MotoNews.pl

Gdzie w Bydgoszczy wyważyć wał ?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś wie gdzie w Bydgoszczy można wyważyć wał do poloneza razem z wymontowaniem i zamontowaniem tego wału.

Ostatnio wymieniałem krzyżaki i łożyska, teraz podczas jazdy powyżej 60km/h mam rezonans z tyłu i nieznośny hałas.

Pomocy

Strzyżawa,na trasie na Toruń.Nie korzystałem z ich usług,więc polecić nie mogę.

To jest moze nie zwiazane z tematem.....moze za pozno....ale!!!!
Jezeli ktos planuje zmienic krzyzaki..podpore walu..itp....to wiezcie czy nie ale nie trzeba wywazac go...jest jedno ale....wal nie moze byc naruszony...czyli nie moze dostac czymc od podwozia...ale najwazniejsze...czego pewnie ludziska nie wiecie a co sam sie dowiedzialem od taty...to gdy rozkrecacie wal....musicie po obu stronach czesci walu zaznaczyc jego poprzednie ulozenie....jezeli tego nie zrobicie to przy 60-80 km/h odstajecie rezonansu...
To tak na przyszlosc aby nie miec dodatkowych kosztow....
jezeli ktos nie wie jak to zrobic niech przesle mi dokladne zdjecie walu a ja mu odesle i poazke w ktorym miejscu zaznaczyc....
pozdrawiam...mam nadzieje ze to sie komus przyda
chris

Udało mi się znaleźć 2 miejsca gdzie wyważają wały napędowe:

1) Toruń ul. Kręta 5 "Krystan" wymontowanie i zamontowanie wału 80,00zł; wyważenie wału 180,00zł.

- zdecydowanie odpuściłem sobie ten zakład

2) Czarnowo na drodze Fordon - Toruń , wymontowanie, wyważenie, zamontowanie - razem 120,00zł.

umówiłem się z facetem na sobotę - mam nadzieję, że nie odstawi mi sztuki

Czy ktoś korzystał z usług tego warsztatu ??

Cytat:
2005-03-01 20:42:22, chris1500 pisze:
To jest moze nie zwiazane z tematem.....moze za pozno....ale!!!! Jezeli ktos planuje zmienic krzyzaki..podpore walu..itp....to wiezcie czy nie ale nie trzeba wywazac go...jest jedno ale....wal nie moze byc naruszony...czyli nie moze dostac czymc od podwozia...ale najwazniejsze...czego pewnie ludziska nie wiecie a co sam sie dowiedzialem od taty...to gdy rozkrecacie wal....musicie po obu stronach czesci walu zaznaczyc jego poprzednie ulozenie....jezeli tego nie zrobicie to przy 60-80 km/h odstajecie rezonansu... To tak na przyszlosc aby nie miec dodatkowych kosztow.... jezeli ktos nie wie jak to zrobic niech przesle mi dokladne zdjecie walu a ja mu odesle i poazke w ktorym miejscu zaznaczyc.... pozdrawiam...mam nadzieje ze to sie komus przyda chris

poza tym warto zaznaczyć ułożenie wału względem mostu. ja tego nie zrobiłem i chyba musiałem źle przykręcić bo wał zaczął tłuc niemiłosiernie

O własnie nie Strzyżawa,a Czarnowo,pierniczą mi się te wiochy

Właśnie wróciłem z wyważonym wałem, teraz nie mam w ogóle drgań i jest cichuteńko w moim polonezie, tylko słychać jak silniczek pracuje Zapłaciłem 120,00zł z wymontowaniem , wyważeniem i zamontowaniem wału. Polecam tego mechanika

Nie jestem z Bydgoszczy tylko z Krakowa, ale miałem ten sam problem. Wał "stracił" wyważenie. Ceny wyważenia walu wachały się od 120-170 zł, niewiele mysląc pojechałem na shrot i kupiłem używany wał za 30 zł, założyłem i cisza. Żadnych drgań no i ok 100 zeta zostało w kieszeni. Używany wał nie jest towarem tak chodliwym jak np półoś do szerokiego na tarcze więc jest w czym wybierać i jest tanio. Polecam takie rozwiązanie.

gorzej, jeżeli przed samą "utratą wyważenia" wymieniało sie krzyżaki, podporę czy przegub elastyczny.
Mnie niestety czeka wycieczka do tego zakładu, gdzie był Coolio78.