MotoNews.pl
9 Jak zwiekszyc moc w BMW E30 325e 2.7 litra (85668/0)

Jak zwiekszyc moc w BMW E30 325e 2.7 litra

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak jak napisalem wczesniej to jednak mam 2.7 zamiast 2.5 litra pojemnosci i 129 koni zamiast 170 ... wiecie moze jak mozna mu zwiekszyc moc w prosty sposob...to jest troche dla mnie przykre jak staje kolomnie n swiatlach jakis cwaniak w hondzie civic 1.6 115 koni i niemoge mu zabardzo uciec...

nie da rady. a to że taka honda cie zrobi to nic strasznego. on musi wajchować biegami ciągle a twój silniczek jest tak elastyczny że możesz bez redukcji jeździć i jeździć.
pozdrawiam

Jest możliwość wiem, kto takie coś robi.
Pierwsza rzecz to wymiana wałka rozrządu z modelu 325i... i jeszcze jedna rzecz ale tego już nie pamiętam.

Pozdrawiam.

Cytat:
Pierwsza rzecz to wymiana wałka rozrządu z modelu 325i

silnik 2,5e (poj. 2700) jest bardzo specyficznym silnikiem. mówi sie o nim ekonom, lub silnik odciążony. inżynierowie bmw zaprojektowali go tak by miał niższą moc niż silnik 2,5i (poj. 2500), ale za to wyższy moment obrotowy. krok taki miał zapewnić dużą elastyczność auta, przy niezbyt wysokiej prędkości maksymalnej. miało to być auto do spokojnej jazdy, bez wariactw. miałem kiedyś przyjemność jechać E-28 z takim silnikiem. przyznam że fajnie sie jechało. jednak mi osobiście nie odpowiadało ograniczenie jego maksymalnych obrotów. o ile pamiętam to nawet obrotomierze w tych modelach były tylko do 5000. uważam że z tym silnikiem nie ma co kombinować.
pozdrawiam

Obrotomierze były do 5 tyś ale w modelach 2,7 122KM bo one miały moc max przy 4200obr, ale te 129KM już mają skalę troszkę wyżej podciągniętą bo jak pisałem moc max przy 4800obr.

Na jakiejś stronce (tylko teraz nie wiem jakiej) czytałem że wsadzają, albo chcą wsadzić do tego silnika głowicę z 2,0. Ponoć miało to zaowocować dużym wzrostem mocy... pzdr

ten silnik jest odprężony poprzez wybranie materiału w tłokach
zawory są mniejsze
sterownik ma zupełnie innę charakterystykę
a i chyba kolektor ma mniejszy przekrój