MotoNews.pl
12Rozrząd silnika 1.8 (8715/0)

Rozrząd silnika 1.8

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam przejechane 50 kkm i boje sie o rozrzad, bo moim bolidem jezdzila moja dziewucha, ktorej czesto sie zdarza przed wyprzedzaniem "redukcja" z piątki na dwójkę przy prędkości 80km/h .
MAm pytania:
1. czy komus pękł pasek rozrządu?
2. Czy silnik 1.8 jest kolizyjny?
3. czy warto prewencyjnie wymienic pasek przy 50 tys?

pozdr.
RS

silnik 1.8 jest bezkolizyjny, spokojnie możeszjexdzić, 60tys to i tak zaniżona granica, ale nie należy jej przekraczać dla własnego bezpieczeństwa. Ja również ostro jeżdżę , tzn. często redukuję, a odkąd mam sportowy wydech i jest zima to praktycznie hamulcy nie używam, więć spoko. A pasek może pęćc zawsze, zależy od pecha
Do 60000km możesz wg. mnie jeździć spokojnie.

a 1,5 kolizyjny jest?

tego już nie wiem , o tym że 1.8 i 2.0 są bezkolizyjne dowiedziałem się od pana Sławka przy wymianie padka rozrządu

Cytat:
2003-02-06 09:31:38, piotrek_nowakowski pisze:
a 1,5 kolizyjny jest?

Raczej napewno kolizyjny.

Piotrku - w 1,5 raczej nie przekraczaj duzo terminu wymiany paska. Ja jezdze bardzo ostro, i pasek wimienialem juz 2 razy, 60 i 120 tyskm, i nigdy nie przekraczalem terminu wymiany paska o wiecej niz 500 km. Zdazaly sie wypadki ze pasek pekl przy 62 tyskm. Slyszalem od kogos, ze przyczyna wczesniej pekajacego paska moze byc zle - zbyt mocne - naciagniecie napinacza.

Cytat:
2003-02-06 09:22:20, Krzysiek-Diackon pisze:
silnik 1.8 jest bezkolizyjny, spokojnie możeszjexdzić, 60tys to i tak zaniżona granica (...)

Czy jeżeli jest bezkolizyjny, to nic się nie stanie z silnikiem gdy szczeli pasek?
Cytat:
(...)ale nie należy jej przekraczać dla własnego bezpieczeństwa.
(...)

Wobec tego co się może stać?

Cytat:
2003-02-07 10:20:39, mswalcza pisze:
Cytat:
silnik 1.8 jest bezkolizyjny, spokojnie możeszjexdzić, 60tys to i tak zaniżona granica (...)

Czy jeżeli jest bezkolizyjny, to nic się nie stanie z silnikiem gdy szczeli pasek?
Cytat:
(...)ale nie należy jej przekraczać dla własnego bezpieczeństwa.
(...)

Wobec tego co się może stać?

W czasie wyprzedzania pęknięcie paska może być bardzo niebezpieczne...

powiedzmy tak, tłoki nie pocałują zaworow, ale to nie znaczy że naprawa nie będzie kosztowna, napewno wyjdzie taniej niż przy silnikach kolizyjnych. Ja wolę nie ryzykować...

Dzięki za informacje.
Nie skorzystam!
Właśnie zrobiłem rozrząd.
Dziękuję jednak za zaspokojenie mojej ciekawości.
Pozdrawiam, Darek.