Kredyty w banku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kto ma, albo miał i jaki najlepiej brać (chodzi mi na zakup mieszkania)???
prosze o porady , na co zwracać uwagę itp

he he - dobry temat - ostatnio sie temu przygladalem i oferta bph wygladala najkorzystniej (ze wzgledu na brak ograniczen wieku kredytobiorcy) ale pko bp tez sobie radzilo

A ja słyszałem że BGŻ też jest niezły. Mój kuzyn tam brał kredyt i lekko się zdziwiłem ile dostał kredytu .

weż pod uwagę wszystkie dodatkowe opłaty związane z wcześniejszą spłatą - nawet jej możliwością, możliwością przewalutowania (choć teraz bym brał w PLN), możliwością przedania mieszkania z kredytem...

Super temacik

Ja też będę rozglądał się za mieszkaniem i przy okazji jakimś dobrym kredytem

Jak ktoś ma to już za sobą to chętnie dowiem się jak wygląda cała proceruda uzyskania takiego kredytu.

pozdrawiam

Ja tez stoje przed tym problemem. Niedlugo bede sie orientowal, wiec mam nadzieje, ze wymienimy opinie...
Poki co polecam:
Porownanie
oraz
Kalkulator

Ja wlasnie dzisiaj jade podpisac przedwstepna umowe kupna mieszkania i bede bral kredyt na 100% wartosci mieszkania w BPH, jestem teraz w miare oblatany w tych kredytach i moze bede mogl podpowiedziec cos komus wiec pytajcie

a o co chodzi w tym wkładzie własnym ?? można wybrać 20% 70% itp.??

Jak np. biorę kredyt na 50 000zł to tyle dostanę, jeżeli wybiorę np. wkład własny 20%??

kurcze się nie znam

to jest tak : jesli mieszkanie jest wycenione na 50 000 PLN a ty chcesz miec wklad wlasny 20% ( 10 000 PLN ) to kredytu dostaniesz tylko 40 000. Jest to o tyle fajne ze nie musiz wtedy brac ubezpieczenia na 20% wartosci mieszkania i zaoszczedzasz troche kasy...

będzie trzeba w tym tygodniu pochodzić po bankach

ja chyba wezmę kredycik we frankach szwajcarskich, chociaż jest pewne ryzyko, że złotówka będzie niestabilna

Cytat:
2005-03-08 18:59:23, mss pisze:
ja chyba wezmę kredycik we frankach szwajcarskich, chociaż jest pewne ryzyko, że złotówka będzie niestabilna

Niestabilna to jedno a to, ze jest teraz strasznie mocna powinno ci dac do myslenia. Zlotowka moze za troche poleciec na ryj i wtedy bedzie placz (tak jak z kredytami w euro kiedy cena podskoczyla do prawie 5 zl...)

Cytat:
2005-03-08 18:59:23, mss pisze:

Ja bym się nad tym zastanowił mocno... szczególnie w obecnej sytuacji gospodarczej i kręcących sie aferach. Jest takie stare prawo ekonomiczne, które mówi, że kredyt powinno się brać w walucie w jakie się zarabia. więc jak zarabiasz we frankach, to jak najbardziej

branie kredytu teraz w walucie według mnie jest troche niebezpieczne gdyz jak wiemy w tym roku czekają nas wybory a tego złotówka może nie wytrzymać i sie osłabić o pare.... lub co gorsza parenaście % oczywiście zalerzy kto wygra.......

no tak ale myślałem że jak frank nawet podskoczy o kilka procent to i tak będę do przodu zresztą za rok mam zamiar spłacić kredyt (jak sprzedam mieszkanie w którym teraz mieszkam).

z tymi frankami to mi wczoraj coś tak zaświtało , bo cały czas myślałem żeby wziąść w zł

Ja brałem kredyt rok temu.
To, w którym banku się bierze to duuużo zależy od sytuacji kredytobiorcy. Ze mną chcieli tylko gadać w PKO.
Jeżeli chodzi o waluty to najlepiej brać we frankach (najbardziej stabilne), chociaż patrząc, tak pobieżnie, na aktualny kurs złotówki i sytuację w Polsce to nie wiem czy bym się zdecydował kredyt walutowy.

kurcze, musze powiedzieć , że połowa osób z którymi rozmawiam, jest za frankami, a połowqa za złotówkami
ale pewnie w złotówkach wezme i tak . bo w maju złotówka może paść na łeb (rząd i te sprawy)

Cytat:
2005-03-09 15:02:05, mss pisze:
(...) ale pewnie w złotówkach wezme i tak . bo w maju złotówka może paść na łeb (rząd i te sprawy)

jest takie ryzyko

Ja mam od 1.5 roku kredyt w PKO b.p. w złotówkach fakt, że mi rata trochę podskoczyła.... ale to było skok na poziomie 30 - 40 PLN

Załatwiłem wszystkie formalnosci w 2 tygodnie....

Generalnie PKO ma bardzo dużo kredytów hipotecznych....

ja się zastanawiam albo WBK albo PKO jutro będę wiedział