Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() PiBuc Warszawa 223K Pruszcz Gd | 2003-01-31 20:33:28 o ile mozna planowac glowice w silniku 132c2000 ? |
![]() PiBuc Warszawa 223K Pruszcz Gd | 2003-02-01 14:39:22 Panowie czy nikt nie planowal glowicy w tym silniku ? ![]() |
![]() Granturismo FSO 125p 2000DOHC Opalenica | 2003-02-01 15:33:02 Ja planowałem, ale szczerze mówiąc nie wiem jaka jest granica możliwości planowania. U mnie minimalnie zaczęło zbierać już z komory spalania więc nie przesadzałem...ledwie "liznąłem ![]() |
SerU408 Wrocław | 2003-02-01 16:14:36 Po dokładnych oględzinach mojej głowicy Profesor Mrozek stwierdził, że jest splanowana około 2 mm ![]() |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2003-02-01 16:21:23 4-5 mm???Majchal przecież to pół centymetra!Jesteś pewien czy aby na pewno tyle? |
![]() MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-02-01 16:37:40 RANY!!!!!
Teraz widzę co ja piszę. Nie 5 mm, tylko 0,5mm. To sie tyczy wszelkich wartości. Wszytskie 0,coś tam |
![]() PiBuc Warszawa 223K Pruszcz Gd | 2003-02-01 19:46:24 Panowie, ma sie rozumiec ze MAJCHAL planowal glowice o 0,5 mm i jego scigacz wciaz jezdzi... czy sa smialkowie ktorzy planowali glowice wiecej niz 0,5mm i ich stalowe rumaki jeszcze zyja ? |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2003-02-01 20:00:42 Hmmm... osobiście byłem przekonany, że 1 mm planowanie to max, na co bym się kiedykolwiek zdecydował, ale po tym co zobaczyłem u Kol. SerA to już nic nie będzie chyba w stanie mnie zdziwić. Z tej głowicy „poszło” naprawdę co najmniej 2 mm!!! – tyle oceniam z porównania z moją (chyba jeszcze nigdy nie planowaną). U mnie zawory ssące jeszcze nie wystają poza płaszczyznę głowicy i mogę ją planować bez demontażu zaworów – a w tamtej powierzchnia przylegania się już prawie styka z gniazdami zaworowymi!!! Zawory w tej głowicy (uwaga istotna: po obróbce – są odchudzone i mają nieco skorygowaną, mniejszą średnicę zewnętrzną) wystają dość mocno poza powierzchnię głowicy. Jedynym problemem był kąt wyprzedzenia zapłonu – na fabryczne 10 stopni nijak nie za bardzo dawało się ustawić. Bo silniki o większym stopniu sprężania wymagają większych kątów stopnia wyprzedzenia zapłonu (zwróćcie uwagę na zalecenia seryjnych silników 1.5 i 1.6 – pamiętajcie, że 1.6 ma deką większą kompresję). I „normalnie” (o ile to można tak nazwać... hłehłe... bo ten dość ciekawie „dłubnięty” silnik ciągnie jakby go giez ukąsił ![]() Osobiście uważam, że nie ma sensu planować głowicy do całkowitej możliwości – są one miękkie i łatwo się krzywią przy przegrzaniu silnika – więc może się okazać, że kiedyś będzie to znowu konieczne. Więc kończąc – pomimo, że można wiele (2 mm jak widać jest możliwe) myślę, że wartości 1 mm nie ma najmniejszego sensu przekraczać, a najlepiej to po prostu zebrać tylko tyle ile jest to konieczne, czyli zazwyczaj trzeba ją „ciachnąć” o 0,3 mm. Jak ktoś chce „choć troszku” „dłubnąć” to może sobie pofolgować ![]() Powyżej 1 mm to już „wchodzimy” w extreme i należy mieć na uwadze, że nie każdemu może się to udać bez mniej lub bardziej zaawansowanych przeróbek (zaworów lub większe frezy w tłokach). Dużo lepiej jest uzyskać większy stopień sprężania stosując garbate tłoki od wersji 1.8 lub nawet 1.6 (jeszcze wyższa nadlewka, której krawędź nie sięga wyżłobienia na zawory w tłokach) , co podniesie sprężanie z seryjnych 9,0 bar do odpowiednio 9,5 i 10,0 bar. Oczywiście taki sens istnieje tylko w przypadku naprawy głównej silnika. PS. Majchal – aleś dał ciała tymi 5 mm – chyba, że na rope chcesz jeździć ![]() ![]() ![]() |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2005-10-27 10:32:09 Jak udowodniono, głowicę DOHC można splanować o 5mm jednakże tylko w celach wystawowych, bo do użytku to się nadawać nie będzie ![]() Ps. Akcja "trupy z szafy" trwa. |
![]() Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2005-10-27 21:52:27 do Mrozka: chodzilo Ci pewnie o stopien sprezania a nie kompreche |
![]() Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-10-28 00:09:51
Rzeczywiście. Ale zwróc uwage na datę postów - to stare dzieje ![]() ![]() |
![]() Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2005-10-28 11:02:34 kurde teraz zauwazylem ![]() |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-10-28 19:33:56 jest jeczcze jedno.
jak zplanujemy glowice po wyzej pewnej wartosci to bez regulowanych kol rozrzady nie ustawimy prawidlowo walkow. i duzym ograniczeniem jest dlugosc paska rozrzadu i zakres pracy napinacza. jak zplanujemy glowice 5mm/ teoretycznie/ to mamy pasek za dlugi o 10mm - a to juz problem oczywiscie nie mowie juz o problemach z obnizaniem gniazd zaworowych i skracaniu zaworow /przesuwanie zamkow/ itp itd. najlepiej jest zrobic tak jak ktos zaproponowal. mianowicie garbate tloki i na tym poprzestac. |