Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Aker Grudziądz | 2005-03-12 18:21:34 Może być felga. Pamiętaj że wyważarka nie wyważy ci koła gdy ma bicie pionowe, to dlatego najpierw sprawdzają grzbiet opony dłanią. |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2005-03-12 18:37:46 Witam. Mialem ten sam objaw jak mialem guza na oponie. Zmienilem opony i wszystko juz jest OK. |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-03-12 18:50:43 albo masz kola zle wywazone albo to jest tuleja drazka kierowniczego - mozna do tego kupic zestaw naprawczy (ok 80zl ale do B) i po krzyku. |
tatakai OPEL OMEGA B CARAVAN Stargard | 2005-03-12 19:30:13 Czesc.
Miałem podobnie a le nie w omie, sprawdz zcy Twoje oponki sie lekko nieprzterminowały, w moim przypadku to poprostu wewnetrzne "zwoje" opony popuszczały i objaw był podobny, z tym ze wzmagało sie przy skrecaniu w kierunku przeciwnym do uszkodzonej opony. Pzdr Krzysiek |
![]() dudi Opel Omega A Starachowice | 2005-03-12 23:59:14 sprawdż sobie końcówki drążków,ja wymieniłem i pomogło |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-03-13 12:36:49 Dla bezpieczeństwa w pierwszej kolejności sprawdź opony bo może rzeczywiście jest jakaś wada czasami jej oglądając opone nie widać. Ja już jestem na to uczulony miałem podobnie przy pewnej prędkości mi drgało ( akurat wyruszyłem w trase) zatrzymywałem sie kilka razy i sprawdzałem- oczywiście nic nie znalazłem, no i na autostradzie opolskiej stało się!!!!! Jak nie rąbnie w przodzie z lewej strony ![]() ![]() ![]() |
![]() psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2005-03-13 12:51:26
Dokladnie tak. W pierwszej kolejnosci obejzyj OPONY! ![]() Podam swoj przyklad z zeszlego tygodnia. Moje zimowki planowalem wywalic po obecnym sezonie. Mialy jednak jeszcze ponad 5mm bieznika i nie wykazywaly jakichkolwiek pekniec, skrzywien etc. wiec uznalem, ze bez problemu mozna na nich jezdzic. Pojechalem w zeszla sobote do Austrii na narty. Podczas jazdy rowniez pojawily sie rozne dziwne drgania z tylu auta. Po dojechaniu na miesjce dodatkowo doszlo wrazenie, jakbym mial skrzywiona felge. ![]() Nie zastanawiajac sie wiele, udalem sie do najblizszego serwisu - ASO Opel Stefan Scheffauer w Kaltenbach. I co sie okazalo... w jednej z opon ulegla uszkodzeniu wewnetrzna siatka ![]() ![]() BTW - nie chce nawet myslec, co moglo sie zdarzyc, gdyby eksplodowala mi opona przy 170kmh na autostradzie, z czterema osobami na pokladzie i wielka trumna na dachu... ![]() ![]() ![]() |
![]() Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-03-13 16:22:27
Mialem dokladnie tak samo nie dalej jak dwa tygodnie temu. Cos dziwnego dzieje sie w przyrodzie. |
rw12 MV6 lodz | 2005-03-14 00:16:22 Ja do tej kolekcji czesci do sprawdzenia dodam tuleje gumowe wachaczy. Jak mialem je do wymiany to tez przy predkosci ok. 80km/h jak hamowalem to mialem drganie kierownicy. Po wymianie problem zniknal.
|
![]() harison LOB MEMBER ![]() OMEGA A C2.0NE Nowe Kozuby | 2007-08-29 20:45:54 a tarcze sprawdzałeś?? jeśli będą mialy lekkie bicie to tak właśnie będzie. |
![]() adamson Omega B 2.5TD Kombi Rzeszów/Kosina | 2007-08-29 21:36:26 Miałem to samo - z tym, że przy 80km/h i 140km/h. Założyłem pierścienie centrujące pomiędzy piastę a koło i drgania poszły się .... ![]() ![]() |
![]() Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-08-29 22:40:22 Też mam przy 140 takie drgania, koła wyważane, zawieszenie sprawdzone a tu drga.
I podejrzewam te cholerne opony. Czy przełożenie przód - tył coś da, bo mam kierunkowe i tylko tak mogę zrobić ? PS. dziwne u mnie na każdej stacji, że zawsze sprawdzają w powietrzu po podniesieniu autka. [ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2007-08-29 22:49:22 ] |
![]() ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2007-08-30 01:09:26
przejęzyczenie - bo jeśli owalizacja to bębnów , tarcz to bicie. U mnie w obu omegach to występowało : W A pomogło bagatela wymiana sworznia wahacza ( oczywiście po kilkukrotnym wyważaniu kół, wymianie łożysk , tarcz ham i innych rzeczy) koło zawsze ma jakieś niewielkie dopuszczalne niewyważenie i luz układu zawieszenia (sworznia) powodował "wzmacnianie" i powiększanie tego niewyważenia no i biło kierownicą i "rozbijało" oponę . Wyważałem koła i po ok. 2 tys . przebiegu znów jeździłem do wyważania i zawsze jedno koło było niewyważone , a drugie ok i tym sposobem prościej było mi znależć usterkę . Natomiast w B tarcza hamulcowa tylnego koła - też mi sie w to wierzyć nie chciało - ale tak było . |