MotoNews.pl

Accent 1.5 GLS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę, nie zabijcie mnie śmiechem, ale dzisiaj przesiadłem się ze starego FSO 1500 na Hyundai Accent 1,5 GLS... No i mam pytanie godne laika...Co znaczy to magiczne GLS ?? Wiem, że pospadacie ze stołków, ale jak już się podniesiecie, to odpowiedzcie mi....Plissss....

Ja nie spadłem Dla mnie to tez nie jest oczywiste co dokładnie oznacza GLS Tzn wiem, że to oznacza wersję wyposażeniową, ale co dokładnie wchodzi do tej wersji a co nie to nie wiem. Pogrzeb na forum, może były poruszane takie tematy Chociaż to chyba było o Pony, a o Accencie nie
Wiem, że Accent GLS ma wspomaganie, poduchę, elektrykę, klimę, ABS... przynajmniej to wszystko ma GLS kolegi Artiro A czy wszystko jest standardem tej wersji... nie wiem
Acha, no i skoro masz już Hyundaia to zapraszamy do HFP

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-03-02 22:25:28 ]

Chlopie, a czemu mamy spadac, jak czytam twojego posta to widze samego siebie jakiej 1,5 roku temu, tez pzresiadlem sie z poloneza na accenta 1,5 GLS(zeby bylo smiesznie). Co do oznaczen na tylnej klapie, moze oznaczac wszsytko, ja mam napis GLS a mam tylko centralny zamek z alarmem i to by bylo na tyle, zadnego wspomagania, zadnych elektrycznych bajerow, zadnych poduszek,a widywalem wersje LS bardzo dobrze wyposazone, tak wiec chyba ciezko bedzie jednoznacznie odpowiedziec co te literki oznaczaja, najwzniejsze zeby smigal tak jak moj a reszta niewazna Aha jeszcze przypomnialo mi sie ze mam spojler chyba fabryczny Jezdzij i nie zachodz w glowe Powodzenia i pozdrawiam

To ja mam alarm, centralny zamek, el szyby, a właściwie to jedną, bo druga wymaga naprawy, zgrzyta i nic więcej No i są jeszcze oryginalne aluminiowe felgi.
Największym moim problemem jest brak jakiejkolwiek książki o tym autku Do wszystkiego muszę dochodzić sam, a niestety jestem trochę zielony w tych sprawach :/
Może ktoś ma jakąś książkę? Kupię nawet ksero

[ wiadomość edytowana przez: Artorius dnia 2005-03-02 22:38:54 ]

szukałeś na allegro? proponuje jeszcze empici, widzialem tam ksiazke o accencie i o poniaczach

Byc moze ty bedziesz mial wiecej szczescia, ale ja juz szukalem w wielu miejscach roznych ksiazek, po sklepach, po gieldach, po internecie ale niestety, tak jak z czymkolwiek do hyundaia ciezko dostac, nie mowiac juz o jakis akcesoriach do "tuningu", niema nic, ani ospojlerowania i etc., naby szukalem chwile i ledwo udalo mi sie kupic, ale nie jestem z niej do konca zadowolony, tak ze sam widzisz jak jest, jeszce sie nie raz pzrekonasz jak to jest z hyundaiem w Polsce, ale moze tobie sie uda.

Na allegro jest instrukcja do Accenta, ale wydana w 99 roku, więc do innego modelu...
Instr. Accent Allegro
No ale w sumie zamiast instrukcji może lepiej poszukać książki w stylu "Obsługa, eksploatacja, naprawy"

MacTB, ja tezmialem z instrukcja problem, musialem pozyczac i na szybkiego pstrykac fotki cyfrakiem strona po stronie, ale tak naparwde to w tej instrukcji gowno jest (za pzreproszeniem), wydaje mi sie ze jednak Artoriusowi chodzi wlasnie o ksiazke wlasnie jka piszesz naprawy, obslugi i ekspolatacji, zreszta na marginesie ja sam bym chcial taka ksiazke miec. A tak jeszcze z tego co widze to ta instrukcja bedzie chyba do acenta II lub III generacji, wnioskuje po napisie Accent, bo w I byl inny, ale moge sie mylic

Tak, tak, pisałem, że jest do innego modelu. Podałem link tylko tak informacyjnie

Czyli pozostaje metoda prób i błędów Może nic nie zchrzanię

heja

wlasnie, tak jak pisali Koledzy

zalezy na jaki rynek bylo autko [ znaczy gdzie zakupiony oryginalnie ].

moj "gls" znaczy : alu14"/klima ręczna/elektr.szyb,lusterek/ogrzewane lusterka/oswietlenie czego sie tylko da/wspomaganie/zderzaki i klamki w kolorze/halogeny przod/ABS/fotel 3D regulacje/kolumna kier.reg/klapa i zbiornik otwierane z fotela/centalny.zam/atermiczne szyby/3 św.stop

pozdro.
pawson

Ja musze poszuakć czy dostałam jakąś książkę ale sobie nie przypominam i też na zasadzie metody prób i błędów hahah..raz wlałam płyn do szyb do zbiornika na płyn chłodzący )))...tak tak człowiek się uczy na błędach...tylko czemu własnych???

Cytat:
2005-03-03 12:31:31, Agag35 pisze:
Ja musze poszuakć czy dostałam jakąś książkę ale sobie nie przypominam i też na zasadzie metody prób i błędów hahah..raz wlałam płyn do szyb do zbiornika na płyn chłodzący )))...tak tak człowiek się uczy na błędach...tylko czemu własnych???

Mam nadzieję, że ja nie strzelę takiej gafy, ale przyznam się, że dopiero dziś odkryłem gdzie włącza się długie swiatła

Wg moich informacji jet tak:

LS - to Low Standard
GLS - G- to gaźnik - a LS to już wiesz.

hmm G to raczej nie gaźnik, bo ja mam GS i pełny wtrysk, to co mi powiedzieli kiedy o to pytałem : GLS jest to najbogatsza wersja wyposażenia ale zależna od rynku, na który została wypuszczona no i oczywiście od roku produkcji, a LS to wersja podstawowa. Mój GS to podobno najbogatsza wersja dla 3-D, ale też widziałem w niej różnice, niestety na swoją niekorzyść.

dewiant- nie pękaj - przecież głupoty dla żartu napisałem... sasasa

Hehe faktycznie może nie zrozumiałem żartu

Z tego co piszę na moim prospekcie (z roku 96') zabranym z salonu to GLS w wersji Polskiej różni się od LS:
1. obrotomierzem
2. zegarkiem
3. regulator czasowy wycieraczek
4. podparcie lędźwiowe w fotelu kierowcy
5. centralny zamek
6. dzielone oparcie
7. radiootwarzacz STEREO (uwaga! STEREO. repekt proszę :lol

Z moich wiedzy wynika też, że 1.3 różni się od 1.5:
- pełną konsolą
- zegarkiem
- tylną wycieraczką i spryskiwaczem (yankesi i kangury)

Jeżeli masz inną wersję to:
1) przyjechała od krzyżaków lub innych kukusiów
2) salon sciągnął na specjalne bardzo specjalne zamówienie i kosztował $$$
3) poprzedni właściciel lubił być dyskryminowanym posiadaczem hultaja i doposażył go w różności.

Jest o tyle fajnie, że różnica pomiędzy polskim golasem (czyli moim GLS) a helmuta jest to, że brakuje elementów "wypasu"
. Przy czym po moich długich analizach webtecha i rozebraniu auta na kawałki zauważyłem, że doposaża się go na zasadzie plug&prey to znaczy mam zegarek - podpinam go i działa!
Z innym stuffem jest tak samo (elektryka szyb, linka do bagażnika itd.).
A prey dlatego, że np. wersja z obrotomierzem i bez różni się kablami do liczników. są dwie różne wersje krótkiej wiązki i trzeba ją nieco zmodyfikować (dodać dwa kable ok.1 metra razem i przepinować )
Widocznie skośnookie wpadli na genialny pomyśł i powiedzieli tak:
1) oszczędzimy kabla na pół metra na każdym aucie - będzie po misce ryżu na każdego z przewrotowców bo głód
albo
2) żeby czasem nie montowali obrotomierza do tych wersji to zrobimy ich w jajo

albo... albo.... nie wiem kuźwa! opadają ręce

Przy czym jeżeli wydrzemy ten kawałek wiązki od tego z obrotomierzem, to nie trzeba niczego przerabiać....

W związku z tym postem wiecie jakie mam plany na lato

Nara
BOR the maniac

Chyba ciezko Ci bedzie dojsc do jednego konkretnego znaczenia. U mnie na osiedlu pojawil sie ostatnio 2gi Pony GLS dosłownie identyczny z zewnatrz (ten sam odcien lakieru, te same kolpaki, ta sama tapicerka i wnetrze) oprocz 2 drobiazgow: tamten ma elektryczne szyby z przodu i z tylu i obrotomierz, a moj nie. I wydaje mi sie ze tu roznica nie wynika z przeznaczenia na rozne rynki ale z wieku. Moj na oko wyglada na 1-2 lata starszy.

Witam

Mój accent 1.3 GLS z `97 (przywieziony od krzyżaków)
1. obrotomierz (jest)
2. zegarek (jest)
3. regulator czasowy wycieraczek (jest)
4. podparcie lędźwiowe w fotelu kierowcy (jest)
5. centralny zamek (brak)
6. dzielone oparcie (jest)
7. radiootwarzacz STEREO (jest)
8. elektryczne szyby z przodu (są)
9 wspomaganie (jest)
10 poduszki z przodu dla kierowcy i pasażera (są)
11 ABS (jest)
12 klima (brak)

Kiedyś też szukałem co znaczy GLS i po informacjach z forum i internetu, żyję w przekonaniu że GLS to najbogatsza wersja wyposażeniowa ale zależna od kraju na który jest przeznaczony, roku produkcji i od tego co dealer dodał od siebie.
Poza tym dostałem przy zakupie autka instrukcję po niemiecku i i jedyna rzecz której nie mam, a która tam jest opisana to kilma (z tym że pisze że jest ona opcjonalna). Więc mimo iż pisze mi na autku GLS to mogło chyba być z klimą gdyby tak chciał pierwszy właściciel.