Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
perlacco Opel Omega MV6 Kielce | 2003-02-05 18:35:22 ha ha ha ![]() ![]() ![]() ![]() |
perlacco Opel Omega MV6 Kielce | 2003-02-05 21:38:36 sorki, "bastard" poszedl dwa razy ![]() |
![]() arklin Opel OMEGA B i BFL Koszalin | 2003-02-06 10:05:16 Czy ten osad jest biały,czy lekko żółtawy? Ma może konsystencję majonezu? Jeżeli tak to jest to objaw wody (płynu chłodzącego) w oleju. Chociaż w takim przypadku powinno ubywać płynu w zbiorniku.
Pozdr. |
![]() CzaRny3000 seria :) POZNAN | 2003-02-06 10:44:33 Do wymiany uszczelka pod glowica-takie sa objawy wywalonej uszczelki...
pozdr |
![]() DrA eS ... | 2003-02-06 13:10:11 Ja tez mam ten osad na korku. Sprawdzilem jeszcze w dwoch moich firmowych samochodach. Tez jest osad.
Moj mechanik na to : Zima to normalne - nie martwic sie. Dla mnie to nie wyglada na uszczelke pod glowica. Kiedys mi walnela to "majonez byl wszedzie - na korku, sciankach wlewu itp... i bylo fo znacznie wiecej. Zreszta w 3 samochodach na raz uszczelka ?? |
![]() CzaRny3000 seria :) POZNAN | 2003-02-06 15:03:19 racja...jak ubywa plyn chlodniczy to jest gnoj...sam osad na korku olac-normalne zima...
pozdr |
![]() HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-02-07 14:05:20 Siemanko. Przyczyn osadu na korku może być kilka. Najgorsza to taka, że padła nam uszczelka pod głowicą i delikatnie woda spływa do oleju i wytrąca się z niego w postaci nalotu. Jeśli to zlekceważymy, uszkodzenie uszczelki powiększy się i woda poleci do oleju w mgnieniu oka i potem... kupa roboty z czyszczeniem.
Zimą panują mrozy - to wszyscy wiemy ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2003-02-10 09:39:16 Widze ze duzo zostalo npisane na temat osadu na korku. i wszystko to jest prawda albo uszczelka albo woda w oleju (skropolona ze scianek bloku itp)
Chcialbym dodc jedynie ze w moich samochodach(ktore mialem i mam ) sie z tym nie spotkalem. A jezdze na niedogrznym silniku przez 5 dni w tygodniu (stad srednie zimowe spalanie to 13 litrow) Moze dlatego ze mam w nosie zalecane wymiany oleju co 10-15 tys a robie to co 8 -10 tys, zdaje sobie sprawe z tego ze silnik pracuje w trudnych warunkach i dbam o niego. Perlacco radze Ci wymienic olej (niech sie mechanicy do tego przyloze ) i sprawdz co bedzie sie dzialo pozniej. Jesli objaw powtorzy po klkuset kilometrach to masz problem. Przypomnij sobie czy temu gosciowi od ktorego kupiles autko nie zabardzo sie spieszylo a moze obnizyl cene ? |
![]() DrA eS ... | 2003-02-10 23:21:45 Perlacco - to Ty masz jeszcze kata ??
Co do majonezu... dogrzewam silnik codziennie. Zmieniam olej co 10k km, dolewam w tym czasie 5 litrow ( 0,5l na 1000km ). I mam majonez pod korkiem. Zdenerwowalem sie lekko tym postem i przestudiowalem temat. Jest to normalne zima. Nie trzeba szukac przyczyny w uszczelce, ani sie tym przejmowac. Wg. mojego mechanika przeciek plynu chlodzacego daje majonez innej konsystencji i koloru. A kto jezdzi z woda w chlodnicy ?? |