MotoNews.pl
6 Jak to jest z moca????????? (84990/141)

Jak to jest z moca?????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Zawsze zastanawialem sie ile tak naprawde samochodowe radia maja mocy,np. 4x45 max to ile takie radio ma RMS??
Aha i chcialbym sie dowiedziec o jakiej mocy podpinac glosniky do radia 4x45 max?? 80wat czy wiecej ,jak to jest??

Jezeli radio ma 4x45 W to wtedy ma 23 W Rms-u są radia 50 W i wtedy radio ma 27 W Rms-u. Jezeli chodzi o podłaczenie głosników do radia to 80-tki dadza sobie rade. Ale ja osobiscie polecam nazbierac sobie na jakis wzmacniacz.

Pozdrawiam DRAKObq

No dobra ale jednej rzeczy nie rozumiem,mam w domu stara Unitre ma 12Wat RMS podlaczam pod nia glosnik i gra niezle ,basik tez niezly a podlaczam do samochodowego 4x45 czyli niby 23RMS i gra kiepawo To oco tu biega??

Moc napisana na radiu to zazwyczaj pic na wodę. Trudno znaleźć nawet dobre markowe radio, którego moc nominalna przekracza 17-18 Wattów.
Jakie masz radio adasko w samochodzie?

No wlasnie tak myslalem ze DRAKObq nie ma racji
Ja mam starego soniaczka 4x45 wat z przed 5 lat ,czyli ma pewnie z 8 wat Rms tak????
Wogole dzieki za odpowiedz MacTB :

Heja adasko!

Bo widzisz, moc w stacjonarnych sprzetach podawana jest najczęściej dla obciążenia 8Ohm i gdy podłączasz głośniki samochodowe których impedancja najczęściej wynosi 4 Ohm'y to zmuszasz domową końcówę do ekwilibrystyki i wyduszenia z siebie dodatkowych watów, gdy natomiast podłączasz głośniki domowe pod radio samochodowe to zmniejszasz, juz i tak niewielką , dostarczaną moc. Generalnie zmniejszasz ją dwa razy, czyli z biednych 17 watów robi sie około 9 ale tak naprawde to na te zmiane wpływ ma jeszcze kilka czynników, i żeby moc wzrosła dwa razy to zasilane musi byc bardzo stabilne i tak wogóle to możnaby o tym napisac prace magisterska a ja aż tak dobry nie jestem więc poprzestane na tym ...

Narka.

No właśnie, zapomniałem o tak ważnej kwestii jak impedancja Twoja Unitra zapewne jest "przewidziana" na 8 ohmów, a w samochodach standardem są 4 ohmy. Do tego Unitry to całkiem niezłe sprzęty były A szczerze mówiąc Sony robi dość kiepskie radia

No tak ale moja Unitra jest na 4 ohm,glosnik tez ,a wiec jak to jest ze na unitrze 12 wat gra wypas a na radiu do dupy????
To ile te radio ma wkoncu realnej mocy??
Bo widzialem wzmacniacze 4x20Wat RMS i zastanawiam sie czy czegos takiego nie wstawic zeby troche podniesc moc

Podłącz wzmacniaczyk śmiało, nawet taki po 20-25 wat na kanał da Ci lepszy dzwięk. Kiedyś do dobrego radia Pioneer 4x45W na mosfecie podłączyłem tandetny wzmacniaczyk chyba 2x20W i różnica była ogromna. A jeszcze lepiej zainwestuj w troche lepszy wzmacniaczyk. Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu wzmacniacza.

PS. pamiętaj tez o dobych kabelkach zasilających i głośnikowych, dobry kabel to połowa sukcesu