Polonez na torach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
oto co dostalem od kumpla, zapalonego kolejarza:

http://www.kalito.martel.pl/forum/viewtopic.php?p=2298#2298

zapraszam do dyskusji, pomysl ciekawy

kiedys to chyba takie nysy byly przystosowane na tory... albo to żuki byly

w sochaczewie stoi taka warszawa przynajmniej kiedys stala teraz nie wiem...

Cytat:
2005-03-14 21:29:59, PG pisze:

napewno jest taka wawa - widzialem w Chabowce

nysy czy zuki to nie wiem ale warszawa napewno, kiedys dawno stała taka u nas w Wałbrzychu na dworcu głównym

hmm jesli rzeczywiscie by powstal taki polonez to moze wladze klubu sprobowaly by go zwerbowac do FSO AK, napewno bylby to orginalny polonez w klubie no i nie powtarzalny

Cytat:
2005-03-14 21:48:19, Focus86 pisze:
hmm jesli rzeczywiscie by powstal taki polonez to moze wladze klubu sprobowaly by go zwerbowac do FSO AK...

tja, a jak by wyglądał spocik? bączków takim nie zrobisz, ogólnie do bani.

Były napewno Warszawy (modele M20, 203/223/204/224/pick-up i Kombi)
Pozostało tylko kilka, w wersji sedan ew. "garbata" (napewno Chabówka i Sochaczew)

Rozstaw kół (na normalny tor) pasował z seryjnej Warszawy...
Przednie zwrotnice miały zablokowane...
Koła stalowe z dębowymi wstawkami...
Wyposażone były w stopkę pod podwoziem (tzw. obrotnicę)
Podobno można było około 130 km/h latać (przepisowo do 80 km/h)
Droga hamowania byla baaaaardzo długa.

Cytat:
2005-03-14 21:40:45, road_runner pisze:
napewno jest taka wawa - widzialem w Chabowce

rocznik 79 jako drenzyna to może bym strawił gdyby to ktoś robił w latach 80 a nie teraz.
a ci goście to chyba za dużo "monster garage" i "złomowiska " się naoglądali (w tym pierwszym nawet fajnie wyszło autko: kółka były opuszczane lewarkami, a napęd zwykłymi drogowymi, tylko za małe ranty miały te torowe i stracił tory pod kołami
a tak na poważnie to jak mi ktoś powie że: widział, słyszał, robi wersję kopalnianą poloneza, amfibię lub latającego to jestem coraz bardziej skłonny uwierzyć

byly/sa tez takie stary konserwacyjne na tory [z wysuwanym podwoziem na szyny ], sluza/sluzyly w kolei jak i tramwayach, widzialem kilka takich

Cytat:
2005-03-14 22:29:42, Realdoom pisze:
byly/sa tez takie stary konserwacyjne na tory [z wysuwanym podwoziem na szyny ], sluza/sluzyly w kolei jak i tramwayach, widzialem kilka takich

Nie tyle z podwoziem co z opuszcznymi osiami z kołami tramwajowymi/kolejowymi, a napęd jest "tradycyjny" tylne opony opieraja się o szyny...

Mam artykuł na temat Warszawy drezyny. Niestety ukaże się w dziale "Wehikuł czasu" dopiero za jakieś trzy lata, gdyż jest z 1983r.

w jakims starym polskim filmie jest scena jak wyjezdza taka warszawa z tunelu

Super pomysł - noszę sie z takim zamiarem od kilku lat, tylko nei wiem skąd wykołować koła! Mam zamkniętą linie kolejową obok swojej działki, innym miejscem w którym bym chętnie pośmigał jest zamknięta linia Węgorzewo-Kętrzyn.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

u nas nie czynne tory natychmiast znikaja w otchłani złomowisk...
a takie stary są w ciagłym uzytku PKT

Cytat:
2005-03-14 23:05:04, gwizdziu pisze:
w jakims starym polskim filmie jest scena jak wyjezdza taka warszawa z tunelu

Chyba w "Marcowych Migdałach"

Cytat:
2005-03-14 21:29:59, PG pisze:

że to były żuki to tu masz dowód

czy były nysy to nie wiem. a fotkę znalazłem na jednym z forum modelarskich gdzie ktoś pokazywał kolejne etapy budowy strażackiego Żuka.
ps. jest tam też podobna relacja z budowy strażackiego trucka i policyjnego, jak znajaę chwilę i post w którym to już było omawiane to podeślę-ładnie wygląda

w tramwajach warszawski są stary, a w pkp-e widziałem jak MB unimog jechał sobie po szynach

Cytat:
2005-03-14 21:27:17, SPAjK pisze:
oto co dostalem od kumpla, zapalonego kolejarza: http://www.kalito.martel.pl/forum/viewtopic.php?p=2298#2298 zapraszam do dyskusji, pomysl ciekawy

to sie dzieje u mnie w miescie