Polonez z hydropneumatycznym zawieszeniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Podobno były takie prototypy, słyszeliście coś o tym

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-01-19 19:19:52 ]

Byly bylo wiele innych zaje rzeczy.... ale nic z tego
pewnie daloby sie cos zaadoptowac ;] ale zobacz ile tam kabli....
prawdopodobnie uklad jest od PSA.

Ciekqaw jestem jak tyl rozwiazali moze kolumienki z tylu a nie resorki

Czytaj tu.

tylne zawieszenie było podobne rozwiązane jak w ładach 2105, czyli wachacze wleczone, drążek parchandra (nie wiem czy dobrze napisałem) i zamiast spreżyn hydraulika. gdzieś w necie nawet widziałem takie zdjęcie tego zawieszenia

Cytat:
2003-08-20 22:23:15, Jojo pisze:
...drążek parchandra...

Całkiem fajna nazwa Powinno być Panharda

Takie cos istnieje (jeden egzemplarz), zostal on zbudowany na bazie seryjnego borewicza przez zespol ludzi z SiMRu PW. Razem z Olem i 3LiRem bylismy na pokazie tego samochodu jakos przed wakacjami.

Czytałem kiedyś w Auto Motor Sporcie (numer wydany jakieś 10-15 lat temu ) o prototypie Poloneza z hydropneumatycznym zawieszeniem (coś pdobnego jak Citroenie DS). Z tego co pamiętam Polonez ten został przerobiony chyba przez jakąś politechnikę lub instytut. Autem tym był Borewicz w jasnym kolorze (chyba białym lub szarym). Niestety nie udało mi się znaleść w moich zbiorach czasopism motoryzacyjnych egzemplarza Auto Motor Sportu z tym artykułem. Może któryś z klubowiczów ma ten artykuł lub wie coś więcej na temat tego samochodu. Może jeszcze gdzieś istnieje ten egzemplarz. Uważam, że jest to ciekawy temat warty poruszenia na forum.

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2005-03-10 13:53:50 ]

ja mam tylko foto,to byl MR'85 dla porownania postawili go przy caro-jest roznica

Właśnie taka fotka była w tym artykule z Auto motor Sportu (to Caro obok którego stał było chyba w kolorze morska zieleń).

[ wiadomość edytowana przez: dominikr dnia 2005-03-10 07:38:52 ]

Poldek stoi na wydziale SiMR na PW. Jeździłem nim na którejś laborce. Mam zdjęcia. Potrzebuje skanera.
Jest to prototyp - zabodowa całego układu raczej wyklucza eksplatację codzienną - szczególnie że nie jest on regulowany elektronicznie a ręcznie. W końcu to prototyp do przeprowadzania testów. Nie wiem czy gdzieś na nnaszej stronie nie ma czegoś o nim.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

ja tez go widzialem w zeszlym tygodniu i w tym tygodniu i bede go widywal jeszcze jakis czas
rozmaialismy (razem z Marcinem tzn. on cos mowil o kulach a ja sluchalem) z mgr inz. Pokorskim ktory zbudowal ten samochod bede fotki moze opis ale taki bardziej naukowy z PW

na simrze zrobili tez badania drogowe poloneza (wechikul czasU- mat. o polonezie) moze cos jeszcze tam bedzie o tym- spytam sie.

Polonez LS rok 1987 kolor srebrny,
nic tam nie ma z DS!!!!!,
jak powiedzielismy ze to jest zawieszenie DS to sie mgr oburzyl
wyjasnil, ze DS ma uklad podobny ale ma tylko dwa obwody hudraliczne zawieszenia jeden na przod i jeden na tyl, natomiast w polonezie sa trzy uklady!!!
jeden na przednie zawieszenie, a tylne kola maja osobne uklady hydraluliczne
wiec jest to bardziej skomplikowane i lepsze rozwiazanie

obecnie troche przecieka uklad hudrauliczny i sa klopoty z plynem do ukladu hydraulicznego i samochod jest nie eksploatowany a szkoda

[ wiadomość edytowana przez: krzysiek-stratos dnia 2005-03-10 09:16:30 ]

Kolejny egzemplarz, ktory powinien znalezc sie w cieplym miejscu Muzeum FSO...

Pozdrawiam
Adamus

Jam tez sobie nim pojezdzil

Widze, że tu sami simrowcy Ja miałemm przyjenośc tylko go pooglądać

Cytat:
2005-03-10 11:35:27, jose pisze:
Widze, że tu sami simrowcy

Oooo, przepraszam. Ja z elektroniki

my, simrowcy musimy się trzymać razem...

Cytat:
2005-03-10 13:27:43, kornik pisze:
my, simrowcy musimy się trzymać razem...

Jestem laikiem i nieókiem co to jest skrót simr?

Smród i Mnóstwo Roboty

Wydział Samochodów i Maszyn Roboczych PW

Cytat:
2005-03-10 13:37:07, vistula pisze:
Jestem laikiem i nieókiem co to jest skrót simr?

Wydział Samochodów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawkiej