| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-13 20:40:58 Pokusiłbym sie o stwierdzenie ze dobra kapitalka to 1000 zł.
Dla mnei kapitalka to również wymiana innych rzeczy niż panewki , czy tloków i pierscieni.. Pamietaj o tym ze silnik to nie tylko wał , wałek , korby i tłoki. Kapitalka porzadna to spokój na długi czas a to kosztuje. Pamietaj o rozruszniku, linkach , alternatorze czy srubkach nawet. Czyszczenie i planowanie głowicy , wymiana miski olejowej o ile stara dostawała po dupie, cewka swiece , aparat , szpilki , tłumik itp itd. Taki silnik odwdzieczy sie b. długa zywotnoscia. |
specWROC F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p-sprzedanyg ... Wrocław | 2005-03-13 20:47:06 a ile oplaca sie dac kasiory za taki remont??
|
blade87 F&F Wolny Słuchacz :) Alfa romeo 155/ E 21 ... GDAŃSK | 2005-03-13 21:10:39 550zł bez robocizny w browarach... ale wszystko nowe ze sklepu a nie kupowane po jakis aukcjach niewiadomo skad ... |
![]() barrys maluszek , audi b4 c ... szczecin-zelechowo | 2005-03-13 21:32:47 koszta kapitaliki to koszt min 500zl i praca we wlasnym zakresie. w tym są nowe cylindry , tloki z pierscieniami ,uszczelki i inne rzeczy nizbedne do wykonania remontu, i tkakze planownie glowicy i inne prace |
Chudy89 F&F Sympatyk Polonez Caro 1.6GLI Katowice | 2005-03-13 21:37:39 No ja robiłem prawie kapitalkę rok temu i wyszło jakieś 600PLN.
- Nowe uszczelki (pod cylindry i głowicę, pod drążki popychaczy, pod osłonę zaworów itp.) - zwykłe planowanie głowicy o 1mm (100zł) - nowe sprzęgło + docisk + łożysko - nowe panewki główne i korbowodowe - termostat - rury ssąca i to od ciepłego powietrza - przewody do świec - poduszki pod skrzynię + lizak - no i olej do silnika i sktzyni Robota we własnym zakresie oprócz głowicy. I muszę zgodzić się z czuczem, że warto zrobić porządną kapitalkę |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2005-03-13 21:40:40
Co do kosztów robocizny, to najlepiej, jakby ci to zrobił ktoś z forum...zakłady strasznie zdzierają |
Piter_Solution F&F Sympatyk fiat 126p/Peugeot 106 Warszawa | 2005-03-13 21:47:25 po złożeniu jeżdziłem beż z fakturą jak mi się przegłąd skończył pojechałem na stacje kontroli pojazdów tam gość zobaczył że niema numeru silnika i nie podbił mi przeglądu wystawił kwitek ża niema numeru silnika i powiedział żebym zgłośił się do wydziału komunikacji w wydziale dali mi jeszcze jeden papierek i do użedu miasta nastepnie przydzielono mi numer sprawy i kazali się zgłośić za tydzień do starostwa powiatowego następnie w starostwie poiatowym dostałem już numer silnika więc udałem się do okręgowej stacji kontroli pojazdów która jest upoważniona do nabicia numerów nabili mi numerki i wystawili kwitek z kturym miałem się udać do wydziału komunikacji tam dowiedziałem się że dowód rejstracyjny trzeba wymienić no dobra wymieniłem ale przeciesz w nowym dowodzie niema numeru silnika więc niech ktoś mi powie poco tyle latać i oczywiście wszędzie płaćić
za przegląd ten pierwszy zapłaciłem 150 zł w starostwie 40 zł przydzielenie numerów + znaczki skarbowe nabicie numeru 40 zł wymiana dowodu rejstracyjnego 70 + znaczki skarbowe Więc powiem ci tak nie opłaca się kupować nowego bloku W polsce właśnie jes tak jeśli ktoś chce coś załatwić prawnie |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2005-03-13 21:47:44 mnie wyszla kapitalka w miare tanio - walek prawie nowy dorwalem na szrocie gdzie szlo kupowac zlom na kilogramy, kosztem byly panewki, uszczelki, pare dupsow, pierscienie i koszt planowania kola i glowicy plus srodki czyszczace. btw. mam bebechy jak cos do odsprzedania za paredziesiat zlotych. przejachalo to moze z 3000 |
specWROC F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p-sprzedanyg ... Wrocław | 2005-03-13 21:54:14 ile opłaca sie dac za uzywana glowice i jej wymiane?? |
Piter_Solution F&F Sympatyk fiat 126p/Peugeot 106 Warszawa | 2005-03-13 21:59:10 ja za swoją dałem 50 zł odałem ją do zakładu bo zawory niebyły zbyt szcelne tam zapłaciłem kolejne 50 zł sam sobie nie wymienisz ?? to nic takiego jak coś to służe pomocą pytaj jeszcze raz pytaj a co z twoją jest nie tak |
specWROC F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p-sprzedanyg ... Wrocław | 2005-03-13 22:05:52 w mojej głowicy zamiast szpilek są zwykłe śruby o większym rozmiarze...czyli już była gwintowana...wczoraj jedną śrubę mi wystrzeliło i koles powiedzial ze moze mi zalozyc uzywke albo za 30zł nagwintowac starą...i nie wiem co sie bardziej oplaca |
specWROC F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p-sprzedanyg ... Wrocław | 2005-03-13 22:11:11 nie chce zakladac nowego tematu wiec zapytam sie tutaj
kiedy stoje z tyłu za autkiem widac ze lewe tylne kolo jest lekko pod kątem i leciutko wystaje poza nadkole?? |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-13 22:34:59 Co do głowicy to lepiej oddac warsztatowi zaufanemu do załozenia 4 tulejki, wyczyscic ja wypolerowac wszystko , zawory dotrzec i złaozyc kolanka na szpilkach.
|
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2005-03-13 22:42:35 ja bymsie niebawil w tulejki - kupic glowice juz gotowa od pewnego sprzedawcy - zaplacisz 1/2 tego co bys bulil robiac samemu. |
M_L_O_D_Y Był 126p,Obecnie CC7 ... Poręba | 2005-03-13 22:45:41
Ja mam ten sam problem co ty i też z lewym tylnym kołem i przypyszczam że to wina wahacza który wymieniałem na nowy ale od początku były z nim problemy bo był chyba fabrycznie skrzywiony. |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2005-03-13 22:47:43 Pat nie rozumiem.
Naprawisz raz tulejkami i potem swiety spokoj wykrecasz kiedy chcesz........ Kupisz kolejną i nie wiesz co masz..... Tulejki + doatarcie zaworów po uprzedniem wyczyszczeniu głowicy to jakies 40 - 50 zł. |