POMOCY - SŁABE OGRZEWANIE w Carinie E 1,8 benz 1997r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam drobny problem w zasadzie pytanie - czy w carinach E ogrzewanie kabiny jest takie slabe standardowo czy to moze feler mojego auta. Mam dosc krotko carine E wczesniej mailem VW i tam buchalo goraco z wylotow jak wentylator wlaczylem na pol i po przejechaniu 2-3 km. A tu w carinie zima - zaznaczam ze silnik nagrzewa sie szybko = wskazuje to wzkazowka temp. silnika caly czas jest na polowie, mam pelen stan plynu chlodzacego, nagrzewnica w srodku tez robi sie ciepla dosc szybko bo wkladalem tam palec pod konsole od strony kabiny i byla goraca a powietrze ktore leci na szybe pasazerow czy nogi jest chlodne - co jest. Nie jest to problem z termostatem bo jak pisze silnik jest dobrze nagrzany - a moze toyoty tak maja ???? A moze filtr przeciwpylkowy jest zapchany ??? kumpel ma mazde 626 i tez mowi ze japonczyki slabo grzeja w srodku.
Moze carina e tez tak ma troche mnie to dziwi po saunie w VW tam trzeba bylo szybko to ogrzewanie wylaczac bo upal nawet przy -20 st. a tu w carinie jade 12 km i nadal kabina nie nagrzana - leci co prawda cieple powietrze ale wydajnosc wiatraka to kicha a moze to tylko u mnie.
Napiszcie prosze jak to jest w waszych carinkach - acha pompe wodna wymienilem termostat dziala dobrze chlodnice z przodu nie mam przykryta bo po co i tak najpierw nagrzewa sie maly uklad /nagrzewnica/
Krzysiek

chyba musisz sie przyzwyczaić.
Ja do carinki przsesiadłem sie z peugeota 106 i długoi nie mogłem sie nadziwić
Wywaliłem filtr przeciwpyłkowy (nie założyłem innego) ale pomogło bardzo symbolicznie
Talże ten typ tak chyba ma
Może jakieś znaczenie ma wielkość wnętrza kabiny?
Obecnie eksploatuje ją trzecią zimę i już mi nie przeszkadza.

U mnie ogrzewanko bajka upał że trzeba przyjkręcić po 20km. bo za gorąco.
Proponuje sprawdzić cięgadła od zmiany ciepło-zimno.
Nie wiem może moja to jakiś wyjątek szwedzka wersja ma fotele podgrzewane i może z nagrzewanicą jest coś inaczej nie wiem
Pozdro.

Cytat:
Nie wiem może moja to jakiś wyjątek szwedzka wersja ma fotele podgrzewane i może z nagrzewanicą jest coś inaczej nie wiem

no wasnie ty to masz wogóle fajnie z tymi fotelami
ale u mnie przynajmienj nie ma takiegop problemu po nagrzaniu silnika (2-3km) zaczyna lecieć ciepłe powietrze

Pozdro

no tak powietrze leci cielpe ale mocniej chucham niz ono leci
2-3 km i szyby zaczynaja odmarzac ale chodzi mi raczej o robie nie sauny w aucie - po prostu jest zimno - wydaje i sie ze ta nagzewnica jest malo wydajna - szwedzkie wersje sa przystosowane do mrozow wiec moze stad te ogrzewane fotele

Moja nagrzewnica pozwala mi na zrobienie sauny i to calkiem szybko. Wentylator dmucha bardzo dobrze.

Krzyholu pamiętaj że masz kombi to i więcej do ogrzania może dlatego ciepło się robi dużo później.
A swoją drogą to i nagrzewnicę możesz sprawdzić czy się nie zamuliła z deka.
Pozdro.

Coś w tym musi być bo nawet u mnie bucha aż miło (gdy już silnik się rozgrzeje) .. a swoje lata juz ma...

Zajrzyj jeszcze tu

Pozdrawiam

znalazlem powod slabego grzania !!!

FILTR PRZECIWPYŁKOWY byl tak zawalony ze nic prawie nie przepuszczal - filt byl od nowosci nie zmieniiany a to prawie 7 lat - bylo tam tyle lisci paprochow i smieci ze chocby niw wiem jaka dmuchwe zastosowac to by nic nie przedmuchalo SZOK
wiec sprawa sie rozwizala - to byl filtr

o widzisz tak więc w carine tez masz saune
chyba nie zaprzeczysz????????

Pozdro

Pomijając fakt zapchanych filtrow i niedomagan to carinki jednak grzeja znacznie slabiej od np.niemieckich autek.Szkoda ze tak jest ale mysle nad jakims rozwiazaniem tego problemu przez wymiane nagrzewnicy na bardziej wydajną-moze sie uda.

a może ktos wie w którym miejscu cos się mogło rozłączyć bo kurcza po prawej stronie mi przestalo wiać
tak jaśniej--> nawiew po stronie pasażera po prawej stronie (ten przy drzwiach) przestalo mi z niego wiać

Z latwiejszych rzeczy proponuje otworzyc schowek i pogrzebac tam u gory reka, moze tam cos sie rozlaczylo Pozdro

A zameczek na samym nawiewie działa???

Cytat:
A zameczek na samym nawiewie działa???

tobie chodzi o to co zamykasz nawiew takim pokrętłem??

bo jeśli tak to wszystko dziala

Wydaje mi sie, ze wlasnie to ustrojstwo mial na mysli Kafi
A wracajac do tematu to czy przestalo Ci wiac kompletnie, czy moze cos tam dmucha delikatnie ?

problem w cainach to nie nagrzewnica bo jest gorac ze nie idzie dotknac tylko wentylator nagrzewnicy ktory ma mala wydajnosc - powinien dmuchac ze za wlosy fruwaja a on jest slaby wiec jak nagrzewnica nawet jest goraca to i tak wiatrak nie jest w stanie tego wydmuchac w kabine

Tak Rsuhy o to chodziło. to jak tak, to musisz wyjąć schowek ,nie jest z tym dużo roboty i tam pogmerać gdzieś coś się rozłączyło.

Sprawdź dobrze ten zamek z pokrętłem bo u mnie padł właśnie z prawej strony!!

Pozdro.

-Dmuchać nie dmucha nic jak by nie był nawiew włączony.
-zameczek jest napewno dobry

tylko jak się zabrać do wyjęcia tego schowka?? od czego zacząć?? może ktoś wie

Pozdrawiam

Otwierasz schowek i dalej po obydwu stronach są przesówki (prowadnice) na których chodzi kieszeń schowka musisz je przegiąć do wewnątrz schowka i schowek opuści się do dołu wtedy się wysunie i po robocie.
Widać jest wtedy tunel nawiewu.

Pozdro.