Zatkany przewód od przewietrzania skrzyni korbowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wyrzucało mi korek wlewu oleju więc szukając przyczyny spotkałem się w swoim Essim z tym, że oprócz zapchanego przewodu od filtra powietrza (naturalna przyczyna), ktoś jeden z przewodów od przewietrzania skrzyni korbowej dochodzący do filterka zapchał ????..... śrubą. Co może dobrego (lub złego) uczynić takie zapchanie?

Wywalic uszczelnienia silnika, wydmuchiwać olej tmi uszczelnieniami, zwiększyć jego spalanie i gromadzenie nagaru w cylindrach.

pewnie trzeba wymienic uszczelniacze albo i pierscienie rowniez.
Prawdopodobnie silnik bral olej, wywalajac go do filtra powietrza, i dlatego ktos przed sprzedaza chcac to zataic, zatkal przewod. Ale prawda jest taka, ze lepiej zeby olej tamtedy wylatywal, skoro juz i tak go wypycha niz zeby to bylo zatkane. Zawsze mozna zastosowac buteleczke, tzn. zdjac ten cienki przewod od filtra powietrza i wsadzic jego koniec, tak zeby gromadzacy olej go nie zatkal, lub 2 sposob...wprost na ulice, co jest nie zbyt dobre dla innych, dla srodowiska, i dla podwozia i czesci gumowych od spodu auta

Po odetkaniu tego przewodu nieznacznie obniżyły się obroty silnika, z tym że zaczyna drgać cała kabina jakby nie palił na jeden gar. Kiedy zatykam przewód od filtra powietrza (zasysa je do skrzyni) obroty wzrastają. I co dalej mam robić? Świece, przewody i filtr powietrza mam wymieniony.