[126] Krótkie III i IV - da radę na codzień ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie - da rade jeździć nią na codzień ?
Jakie obroty ma silnik przy około 80km/h na IV ?

Cytat:
2005-02-27 00:24:20, Porthos pisze:
Jak w temacie - da rade jeździć nią na codzień ? Jakie obroty ma silnik przy około 80km/h na IV ?

Krotki bieg to pojecie wzgledne, wazne jak krotki. Jesli chcesz miec takie przelozenia III/IV jak w homologacji A-5188, tj. 1.421 dla III (seria: 1.300) i 1.090 dla IV (seria: 0.871), to jeszcze da sie na tym jezdzic w trasie (po miescie tym bardziej bo predkosci mniejsze, nie dotyczy Warszawiakow ).

Kolega ma krotka skrzynie II/III/IV i u niego najdluzszy bieg (IV) ma przelozenie 1.3 czyli jak seryjna III. Tutaj efekt latwo mozna sobie wyobrazic - sproboj jechac w trasie na III Zbiera sie to bardzo fajnie, ale szybciej niz 100km/h nie pojedzie (a silnik calkiem niezly) i wybrac sie tym na rajd poza miasto to koszmar w trasie. Czasem bywaja problemy zeby zdarzyc na dojazdowkach. Kumpel wypracowal sobie taka metode ze wrzuca IV, rozpedza sie i wrzuca luz - jak zwolni do 70 to znowu sie rozpedza. IMHO bez sensu, juz wolalbym caly czas w halasie i na wysokich obrotach jechac.

Z tego co się dowiedziałem to jest właśnie w/g homologacji A-5188.
Pewnie i tak będę jeździł na niej bo nie bedzie mi się chciało jej ciągle wyjmować
...o ile to wezmę

BTW. Samochód z Kuner Rent na rajdzie FeuVert miał krótkie II,III,IV - Pochwal się Kuner jak to jeździło

Cytat:
2005-02-27 09:44:12, Porthos pisze:
BTW. Samochód z Kuner Rent na rajdzie FeuVert miał krótkie II,III,IV - Pochwal się Kuner jak to jeździło

110 i 6800 obr/min na ograniczniku Tak zeby nie katowac skrzyni to podrózna 50-60 km/h

ja mam właśnie taką (3 i 4) od około 2 lat i jeżdżę na codzień/od święta . Dziś w drodze do szczurowej po 30 km założyłem sobie kask bo mnie kurwica szczelała!! jadąc non-stop ok 90 ciężko jest wytrzymać :/ na miasto jak najbardziej ok...podobno można trafić taką skrzynię na skośnych zębach, wtedy pewnie jest poezja...

Cytat:
2005-02-27 16:14:05, widynek pisze:
...podobno można trafić taką skrzynię na skośnych zębach, wtedy pewnie jest poezja...

Ale już nie ma tego klimatu wyjących prostych zębów