innego. moze musi sie poprostu troszke rozchulac. jak cisnienie jest to powinno chyba ustac.

wgm. musisz poprostu dotrzec nowe elenęty, czesci silnika musza sie spasowac do siebie i czasem lubi troche popukac (znam wiele takich przypadków )