MotoNews.pl

Jaki akumulator - Vectra B 2.0 CD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
model z klima, 1997 r.

Stary aku padl. Wsadzilem Boscha 44Ah (model 4A lub 4C - nie pamietam). W serwisie twierdza, ze ten akumulator nie jest do tego modelu auta, w zwiazku z czym nie jest doladowywany (za male napiecie na akumulatorze). Efekt: kiedy jest zimno wariuja czujniki - najczesciej czujnik predkosci walu.

Jaki akumulator jest odpowiedni dla tego modelu auta? (pojemnosc, prad ladowania)

Dzieki za info.

najlepiej sprawdzic w ksiazce obslugi-niestety nie mam jej przy sobie..ale przeciez czy od razu w ASO nie mogli ci tego powiedziec?? Najlepiej zadzwon do ASO to ci powiedza

kurcze, zaraz sprawdze w ksiazce.
w Aso twierdza, ze powinien byc co najmniej 55Ah (a nawet jakis model plus 60Ah) - pytam, zeby zweryfikowac, czy nie chca
mnie naciagnac na nowy akumulator - zbyt czesto bowiem czujnik walu zglasza blad (a byl wymieniany niedawno)

SPRAWDZILEM:

ksiazka mowi tyle -> akumulator: 44Ah/55Ah*/66Ah*/70Ah*
* oznacza rozne modele, silniki, etc.

obecnie mam: BOSCH Silver 44Ah (360A) model 4C

[ wiadomość edytowana przez: kulio dnia 2003-02-05 12:26:51 ]

Z tego co pamietam to 56Ah, a mam oryginalny.
44ah jest napewno za maly.

Ja kupilem do 2,0 z klimą 55A/420A rozruchowy. Dobierali z katalogu BOSCHA; chociaż jeździłem w warunkach zimowych na 44A firmy Exid i sprawował się dobrze
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: gbos dnia 2003-02-05 12:47:56 ]

Olej BOSHA - jest drogi i do kitu. Lepiej kup CENTRE - jest tansza, lepsza i POLSKA.

Exide to Centra
" ... firmę CEAC razem z firmą CENTRA S.A. kupił amerykański koncern EXIDE Corporation - największy producent akumulatorów na świecie (20% rynku światowego, 40% rynku europejskiego). EXIDE wytwarza ponad 50 milionów akumulatorów rocznie. W tej chwili Amerykanie posiadają 98% akcji poznańskiej firmy"

[ wiadomość edytowana przez: gbos dnia 2003-02-05 13:21:27 ]

Nie polecam Boscha czy Varty, z wlasnego doswiadczenia.

Dostalem namiary na firme Banner (nazwa posrenika, nie marak akumulatora), ktora wg mojego mechanika istnieje do zawsze i zajmuje (profesjonlanie) sie jedynie akumulatorami. W razie klopotow nie chowaja glowy w piasek.
Glupio, bo nazwy akumulatorow nie pamietam, wiem ze ida na pierwszy montaz np do audi czy porsche

Namiary:
Warszawa ursynow w okolicach centrum onkologii
pracuja do 18.00 tel 6436767

W ubiegle wakacje ktos z forum polecil firme hoppecke http://www.hoppecke.pl/.

Michal

Witajcie !

[quote]
Olej BOSHA - jest drogi i do kitu.
[/quote]

A od kiedy to BOSH sprzedaje oleje ;-)))

--
Pozdrawiam
Ryszard