Jak wzmocnić przód siudemki????????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
macie może jakiś pomysł jak wzmocnić przód 7ki żeby nie pękała przy podstawie przednich słupków,i żeby nie rozłaził mi sie błotnik z nadkolem wewnętrznym???może macie jakieś patenty na wzmocnienia,albo ktoś ma może klatke bezpieczeństwa???interesuje mnie zakotwiczenie jej z przodu i uzyskana sztywność,,,dzięki i pozdrawiam

Cytat:
2005-03-01 16:40:35, tomek-bieron pisze:
macie może jakiś pomysł jak wzmocnić przód 7ki żeby nie pękała przy podstawie przednich słupków,i żeby nie rozłaził mi sie błotnik z nadkolem wewnętrznym???może macie jakieś patenty na wzmocnienia,albo ktoś ma może klatke bezpieczeństwa???interesuje mnie zakotwiczenie jej z przodu i uzyskana sztywność,,,dzięki i pozdrawiam

Ja miałem taki patent najpierw w Zastawie 1100 , a potem w Ritmie : pomiędzy gniazdem przedniego wahacza mocowanym do spodu nadwozia , a przednią belką , a konkretnie gniazdem drążka reakcyjnego - miałem zrobione dodatkowe podłużnice z zimnowalcowanych profili bocheńskich . Trochę to obniżało prześwit pod autem , tym bardziej , że pomiędzy profilami woziłem stalową blachę o gr. 2 mm , jako osłonę miski olejowej .

Takie rozporki na podluznice jak pisze kolega wyzej byly podobno montowane w 128RALLY.Widzialem kiedys kopie takich jak w 128,byly przykrecone na stabilizator z jednej strony ,a zdrugiej do podlogi.Cos takiego chce zrobic u siebie.Fiat 127 ma slaby przod,ktory wytrzymoje moze normalna eksploatacje ,ale ostrzejsza jazda ,zawieszenie takie jak ma Tomek to zabujstwo dla tego elementu.Wiem ze masz rozporke na kielichy,dodaj do tego rozporki na podluznice i jeszcze w miejscu gdzie rozchodzi ci sie blotnik od nadkola(pewnie na wys kielicha )do nadkola naspawaj na nie dosc duzy plat blachy.Jak zrobi sie cieplo czeka mnie ta sama robota ,tym bardziej ze w 1.3 jeszcze nic nie peka ,nie rozlazi sie i nie czeszczy.
A tak pozatym Tomek mam pytanie:kupilem 7calowe felgi i mam problem z "gwintem",napisz z czego masz sprezyny ,jezeli ciete to ile.

grzesiu ja mam sprężyny od zastavy nie cięte,tylko że są bardzo nisko na kolumnie bo mam je na lato ustawione 3 cm od kołnierza mocującego kolumne do piasty,,,a co do tego wzmocnienia to jakby ktoś miał jakieś zdjęcia schematy to podeślijcie albo wrzućcie tutaj,,a jak zrobi sie ciepło to wyjmuje silnik i skrzynke i wzmacniam cały przód a przy okazji może i 1,5 od ritmo znajdzie swoje miejsce,,,dzięki

aha foto możecie podesłać na tomi0705@o2.pl

schab ,mam pytanie,jak miałeś mocowane te rozpory?wspawane czy przykręcane?

grzesiu pokazałbyś te felgi,,,,

Tomek,te rozporki sa przykrecane ,z przodu do mocowania stabilizatora a z tyl do podlogi(trzeba wspawac mocowanie do podlogi)mam zdjecia kiedys ci wysle.