MotoNews.pl
6 Do informatyków (85061/25)

Do informatyków

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie (ewentualnie Panie ).
Problem mam(y) następujący. Ponieważ tak się w moim wypadku składa, że zarówno w laptopie służbowym, jak też w osobistym, nie posiadam złącza COM (niezły curwa kyrk ) a zmuszony jestem pod ów właśnie port podłączyć pewne urządzonko

Jako opcje "ratunkowe" posiadam...
- COM na karcie PCMCIA /wszystko prócz ceny jest fantastyczne/
- Przejściówka USB -> COM /nie zawsze się sprawdza, bywa że urządzenia pod to podpięte nie funkcjonują/
- i... no właśnie.

Czy znacie może inne patenty, które mogą mnie uratować w tej sytuacji.

Naturalnie, jeśli będę zmuszony po prostu zakupię PCIMCIA' ę, jednak może istnieje jakieś tańsze i zarazem (w miarę) pewne rozwiązanie?

Pozdrawiam - SpeedR

Speeder jakie to urządzonko (COMowe)???????

Cytat:
2005-02-28 18:19:44, -JACO- pisze:
Speeder jakie to urządzonko (COMowe)???????

Caaaaaały zestaw Interface' ów do różnych marek autek, diagnostyki komputerków systemów ABS' u, ASR' u, itp. itd, instalek gazowych, etc.

Taki mocno rozbudowany KTS.

Pozdrawiam - SpeedR

Jakie masz jeszcze wyjścia z laptopa !? LPT ? USB ? itd. - to coś się może znajdzie....

a może zamiast drogiej pcimci kupić używanego laptopa z Com-em? Nawet 5-letni szrot powinien dać radę tym tajemniczym urządzeniom, zwłaszcza że często działają one w DOS-ie.

Cytat:
2005-02-28 22:56:35, Robert_S pisze:
a może zamiast drogiej pcimci kupić używanego laptopa z Com-em? Nawet 5-letni szrot powinien dać radę tym tajemniczym urządzeniom, zwłaszcza że często działają one w DOS-ie.

Już się nad tym zastanawiałem
Teoretycznie soft jest rozbudowany pod względem zajmowanej pamięci, jednak co do obliczeń powinien udźwignąć to procek P133.

W obecnej Toshibie mam praktycznie wszystko prócz wspomnianego COM' a, czyli: USB, LPT, PS2, sieciówkę, PCIMCIE, firewire, etc...
Beeee Stare rozwiązania są jednak niezastąpione

Pozdrawiam - SpeedR

Wiedziałem, że to Toshiba. Tylko ten producent stroi fochy ze złączami i stosuje jakieś własne standardy.
Wiem, że port LPT ma te same piny sterujące, więc poszukaj przejścówki z LPT na COM.
Ktoś kiedyś na forum podawał linka do dokładnie rozrysowanych i opisanych pinów, poszukaj (było to przy okazji programu testującego do Espero - coś mi świta, że podawał to Dominik).

sa przejsciowki lpt na com ale nie jest to tylko takie proste przekrosowanie przewodow - gdzies mam taka w zlomie
, kiedys ja rozkrecilem w srodku kupa scalakow ,jakis mikrokontroler nawet bylo kilkaset kb pamieci ram w SIMie(bufor).
Ja bym bral na pcimci - to dla systemu praktycznie to samo co PCI
wiec wszystko bedzie dzialac a powinno zamknac sie w 100zl ewentualnie jezeli niema potrzeby mobilnosci tego COMa to poszukac stacji dokujacej (uzywane to przecietnie paredziesiat zl).

[ wiadomość edytowana przez: Zzzz dnia 2005-02-28 23:47:05 ]

Nie wiem czy cokolwiek pomogę, ale instalując (pod Windows XP) do kompa kilka kabli (USB) to telefonów komórkowych musiałem zainstalować sterowniki USB do tych kabli, które to powodowały, że komp widział port USB jako port COM (o numeracji od 3 powyżej... chyba do 12 lub 16). Może poszukać jakiegoś drivera na to kopyto, który to udestępni port USB jako COM???

Tak wlasnie dzialaja przejsciowki z USB na COM , problem jest ze starszymi (lub zle napisanymi) programami ktore maja na sztywno wpisany np COM1 iniema mozliwosci wyboru innego.

Jedyne pewne rozwiazanie to niestety 'pcimcia'. Emulacja USB dla COM'ow nie zawsze dziala, po za tym w winxp zeby cokolwiek emulowac jako COM1 lub 2 trzeba sie niezle nastekac a i tak software moze tego nie widziec (Szczegolnie dosowe!). Pod win98 nigdy nie probowalem przedelegowywania portow USB na COM1, nie wiem jak to tam wyglada.

W kazdym razie duzo za duzo bawienia sie - lepiej juz kupic pcime, moze na allegro jakies uzywane?

Cytat:
2005-03-01 12:41:20, Cwikus pisze:
... lepiej juz kupic pcime, moze na allegro jakies uzywane?

Są nawet nowe w cenie ok. 150 - 170 zł, co w porównaniu ze sklepowymi 400 zł. i więcej wydaje się rozsądną propozycją.

Pozdrawiam - SpeedR

P.S Dzięki Wszystkim za sugestie

SpeedR...
Ja widziałem patent z COM'em wykonany z wykorzystaniem modemu telefonicznego (oczywiście "pcimcia"). Niestety to rozwiązanie wymanga małej ingerencji w kartę i wyciągnięcia COM'a na zewnątrz.

a nie gdzieś replikatora portów do tego notebooka ? Poza tym jest dość prosty schemat linka do bezpośredniego połaczenia kablowego LPT<--> COM schemat ten bez problemu znajdziesz np. w pliku *.txt w NC wersje 4.xx i 5.xx - jakbyś chciał to mam taki kabel i to nawet sprawdzony.