| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2005-02-27 18:45:35 moze ktos chce sie pozbyc takowego silnika, chodzi mi dokładnie o blok z wałem, moze nie miec papierow, w zamian moge dac duzo czesci do 2.0 lub gotowke. chce zlozyc bardziej szybkoobrotowy silnik, najprawdopodobniej bedzie na tlokach 87mm(kute) a na pewno na glowicy 16v. ciakaw jestem efektów, powinien lepiej znosic obroty przy niewiele mniejszej pojemnosci(chyba okolo 1,9 by bylo) |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-02-27 19:03:36 ICE4Break chyba sie pozbywa 1.8 a jak pamietam to 1.8 na tłokach 86 miał 1846 cm pojemności |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2005-02-27 20:27:40 mi potrzeba bloku z walem o pojemnosci 1,8 a papiery moga mowic cokolwiek, zreszta ich nie potrzebuje. Moze w jeleniej gorze bedzie taki motor. jesli mozesz to dowiedz sie prosze czy to jest 1,8. |
fiatron zmian na Szmelcwagena Jelnnia Góra | 2005-02-27 21:45:33 okej będe jutro to zapytam co z tym sprzętem, jak bedzie okazyjna cena to wezme calą. |
Ireq ford capri Mk2 ford ... kraków | 2005-02-27 22:38:16 Hej Walezy a co Ty na to- blok 2.0 wał 1.8 głowica 16, turbospręzarka + Volumex i masz silnik B grupowy |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2005-02-27 23:06:50 nie interesuje mnie turbo bo nie bylo to homologowane w rajdach w fiacie 131. musze miec silnik bez doladowania, 16v juz mam wtrysk na 4 przepustnicach jest , wydech konkretny jest brakuje tylko walkow rozrzadu i mam teraz 160KM na walkach z seryjnej themy na rozwalonym aparacie zaplonowym(wczoraj na hamowni nie ustawilem nowego zapłonu bo urwalem walek atakujacy na dyfrze ) ale powinien miec teraz kolo 170KM, wszystko jest ok ale auto nie wytrzymuje duzych obrotow a ja chce miec wiertarke. wiem ze doladowanie daje niezlego kopa, mialem swego czasu delte z prawie 300KM i 400Nm i mimo tego ze to bylo ciezkie auto to przyspieszenie bylo swietne(porsche 911 spokojnie zostawialem na swiatlach) ale do rajdow nie moge pakowac pod maske tego co mi sie podoba, sa pewne ograniczenia. turbo jest najprostrzym tuningiem bo bez dumania osiaga sie piekne rezultaty, szkoda ze komisarze techniczni na badaniu przed rajdem nie sa bardziej wyrozumiali zreszta nawet najlepsze silniki na turbo nie maja tak pieknego dzwieku jak wiertarka 2.0 z kit-cara, np xsara lub p306 maxi
a co do tego silnika to musze wszytko pomierzyc, ale powinienem dac blok z walem 1,8 i korby z 2.0 i natryskiem na tloki, tloki beda i tak robione na zamowienie wiec dorobie je tak aby pasowaly do tej konfiguracji, ale to moge sprawdzic dopiero jak bede mial na stole blok z 1,8 z walem. a co do tego bloku z 2.0 i walu z 1.8 to juz nad tym myslalem i nawet kiedys liczylem stopnie sprezania i wyszlo bardzo nisko wiec piekny silnik z duuuuuuuuzym turbo by wyszedl, ladowanie minimum 2,5-3 bary(mi lancia dalala 1,8 bez problemu), w sumie to elektronike ktora to obsluzy to mam wiec moze kiedys podumam nad tym , szczegolnie ze juz chodzi mi po glowie zbudowanie czegos z centralnym silnikiem i mocy okolo 400KM na rurowej konstrukcji....tylko chce inny niz fiatowski silnik do tego ale cos lekkiego bo to ma byc szybkie i zwrotne, taka domowa B-grupa, wlasnie rozwazamy z kumplem dawce czesci(mile widziane 4x4-tylko dumam jak przeniesc naped z tylu do przodu-moze reduktor z jakiejs terenowki)
wlasnie przypomialo mi sie ze mam silnik z ritmo 1,6 na tlokach 80mm, czy ktos moze wie czy ten wal jest identyczny z walem z 1,8 bo wiem ze jakies byly roznice przy 1,6 z srednicami ale nie pamietam czy przy tym akurat modelu czy moze przy tym z tlokiem 84mm [ wiadomość edytowana przez: Walezy dnia 2005-02-27 23:17:39 ] |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-02-28 00:27:58
Rozumiem, że chodzi o silnik SEATA ritmo (nie fiata, bo ritmolot made by FIAT nie miał silnika dohc na tłokach 80 mm, ale made by seat - owszem). Jeśli to jest motor 1.6 dohc - 1592 ccm na tłokach 80 mm i skoku 79,2 mm to wał korbowy tego silnika jest identyczny jak wersji 1.8. Średnice i szerokości wszystkich czopów na wale są takie same dla obu wałów (tzn. dla silnika 1.6 '80 i silnika 1. . Identyczne są też korbowody tych wersji.
Z kwestii korbowodów - korbowody silników 1.6'80/1.8 różnią się od korbowodów wersji 2.0 zasadniczo długością - są oczywiście krótsze: 135,9 mm w stosunku do 145 mm, ale zastosowanie dłuższych korbowodów od 2.0 do współpracy z silnikiem 1.8 (z odpowiednio niższymi - o różnicę w długości korbowodów - tłokami) jest oczywiście dobrym pomysłem, czego chyba Ci, Walezy, nie trzeba wyjaśniać .
Ale uwaga - na tłokach 80 mm w seacie ritmo był też silnik 1438 ccm - ten ma wał jak w krótkoskowym 1.6 dohc, tj. 71 mm. Wał krótkoskokowego 1.6 dohc (na tłokach 84) ma mniejsze średnice czopów korbowych, no i niewielki skok tłoka, który ogranicza możliwości osiągnięcia odpowiednio dużej pojemności skokowej, nie będzie Cię chyba interesował. Jak za bardzo nie jesteś w stanie odróżnić tego wału od tego o skoku 79,2mm to wystarczy, że wstawisz fotkę wału, który posiadasz - będę w stanie na pierwszy rzut oka określić jaki to jest wał. |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2005-02-28 00:48:21 to faktycznie jest seat, dostalem kiedys ten silnik i lezal przysypany zlomem , jak pojade do domu to wyciagne go z bloku i sprawdze, w takim razie mam jeszcze jedno niesmiale pytanie, czy moze ten blok jest taki sam jak ten z 1,8 tzn czy moge zrobic po prostu rozwiert na 84 lub w moim przypadku bedzie to 87mm, nie wiem jak to wyglada bo nie mam bloku z 1,8 i nie moge ich porownac, choc jak w przyjade do domu to pewnie porownam to z blokiem 2.0 i bedzie widac czy taki rozwiert bedzie mozliwy. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-02-28 01:36:39
Pytania wal smiało . Co wiem to powiem.
W tym przypadku muszę Cię zmartwić - niestety d..a. Ścianki cylindrów wersji '80 nie są niestety na tyle grube, żeby wytrzymały taki rozwiert. Wytrzymają roztoczenie na 84, ale pod tuleje. Jak zaczęły by się w tak mocno wytoczonych otworach bujać się tłoki to niechybnie by popękały wzdłuż i wszeż. Kiedyś mierzyłem taki silnik pod kątem przerobienia na (pełnowartościowe} 1.8 i nic z tego nie wyszło. Maksymalnie ile bym się odważył wytoczyć pod większe tłoki to 82,8 mm (pal licho - niech będzie hardcore 83; ale o 87 mm zapomnij) . Po drugie - malutkie okrągłe otworki kanałów wodnych przy cylindrach są bliżej środka poszczegołnych cylidrów i szczególnie jeden przy czwartym garku jest tak nieszczęśliwie ulokowany że dochodzi do metalowego obramowania uszczelki podgłowicowej (o śr. otworu 84 mm) przy krawędzi otworu cylidra i po prostu powoduje, że sika z niego wprost na tłok. Oczywiście jak się domyślasz - z tego też względu nie będzie do takiego kadłuba pasować żadna głowica od silników na tłokach 84 mm (musialbyś przerabiać położenie otworków na ciecz chłodzącą). Więc - jak chcesz zbudować silnik jakiego zajawki przedstawiłeś - seryjny kadłub 1.8 musisz raczej zdobyć. Powodzenia. A nawiasem pisząc - 2.0 to urodzony zawałowiec . Wielu się się już o tym widać przekonało 1.8 rulez |
Ireq ford capri Mk2 ford ... kraków | 2005-02-28 10:34:27 ..sama turbosprężarka bedzie miała problem z 3 barami albo dopompuje tyle ale jedynie w b.wąskim przedziale, dlatego powinna dmuchać w sprężarkę mechaniczną a ta dopiero pompowałaby silnik..Taki volumex z rozsądnym przełożeniem napędu(żeby sie nie rozp..) pompuje koło 0.6 bara i to w zależności od otwarcia przepustnicy a nie od obrotów, spowoduje wcześniejsze włączenie turba, a potem bedzie podnosił ciśnienie dawane przez turbine o te 0.6-0.7..no i wtedy dopiero powinno być wesoło..
Nic nie ma lepszego dźwięku niż np Suzuki GSXR 1100 z torowym wydechem przy 11 tysiącach obrotów ,albo np. 1200 konne v8..Komisarze nie wiedzą co dobre.. [ wiadomość edytowana przez: Ireq dnia 2005-02-28 10:41:15 ] |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2005-02-28 14:40:46 tak przy okazji to zalozylem glowice z tego silnika kiedys do mojego 2.0 i wszystko pasowalo bez problemu, jak przylozylem uszczelke to pasowalo wszystko, moze to jakis dziwny motor jest? |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2005-02-28 16:17:25 Wlezy! A może warto się rozglądnąć w Hiszpanii za silnikiem 1.9 DOHC? Były takie w Seatach 131 Supermirafiori o pojemności 1919 ccm (mało kto o tym wie, że były takie silniki ) i miały moc wyższą niż 2.0 na gaźniku (115 KM). Przy założeniu, że chcesz taki wał zapakować do bloku 2.0, pozostaje Ci problem korb, bo tłoki zapakujesz od New Beetle (87 mm). Korby pasują od któregoś amerykańskiego small-blocka ale nie pamiętam w tej chwili od którego-musiałbym to sprawdzić dokładniej. Pojemność 2.0 na takim zestawie sięga 2.2 litra i masz sporo mniejszy skok To się dopiero musi kręcić
[ wiadomość edytowana przez: -SerU- dnia 2005-02-28 16:23:36 ] |
automatic | 2005-02-28 18:06:01 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-26 13:16:32 ] |
PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-02-28 19:11:10
jak najbardziej da sie. |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-02-28 23:03:44
Działaj! Frez pod zawór wydechowy, i powiększyć trzeba też ssący, bo zawór w silniku poloneza ma talerzyk o średnicy łebka gwoździa !!
Informacyjnie - tłok dohc ma wysokość 38,45mm (od osi sworznia do krawędzi denka) polonezowski zaś 37,5 mm - ujdzie, można trochę ciachnąć głowicę (o ile nie była już planowana niewiadomo ile razy) lub szlifnąć kadłub. Garby na tłoku będą odpowiednie. I najważniejsze - tłok PN typ zmodernizowany (do silników od modeli MR93) jest duuużo lżejszy od dohc-owskiego i ma mniejszą rozszerzalność cieplną - są ciaśniej pasowane, bo z luzem 0,04 mm, w stosunku do 0,08 oryginalnych tłoków (można wróżyć większą trwałość zespołowi tłok-cylinder na polonezowskim tłoku). Sworzeń do tłoka oczywiście polonezowski - krótszy - 65 mm (w dohc 69 mm), średnice są identyczne, co jest chyba wiadome. To chyba wszystko jeśli o ten temat chodzi... |
PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-02-28 23:28:23 polonezowski sworzen byl troche grubszy od mojego starego sworznia, ale nie jestem pewien czy tak jest wszedzie bo u mnie w glowce nie ma tulejki... (jest polaczenie ciasne) na zdjeciu przefrezowany tlok z poldka. i liznieta glowica poniewaz po mino nizszego denka i tak tlok kolidowal z glowica.
przez zastosowanie tlokow z poldka zmiejsza sie stopien sprezania
|
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2005-02-28 23:41:29
Eee... zbytni optymizm. Przy skoku tłoka wynoszącym dla tego 1.9 dohc 86,6 mm tłoki 87 mm dadzą nie mniej ani nie więcej jak 2059 ccm pojemności.
Nie sądzę, żeby na tak niewiele zmniejszonym skoku silnik poszybował jak należy. Oczywiście - proporcje się minimalnie zmienią na korzyść (przy tłokach 87 - będzie to prawie kwadratowa proporcja) , ale nie ma co oczekiwać cudów. Jak się chce zrobić ostrą szlifierkę to radziłbym zostać przy skoku 79,2 mm. Poza tym mając takiego 1.8 oraz korbowody od 2.0 od razu pozbywamy się problemu zdobycia dłuższych korbowodów - zostaje tylko znalezienie niższych tłoków i można śmigać. |