Benzyna w oleju!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Chyba nie dane mi nacieszyć się moim fordziakiem!!
Mam benzynę w oleju.Olej rzadki (nawet na zimno)i cuchnie benzyną .Jak paliłem na gazie było ok.Normalna lepkość ,nie waliło benzyną .Przyszły mrozy i zacząłem palić na benie.Po jakimś tygodniu olej do wymiany(dzisiaj wymieniłem).Zrobiłem na tym oleju 1400 km.Jak tak dalej pójdzie to nie zarobię na olej!!
Te 1400km temu było to samo.Wtedy wymieniłem pompkę paliwa.No to mam 75 zeta w plecy W 11.2004 wymieniałem pierścienie i uszczelkę pod głowicą.O co chodzi????Pomocy!!!Czy ten silnik nadaje się na złom??Do tego dzisiaj stwierdziłem metaliczny szum podczas pracy motoru.Ja tam chyba wstawię pedały i łańcuch z roweru Mięśniojezdy mają przyszłość!!!

mój szwagier jakiś czas temu miał to samo w mk4 1.4 i okazało się, że to były jakieś membranki w gaźniku.

sorry, on ma 1.3

co do benzyny w oleju to nie moge nic doradzić.... ale metaliczny odgłos z komory silnika to na 100% zużyty łańcuch rozrządu. radze czym prędzej jechać do warsztatu wymienić .....
pozdro

Nu ładna!!
W moim motorze jest pasek rozrządu-więc ta przyczyna odpada A szkoda bo to byłoby małe pifko.
A co do gaźnika to nie wiem nic nt. jego budowy bo nie mam książki.Niestety...
Czy przyczyna nie leży głębiej?Może cylindry poszły?

Chłopie "na słuch" to wiesz co można zroboć w zasadzie nic musisz wyciagnąć motor na stól i szukac przyczyn a ich może być bez miaru zaczynając od zaworów przez układ korbowo tłokowy a skończywszy na rozrządzie.
PS. Kiedyć w Oplu miałem to samo tz. metaliczny dzwięk i okazało sie że wysunął się sworzeń na tłoku a nie wiem dlaczego i gdzie podziło się zabezpieczenie bo w misce nic nie było a i cylindry były nienaruszone.

Gardenia1,ja tylko stwierdziłem,że szumi w sposób dziwny,a nie że robię diagnostykę silnika na słuch

Cytat:
2005-03-03 15:39:41, cremon pisze:
Gardenia1,ja tylko stwierdziłem,że szumi w sposób dziwny,a nie że robię diagnostykę silnika na słuch

Nie denerwój sie ale zrozum ciężko jest określic wydobywający się dzwiek nie słysząc ani nie widząc silnika.

Spoko!Nie denerwuję się Tylko nie wiem jak to ugryźć.Do mechaniora raczej nie wybiorę się bo jestem spłukany.Przyjdzie wstawić autko do garażu i przeczekać

Witam mam podobny kłopot. W oleju mam benzynkę. Prawdopodobnie jest to wynikiem jazdy na zimnym silniku na krótkich odcinkach. Mój fordzik zaczoł chlać jak wieprz i ma podwyższone obroty biegu jałowego. Nie wiem co się stało. A dodam jeszcze, że mam 1,4 na mono wtrysku r.p. 91.
P.S. Może wie ktoś jak się sprawują silniki na gazie?