Co zrobić z dokumentacją?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
mam małe pytanko, kupiłem argente, spiałem umowe, wymontowałem silnik(po to tylko kupiłem), nadwozie siekierką "ciach" "ciach" na złomik i tera jest problem.Zostały papiery na bude i na silnik, a teraz zaczeła się akcja sprawdzania kto nie ma opłaconego "OC". I kogo ta akcja obejmuje, rozebrałem to cholerstwo jakies 3 lata temu i teraz mam problem co ztym zrobić, bo płacic 2tyś mi się nie podoba.Acha auta tego nie rejestrowalem na siebie mam tylko umowe. Czy ktoś się orientuje w tych przepisach? co zrobić by miec to z głowy

Jak byś przypadkiem przypomniał sobie że masz umowę sprzedaży tego samochodu z przed trzech lat bez silnika za niecałe 1000zł to byś miał problem z głowy i wystarczy to tylko zgłośić w wydziale komunikacji za nie zgłoszenie w terminie 2 tygodni urząd nic nie robi, a za brak OC tak.
Ale to tylko gdybyś sprzedał dawno temu ten samochód bez silnika i tylko zapomniał to zgłośić.
A tak to teraz masz duży problem.
Możesz wykupić OC i sprzedać teraz auto ale wtedy fundusz cię i tak znajdzie.
Jak wykupisz OC i sprzedasz to masz 5 lat na przedawnienie braku OC do dnia obecnego.

Mam pytanie: czy wiecie od kiedy jest ten przepis o obowiazku zgłaszania sprzedaży auta w wydziale komunikacji? Bardzo jest to dla mnie istotna informacja.

Cytat:
2005-03-12 22:08:16, Grzech pisze:
Mam pytanie: czy wiecie od kiedy jest ten przepis o obowiazku zgłaszania sprzedaży auta w wydziale komunikacji?

Od zawsze - ale do tej pory nie był tak rygorystycznie przestrzegany

Cytat:
2005-03-12 22:08:16, Grzech pisze:
Mam pytanie: czy wiecie od kiedy jest ten przepis o obowiazku zgłaszania sprzedaży auta w wydziale komunikacji? Bardzo jest to dla mnie istotna informacja.

Przepis jest chyba od zawsze a conajmniej od 1985 bo wtedy robiłem prawko i już obowiązywał przepis że właściciel pojazdu ma 2 tygodnie na zgłoszenie w wydziale komunikacji wszelkich zmian jakie zaistnieją w pojeździe (kolor, silnik, hak, gaz itp), zmiany miejsca zamieszkania właściciela, zmiany właściciela, i wtedy jeszcze zmiany miejsca garażowania.
Ale nawet obecnie (przetestowałem na sobie ponad 6miesięcy zgłaszłem kupno) nie ma w urzędzie kary za zgłoszenie zmiany po terminie.

niechce ktoś może dokumentacji na argente, oddam za darmo tylko zpiszemy umowe

rachu ciachu i papierów niema